22 Ekim 2019 20:44

Lübnan hükümeti, "ekonomik reform paketini" uygulamaya başladı

Lübnan ulusal birlik hükümeti, günlerdir süren protestoları yatıştırmak üzere alınan "ekonomik reform" kararlarını uygulamaya başladı. Halk ise "Yöneticiler gitmeden eve dönmeyeceğiz" diyor.

Fotoğraf: Mahmut Geldi/AA

Paylaş

Lübnan ulusal birlik hükümeti, günlerdir süren gösterileri yatıştırmak için ilan ettiği "ekonomik reform paketini" uygulamaya geçirdiğini duyurdu. Hükümetin paketini yetersiz bulan halk ise eylemlerini sürdürüyor ve "Yöneticiler gitmeden eve dönmeyeceğiz" diyor.

Anadolu Ajansının aktardığına göre Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, ülkedeki hükümet karşıtı gösteriler üzerine Bakanlar Kurulunun dün itibarıyla aldığı "ekonomik reform" kararlarının tüm kamu kurumlarında uygulanmaya başladığı belirtildi.

Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliğince, tüm bakanlık ile kamu kurum ve birimlerine genelgeler gönderilerek yatırım amaçlı yeni herhangi bir harcama yapılmaması talebinde bulunulduğuna işaret edilen açıklamada, gerekli durumlarda kamu malından yapılacak yatırım odaklı harcamaların ise Bakanlar Kurulunun onayını gerektirdiği kaydedildi.

Bu kapsamda ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarından bütçe fazlalıklarının aylık olarak devlet hazinesine aktarılması talep edildi.

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, dün yaptığı açıklamada, "2020 yılına ait bütçenin hiçbir vergi içermemesinin yanı sıra bakan ve milletvekillerinin maaşlarının yüzde 50 düşürülmesi, Enformasyon Bakanlığı ile bazı kamu kurumlarının kapatılması, yoksul aileler ile konut kredisine ek kaynak ayrılması gibi bir dizi karar alındığı"nı belirtmişti.

2015'TEN BU YANA EN GENİŞ ÇAPLI GÖSTERİLER

Lübnan’da 2015’te çöp krizi nedeniyle patlak veren protestolardan sonra ilk defa bu çapta gösteriler düzenlendiği belirtiliyor. Farklı din ve mezheplere göre meclis ve hükümetin şekillendiği Lübnan’da halkın taleplerinden biri de bu mezhep düzeninin ortadan kaldırılması ve laik bir siyasi sisteme geçilmesi.

Hükümetin özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp gibi uygulamalardan vergi alınması kararı üzerine perşembe günü protestolara başlayan Lübnanlılar, gösterilerin yoğun bir şekilde sürdürülmesini istiyor.  

Protestolarında en çok “Halk rejimin devrilmesini istiyor”, “Devrim” ve “Hortumlanan malların iadesini istiyoruz” şeklinde sloganlar atıyor.

Lübnanlılar, hükümetin düşmesi, mevcut siyasi partilerin dışında bir parlamentoyu oluşturacak yeni seçimlere gidilmesi, yağmalanan malların iadesi ve siyasilerin banka hesaplarının kamuoyuna açıklanması gibi taleplerini meydanlarda dillendiriyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltına alınan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ifade sonrası serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Milli Savunma Bakanlığı: Yeni bir harekat icra edilmesine gerek kalmamıştır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa