31 Ekim 2019 00:53

Metal işçileri: Sıra bize gelince, savaş var, kriz var!

Hükümet Suriye’nin kuzeyine yönelik askeri operasyonu gündemde tutmaya çalışsa da Ankara’da fabrikaların ana gündemini geçim sıkıntısı oluşturuyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Gökhan ÇELİK
Ankara

Ankara’da bulunan çeşitli metal fabrikalarında çalışan işçiler, son 2 ayda geçinmenin çok zorlaştığını, hükümetin açıkladığı rakamlara ve planlara güvenmediklerini anlatıyor. İşçilerin ülkeyi yönetenlere olan güvensizliği son harekatta da kendisini göstermiş. “Kendi ülken açlıktan ölüyor, senin derdin Suriye’de savaşmak” diyen işçilerin, terör gerekçesine de inanmadıklarını söylemesi dikkat çekiyor.

İşçiler özellikle eylül ve ekim aylarında işten çıkarmaların yoğunlaştığını söylüyor. “İşini yapan işçiyi sokağa atıyorlar, ilk çare. Krizi bu insanlar mı çıkardı? Fabrikanın zarar ettiğine de inanmıyorum ama işler düşünce ilk akla işçi çıkarmak geliyor” diyen bir metal işçisi, hükümetten de umutsuz olduğunu söylüyor. Daha önceki dönemlerde AKP’ye oy verdiğini belirten bir işçi, bir daha oy vermeyeceğini söylüyor: “Emeklilik meselesini çözmediler. Millet yerel seçimlerde oy vermedi. Ben verdim. Süleyman Soylu’nun ‘Biz mesajı aldık’ sözlerine inandım ama o da yalan çıktı. Oy vermeyenler haklıymış. Bir daha ben de vermeyeceğim” diyor.

"KESİLEN İLAÇ PARASI SAĞLIĞI ETKİLEMİYOR MU?"

Çepaş’ta çalışan bir işçi de son seçimde AKP’ye oy vermediğini belirtiyor. Hükümetin krizde parayı zenginden değil yoksuldan toplamaya çalıştığını söyleyen işçi, arabada sigara içenlere ceza yağdırıldığını hatırlatarak, “Allah’ınızdan bulun inşallah. Zaten üç kuruşluk sigarayı 15 TL’ye satıyorlar, yarısı vergiye gidiyor. Lafa gelince de Erdoğan ‘Vatandaşın sağlığını düşünüyorum’ diyor. Milletin çocukları ne yiyor ne içiyor, neyle besleniyor onu soran yok! Milletin ilaç paralarını karşılamayı kesti. Onlar sağlık olmuyor herhalde” diyor.

Hâlâ AKP’li olduğunu söyleyen bir başka işçi “EYT’lilere yasa çıkaracaklar” deyince arkadaşlarından büyük tepki görüyor. İşçiler, “Bu lafları aptala anlatın siz. Seçimden önce çıkarmadılar, şimdi krizde yolacak tavuk ararken mi çıkaracaklar” diyorlar.

SURİYE KONUSUNDA AKP’YE GÜVEN YOK

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği operasyona da tepki var. “Kendi ülken açlıktan ölüyor, senin derdin Suriye’de savaşmak” diyen işçiler, terör gerekçesine de inanmadıklarını söylüyor. MHP’li olduğunu belirten bir işçi, “Vatan hepimizin vatanı, bir saldırı varsa ben de gider ölürüm. Ama yalan dolan... Her sıkıştığında terör diyor. Olan garibana oluyor” diyor. Bir başka işçi ise “Operasyon başlarken gideceğim, vuracağım, kıracağım diye gittin. O da hataydı zaten. Üstüne de Amerika’dan Rusya’dan fırçayı yiyince hemen geri döndün. Sonra şöyle kazandık, böyle kazandık... Medya da Erdoğan ne derse onu diyor. Gerçeği de anlayamıyorsun ki” diyor.

"DOLAR ÇAKILDI DİYOR, HABERE TIKLIYORUM 5.75 OLMUŞ"

Medya konusu açılınca işçilerin çoğu öfkeleniyor. Artık haber izlemediğini söyleyen bir işçi şöyle konuşuyor: “Abi dolar çakıldı diye haber görüyorum, sevinip tıklıyorum, bakıyorum ki 5.75 TL’ye ‘çakılmış.’ Ulan bir Allah’ın kulu da sormuyor, bu dolar daha 2 yıl önce 3 TL idi, şimdi 6’ya çıkmazsa seviniyoruz ne oldu diye.” 

YILLIK İZİN BİTTİ, ÜCRETSİZ İZİN BAŞLADI

Bir başka işçi ise fabrikalarında ücretsiz izinlerin başladığını söylüyor. “Yıllık izinleri kullandıracağız dediler, o da kötü tabii, para yok pul yok ne yapacağım ben kışın yıllık izni? Ama gene de sesini çıkarmıyorsun, buna da şükür diyorsun. Yıllık izinler bitti, ücretsiz izin başladı. Aldığımız para zaten 10 günde bitiyor. Ne yapacağız böyle” diyen işçi, yeni iş bulmak istediğini ama piyasada hiç iş olmadığını söylüyor.

FABRİKA İŞ GÜVENLİĞİ HARCAMALARINI KISACAKMIŞ

10 yıldır aynı fabrikada çalıştığını söyleyen bir başka işçi ise “Fabrika, iş sağlığı ve güvenliği harcamalarını kısacakmış. Zaten verdikleri kötü bir eldiven ile iş ayakkabısı. Herhalde onu da vermeyecekler. Bütün kodamanların alında lüks birer araba. İşçinin eldiveni göze batıyor” diyor. 

Ev kirası 650 TL’den 750 TL’ye çıkan bir plastik işçisi de “Bizim maaş zamlarına gelince zam alamıyoruz. Neden? Çünkü enflasyon düşük. Kiraya zamma gelince enflasyon yüksek. İşçinin parasına gelince ülkede savaş var, kriz var. Zenginlere gelince problem yok” diyor.

Emekliliğini kazanmış olmasına rağmen çalışmaya devam ettiğini söyleyen bir işçi de “Tek emekli maaşı ile geçinilecek gibi değil. Çocuk evlenecek, ev kira, çalışmayıp da ne yapacaksın?​” diye soruyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Sultangazi'de tekstil patronu, işçilerin alacaklarını ödemeden kayıplara karıştı

SONRAKİ HABER

Koton'dan istifa eden işçi: Kasaya da bakıyordum yerleri de siliyordum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...