28 Ekim 2019 13:27

Bağımsızlık talep eden Katalanların eylemi 15. gününde sürüyor

Katalonya'da tutuklu Katalan siyasetçilerin serbest bırakılması talebiyle yüzlerce kişi mahkemelere giderek kendisi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İspanya'nın doğusunda yer alan Katalonya'da tutuklu Katalan siyasetçilerin serbest bırakılması talebiyle başlatılan eylemler 15. gününü doldurdu. Eylemler kapsamında yüzlerce kişi mahkemelere giderek kendisi hakkında suç duyurusunda bulundu.

İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nde, Anayasa Mahkemesi'nin yasa dışı ilan etmesine rağmen 1 Ekim 2017'de bağımsızlık referandumu yapılmış, bu referandumu organize etmekten mahkemeye çıkan 12 Katalan siyasetçi ve sivil toplum örgütü liderinden tutuklu olan 9'una 9 ila 13 yıl hapis cezası verilmişti. Meydanlara çıkan bağımsızlık yanlısı binlerce Katalan, mahkum edilen Katalan siyasetçilerin serbest bırakılması talebiyle 15 gündür eylemlerini sürdürüyor.

Katalonya'nın Barselona, Girona, Tarragona ve Lleida gibi önemli kentlerinde sabah saatlerinden itibaren mahkeme binaları önünde uzun kuyruklar oluşturan Katalanlılar, 1 Ekim'deki referandumda oy kullandıklarını belirtti.

Bağımsızlık yanlısı sivil toplum kuruluşu Omnium Cultural'ın çağrısıyla mahkemeye giden Katalanlar, "Oy kullanmak, ifade özgürlüğü veya gösteri yapmak İspanyol devleti için suç ise biz de bu suçu işledik" şeklinde dilekçe vererek, kendileri hakkında suç duyurusu yaptı.

AA'nın haberine göre Cumhuriyeti Savunma Komitesi (CDR) adlı sivil örgüt eylemlere devam edilmesi çağrısı yaparak Barselona merkezindeki Sants tren istasyonu ve Girona'daki Fransa-İspanya sınırının olduğu otoyolu kapatma çağrısı yaptı.

Katalonya yerel polisi (Mossos d'Esquadra) ve İspanyol polisi Fransa sınırındaki yollarda güvenlik önlemi alırken, eyleme katılmak isteyenlerin engellendiği ve toplanmasına izin verilmediği bildirildi.

Kararın ardından başlayan Barselona merkezli kitlesel protestolarda şimdiye kadar 640'tan fazla kişi yaralanmış ve 200'ün üzerinde kişi de gözaltına alınmıştı.

Hükümetin bağımsızlık referandumu talebinin hiçbir şekilde müzakere edilemeyeceğini açıkladığı İspanya'da 10 Kasım'da erken genel seçim yapılacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

“Suça karşı birlikte tepki gösterilmeli”

SONRAKİ HABER

Okulu kazandık bir tane, okula başladık bin tane

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...