28 Ekim 2019 08:45
Son Güncellenme Tarihi: 28 Ekim 2019 18:48

AB, Brexit'i 31 Ocak 2020'ye kadar ertelemeyi kabul etti

Avrupa Birliği üyeleri, İngiltere'nin AB'den ayrılması için planlanan tarihi 31 Ocak 2020'ye ertelemeyi kabul etti. Kararı Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk duyurdu.

Fotoğraf: Abdülhamid Hoşbaş/AA

Paylaş

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Birliği üyelerinin, İngiltere'nin AB'den ayrılması için planlanan tarihi 31 Ocak 2020'ye kadar ertelemeyi kabul ettiğini duyurdu. Hükümetin, aralıkta erken seçime gidilmesi için verdiği önergede parlamentoda destek bulamadı. Başbakan Boris Johnson'ın, parlamentoya muhalefetin itirazlarını dikkate alan yeni bir erken seçim önergesi vermesi bekleniyor

İngiltere'nin AB'den ayrılması için planlanan tarihin 31 Ocak 2020'ye ertelendiği haberini sosyal medya üzerinden duyuran ve AB'nin "esnek bir ertelemeye" karar verdiğini belirten Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, "27 AB üyesi, Birleşik Krallık'ın Brexit'in 31 Ocak 2020'ye ertelenmesi talebini kabul etti. Kararın yazılı prosedürlerin ardından resmileşmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.

Buna göre İngiltere, AB ile uzlaştığı ayrılık anlaşmasını 31 Ocak 2020'den önce onaylarsa AB'den bu tarih öncesinde ayrılabilecek.

İngiltere 2016'da yapılan referandumda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı almıştı. 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken Brexit, Avam Kamarası'nın Brexit anlaşmasını üst üste reddetmesi nedeniyle 31 Ekim'e ertelenmişti.

ERKEN SEÇİM ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

İngiltere'de hükümetin, aralıkta erken seçime gidilmesi için verdiği önerge de parlamentoda yeterli desteği bulamadı. Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda bu akşam yapılan oylamada, hükümetin ülkeyi erken genel seçime gitmesi için verdiği önerge reddedildi. Ana muhalefetteki İşçi Partisi başta olmak üzere bazı muhalefet partileri oylamaya katılmadı. 

Önergede, erken seçim için resmi bir tarih belirtilmemiş olması, muhalefet partilerinin ret oyu vermesinde veya oylamayı boykot etmesinde en önemli gerekçeyi oluşturdu.

Başbakan Boris Johnson, seçim tarihi olarak 12 Aralık'ı işaret etse de Johnson'a güvenmeyen ve kararın alınmasının ardından seçim tarihi değiştirmesinden kaygılanan muhalefet, tarihin önergede yer almasında ısrar ediyor.

Johnson'ın fiili durum yaratarak ülkeyi AB'den anlaşmasız ayırmasından veya AB ile vardığı Brexit anlaşmasını parlamentodan geçirmeyi bir kez daha denemesinden de endişe eden muhalefet partileri, Brexit tarihinin ertelenmesini güvenceye almadan, erken seçime gitmeyi kabul etmiyor.

YENİ ÖNERGE HAZIRLIKLARI

Hükümetin, yarın Avam Kamarası'nda nitelikli çoğunluk desteği gerekmeksizin onaylanabilecek yeni bir önerge formülü üzerinde çalıştığı belirtiliyor.

Hükümetin, bazı muhalefet partilerinin seçimi Brexit'in ertelenmesi koşuluna bağlama talebini göz önünde tutarak, önergeye 12 Aralık tarihini koyması bekleniyor.

Muhalefetteki Liberal Demokrat Parti ile İskoç Ulusal Partisi de erken seçim için 9 Aralık tarihi öngören bağımsız bir önerge sunmayı planlıyor.

AB, bugün Brexit'in 31 Ocak'a kadar ertelenmesine yeşil ışık yaktıysa da resmi bildirimin yarın veya çarşamba günü yapılması bekleniyor.

JOHNSON ERTELEMEYİ HÜKÜMET ADINA KABUL ETTİ

Bununla birlikte, Johnson bu akşam AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a bir mektup yollayarak, Brexit'in 31 Ocak'a kadar ertelenmesini İngiltere hükümeti adına kabul ettiğini bildirdi. Johnson, Brexit'in 3 ay daha ertelenmesini kabul ederken, üye ülkelerden başka bir ertelemenin olmamasını isteyeceğini belirtti.

Temmuz'da Theresa May'den başbakanlık görevini devralan Johnson'ın daha önce verdiği iki erken seçim önergesi de Avam Kamarası'nda yeterli desteği bulamamıştı.

May'in AB ile vardığı Brexit anlaşmasının parlamentoda üç kez reddedilmesinin ardından, 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken Brexit, 31 Ekim'e ertelenmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Öğrencisini darbettiği öne sürülen beden eğitimi öğretmeni hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan: Mali kuşatmaya karşı Evrensel ile dayanışmaya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...