28 Ekim 2019 14:08

“Levha isimlerini öğrenmek iş güvenliğimizi sağlamıyor”

Bu sayımızda Kayseri’de meslek lisesinde okuyan öğrenciler sorunlarını, neler yaşadıklarını yazdılar.

Paylaş

Meslek lisesi öğrencileri

Kayseri

Kayseri’de meslek lisesinde okuyan öğrenciler olarak, meslek liselilerinin sorunlarının çok fazla olduğunu düşünüyoruz. Meslek liselerinde geleceğin işçileri olan bizlere verilen İş Sağlığı ve Güvenliği dersleri ve stajda bu konuda neler yaşadıklarımızı anlatmak istiyoruz.

GÖSTERMELİK BİR DERS: İŞ GÜVENLİĞİ

Toplam lise hayatımızda birer saatten oluşan iki ders ile İş Sağlığı ve Güvenliği sertifikası aldık. Bu dersi alıp sınavını geçemeyince staj yapamıyoruz ancak sınavı geçemeyen arkadaşımız olmadı. Sınavda 50 ve üzeri alan herkes sertifikayı alıp staja başlayabiliyor. Bize sorarsanız dersler göstermelik işleniyor, sınavı göstermelik yapılıyor. Bir saatlik yapılan derslerde çalışma alanlarında kullanılan levhalar gibi basit şeyleri anlatıyor hocalarımız. Biz bu konuda hocalarımızın da ciddi anlamda bilgilerinin olduğunu düşünmüyoruz. Uyarı işaretlerini, levhaları elbette bilmeliyiz, bunlar da değerli şeyler fakat staj yaptığımız yerlerde bile doğru düzgün uyarı işareti yok. Uyarı işaretleri olsa bile iş kazalarının ve cinayetlerinin yaşanmaya devam ettiğini biliyoruz. Stajda iş kazası geçiren arkadaşlarımızın sayısı da giderek artıyor. Bu iş kazalarının sonucunda canımızdan bile olabiliriz. Basit mantıkla düşündüğümüzde bile, okulda sertifika almak için öğrendiğimiz bilgilerin hayatımızı kurtarmayacağının farkındayız. 

“STAJ YAPTIĞIMIZ YERLER DENETLENSİN!”

Okuduğumuz bir bilgiye göre iş kazalarının yüzde 98’i önlenebilir kazalarmış. Meslek hastalıklarının ise tam sayısal bir bilgi olmasa bile önemli bir kısmı engellenebilir hastalıklarmış. Şimdi daha biz işe başlamadan sözde deneyim elde etmek için yaptığımız stajda bile birçok ihmal ile karşılaşıyoruz. Meslek liselerinde böyle şeyler çokça konuşulur. Kim nerde staj yapıyor, kim parasını alamamış, kim ustadan azar yemiş, hepimizin haberi olur, olması da gerekir bizce. Stajda eli kolu çizilen, yarılan bir sürü arkadaşımız oldu. Lafta hepimizin sertifikası var ama bu sertifikayı almak için öğrendiğimiz levha isimleri çok da bir işe yaramıyor açıkçası. Bu konuya dair bizim de çözüm önerimiz var elbette: Staj yaparken kendi işimiz olsun, olmasın her şeyi yapıyoruz. Staj yapmaya gittiğimiz iş yerlerinde güvenlik önlemi yok. Çalışma ve staj koşullarıyla ilgili yeni düzenlemeler yapılmalıdır. Gerekli devlet kurumlarının ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın etkili denetlemeler yapması lazım. Sorunlarımızın tamamı ortadan kalkmasa bile bu önerilerimizle biraz daha rahat edebiliriz.

ÖNCEKİ HABER

Okulu kazandık bir tane, okula başladık bin tane

SONRAKİ HABER

Bireyin bağımsızlığını kazanmasında önemli bir yöntem: Ergoterapi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...