28 Ekim 2019 15:35

Roboski için adalet talebi 94'üncü ayında

Roboski Katliamı’nın 94’üncü ayı dolayısıyla açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi: Roboski’de hukuk uygulanmadığı için devamı gelmiş ve 10 Ekim katliamı gerçekleşmişti.

Roboski mezarlığı | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Roboski Katliamı’nın 94’üncü ayında yazılı açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi, Roboski’de hukuk uygulanmadığı için devamının geldiğini belirterek, bir kez daha adalet talep etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu, 28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Roboski ilçesinde TSK’nin savaş uçaklarıyla yapılan bombardıman sonucunda yaşamını yitiren 34 kişi ölümlerinin 94’üncü ayında andı.

Kürtlerin Irak, İran, Suriye, Türkiye sınır hatlarındaki ticaretinin eskilere dayandığı ifade edilen açıklamada, “Olağan başlayan 28 Aralık 2011 Çarşamba günü saat 16:00 sıralarında 40 kişilik bir grup mazot, sigara ve gıda maddesi getirmek üzere sınırın Irak tarafına geçerler. Her zamanki gibi, gidişlerinden karakolun haberi olur. Aynı gün akşam saat 19:00 sıralarında yüklerini alıp geri dönerler. Saat 21:00 gibi sınıra gelirler. Askerler her zamanki gibi; dönen grubun önünü keser fakat bu kez diğer geçiş yollarını da kapatarak grupla iletişimi keserler. Bu sırada önce aydınlatma fişeği atılır, hemen peşinden top –Obüs atışı yapılır ve bunun ardından da F-16 savaş uçakları grubu bombalar. Bombalama başlayınca askerler araçlarına binip giderler. Aralıklı 2 sefer yapılan bombalama saat 21.39-22.24 arasında toplam 45 dakika sürer. 19’u çocuk ve çoğu öğrenci olmak üzere aynı aile ve akrabalardan 34 insan ve yük taşımakta kullandıkları katırları bombalarla parçalanarak katledilmişlerdir.” ifadelerine yer verildi.

"BAŞVURU REDDEDİLDİ"

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 11 Haziran 2013 tarihinde Roboski Katliamıyla ilgili açılan soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verip dosyayı Genel Kurmay Askeri Savcılığına gönderdiği belirtilen açıklamada, “Genel Kurmay Askeri Savcılığı, 07 Ocak 2014’te takipsizlik kararı verir. Mağdurların ailelerinin, avukatlarının karara itirazı da reddedilir. Anayasa Mahkemesi (AYM) yapılan başvuruyu 18 Temmuz 2014’de yaklaşık 20 ay sonra sonuçlandırır.  AYM, sürpriz bir şekilde başvuruda esasa girmeden ‘eksik belgelerin süresinde AYM’ye sunulmadığı’ gerekçesiyle başvurunun reddedilmesine karar verir. Geçmişte aydınlatılmamış katliam ve cinayetlerde olduğu gibi Roboski davasında da hukuk itibarsızlaştırılarak adalet sıfırlanır” denildi.

"HAK VE ADALET OLMALI"

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Roboski’de hukuk uygulanmadığı için devamı gelmiş ve 10 Ekim katliamı gerçekleşmişti. Roboski, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı ve diğer katliamlara sebep olanlar açığa çıkarılmış olsaydı Tahir Elçi şimdi yaşıyor olacaktı. Hak ve Adalet iktidar kuvvetinin üstünde olmalıdır ki, toplumda ve ülkede huzur, refah, demokrasi gelişsin. Çünkü toplumun ve her canlının su ve ekmek gibi adalete ihtiyacı vardır.” (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Mardin’de bir erkek, eşini ve eşinin annesini öldürdü

SONRAKİ HABER

AKP Sözcüsü Çelik: Birkaç kuruş yardımla Türkiye'yi mülteci kampı görüyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...