19 Ekim 2019 06:21

Nusaybinliler: Savaşı da kayyumu da istemiyoruz

HDP’nin yüzde 77,4 oy oranı ile kazandığı Nusaybin Belediyesine yeniden kayyum atanmasına tepki gösteren Nusaybinliler, kayyum uygulamasını ve savaş politikalarını eleştirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde olan Nusaybin Belediyesi Eş Başkanları Ferhat Kut ve Semire Nergiz’in 17 Ekim’de “Gizli tanık” ifadeleri ve Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanması ardından yapılan eylemlere katıldıkları gerekçesiyle tutuklanmasının ardından Belediyeye 18 Ekim’de kayyum atandı. HDP’nin 31 Mart seçimlerinde yüzde 77,4 oy oranı ile kazandığı belediyeye ikinci defa kayyum atanırken, önceki dönem kayyum döneminde belediye yaklaşık 32 milyon TL borç altına sokulmuştu.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyi ve doğusuna yönelik operasyonu sırasında kente düşen havan topları sonucu yaşanan patlamalarda yaşamını yitiren ve yaralananlar ile kentteki göçe ve maddi kayıplara karşı belediye kriz masası kurmuştu. Kurulan kriz masası ile bir taraftan halkın ihtiyaçları karşılanıp, bir taraftan da tespitler yapılırken, eş başkanlar ve yöneticiler kentte kalarak halkla buluşmalarını da sürdürdü. Kayyum tam da bu dönemde atandı.

"NE SAVAŞ, NE KAYYUM"

HDP’li eş başkanların göreve gelmesinin üzerinden henüz 6 ay geçmişken belediyeye kayyum atanması ile birlikte Nusaybinliler tepkilerini dile getirdi.

AKP’nin devletin gücünü kullanarak her istediğini yaptığını dile getiren Abdülvahap Akay, “Herkes biliyor ki bu yanlış bir uygulamadır. Herkes bunun zoraki olduğunun farkında. Herkes bunun bir darbe olduğunu biliyor. Nasıl ki, Kenan Evren askeri darbe gerçekleştirdi bu da aynı şekilde darbedir” diye konuştu.

Kentin bir yandan Türkiye tarafından başlatılan haretkattan etkilendiğini bir taraftan da seçilmişlerinin yerine kayyum atanması ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Akay, “Siviller olarak hiçbirimiz savaş istemiyoruz. Ne savaş istiyoruz ne de kayyum istiyoruz. İsteyen birini bulabilirseniz bana söyleyin. Bu bir darbedir. İnşallah bu darbeye son verilecek” ifadelerini kullandı.

"EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ"

Kayyum atanmasını “hukuksuzluk” olarak değerlendiren Abidin Öngüç de, halkın kendi iradesi ile HDP’li eşbaşkanlara görev verdiğini belirterek, “Kimse birilerinin zoru ile onları seçmedi. Bugün devlet zorla el koyuyor. Bir taraftan ‘Kürtler bizim kardeşimiz’ diyor, diğer taraftan da hukuksuzluk uyguluyor. Bu hukuksuzluktur. Bu adalet değildir. Bize adil davranılmıyor, zor uygulanıyor. Sormak istiyorum; 6 ayda bu belediye başkanları ne yaptı acaba? Biz bunu kabul etmiyoruz. Kınıyoruz. Madem ki; HDP’li belediyelere kayyum atayacaksınız seçim yapmayın. Söyleyin ‘Kürtler seçime girmeyecek. Biz sömüreceğiz.’ Eğer ki; demokrasi varsa, biz birincil vatandaş isek, o zaman seçtiklerimize 5 yıl boyunca karışmayın. Biz bunu kabul etmiyoruz” diye konuştu. Halkın savaş da kayyum da istemediğini dile getiren Öngüç, “Biz eşit yurttaşlık talep ediyoruz” dedi.  

"BİRLİK OLMALIYIZ"

Kayyum atanmasına ve Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılarına tepki gösteren Ayşe Şaman ise, Kürt halkının tek kurtuluşunun birlik olmaktan geçtiğini dile getirdi. ABD ve Rusya’nın da Türkiye ile aynı olduğunu dile getiren Şaman, “Biz birlik olursak kimse bize bir şey yapamaz. Birlik olmadığımız zaman her şey başımıza gelir. İstiyorlar ki, Kürtler olmasın. Bu savaşta da öyle yaptılar. Ama biz olacağız, ayaklarımız üstünde olacağız” ifadelerini kullandı.

Kayyum atanmasını kul hakkının yenmesi ve zulüm olarak değerlendien Abdurrahman isimli yurttaş da, “Bunu Allah bile kabul etmez. Allah bile kendi hakkını affedeceğini ama kul hakkına kendisinin karışamayacağını söylüyor. Hepimize adalet lazım. Allah bu ateşe bir su döksün ve son bulsun” dedi. Kayyum uygulamasını kabul etmediklerini belirten Halil isimli yurttaş ise, “Bugün kılıç onların elinde. Bir sağa bir sola vuruyorlar. İnsan uykuda da olsa vuruyorlar. Türkiye’nin kanunları böyle. Türkiye’de bir gram hukuk yok. Hukuk olsaydı bu yaşananların hiçbiri olmazdı. Biz Kürtlerin hayatı Yılmaz Güney’in filmleri, dengbejlerin, Şiwan Perver’in şarkıları, Cigerxwîn’in söylemlerinde olduğu gibi devam ediyor” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

"NE İNSANLIKTA NE DE DEMOKRASİ DE BÖYLE"

Kayyumu kabul etmemelerine rağmen belediyelerine ikinci defa kayyum atandığını dile getiren Hacı Salih Duman da, “Ne insanlıkta ne de demokraside böyle bir şey var. Herkes açısından iyi olmayan bir şey. Kayyumun iptal edilmesi gerekiyor. Bu savaşın da iptal edilmesi gerekiyor. Demokratik bir şekilde seçim oldu. Kimse oyunu zor altında vermedi bu insanlara. İrademizin gasp edilip kayyumlara verilmesini kabul etmiyoruz” diye konuştu. (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

İçişleri Bakanlığı kayyum atamalarını haklı çıkarmak için anayasayı tahrif etti

SONRAKİ HABER

Dr. Cengiz Güneş: Anlaşma bu haliyle Suriye'deki kaosu derinleştirir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...