16 Ekim 2019 09:17

Erdoğan’dan operasyonu bitirme sinyali: Güvenli bölgeden çıksınlar, harekat sona erer

AKP Grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu gece güvenli bölgeden çıksınlar, bu dediğimiz yapıldığında harekatımız zaten sonlanmış olacaktır" dedi.

Fotoğraf: Mustafa Kamacı/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan gezisi nedeniyle salı günü toplanmayan AKP Grubu bugün toplandı. Grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeminde Suriye'ye operasyon vardı. Suriye ordusunun kuzeye konuşlanması, ABD’nin yaptırım tehditleri iç ve dış kamuoyunun “operasyonu durdurun” çağrıları arasında operasyona ilişkin konuşan Erdoğan, "Teröristler belirlediğimiz güvenli bölgeden çıksın, operasyon kendiliğinden sonlanır" dedi. Erdoğan konuşmasında bir taraftan, "Suriye’nin toprak bütünlüğü" derken diğer taraftan da “30 – 35 kilometre derinliğe kadar gideceğiz ifadesini kullandı. 

Erdoğan’ın konuşmasından başlıklar şöyle:

"Bugüne kadar hep şunu söylerdim. İki devlet bir devlet. Dünden sonra şunu ifade ettim. 5 devlet bir millet. İnşallah Türkmenistan’ı da buraya katmak suretiyle 6 devlet 1 millet olmak üzere bölgede güçlenerek yürüyeceğiz. Bakü’de Türk Konseyi Zirvesi’nde gündemdeki ve bölgemizdeki konuları görüştük. Türk Konseyi Koordinasyon Komistesi’nin kurulmasını kararlaştırdık."

"Cumhur İttifakı olarak Meclis’i etkin biçimde çalıştırmaya kararlıyız. Meclis’i etkin bir çalışma sistemine sokacağız. TBMM’yi gereksiz yere kilitleyenlere eyvallah etmeyeceğiz. Bizim gibi böyle bir güçlü partiye yakışmıyor. AK Parti olarak veremezsek bize yazıklar olsun. Hele hele bu dönemde çok daha hassas olmamız olsun. Arkadaşlar sizi bahçelerden toplayıp gruba getirmemesi lazım."

ARAP BİRLİĞİ AÇIKLAMASI

Ülkemiz her şartta müttefiklik hukukunun gereklerini yerine getirdi. Ama müttefiklerimizin başka işler çevirdiği ortaya çıktı. Ey Arap Ligi acaba siz ne kadar Suriyeli’yi misafir ettiniz? Siz Suriye’yi Arap Ligi’nden çıkarttınız.  Arap Birliği’nin bir kuruş desteği var mı? AB 6 milyar euro söz verdi. Bizim yaptığımız harcama 40 milyar euroyu aştı.

"Asla böyle bir duruma düşmenizi istemeyiz ama şunu bilin ki yarın öbür gün siz de bizimle aynı sıkıntılarla baş başa kalacaksınız. Emin olun o zaman bizi çok iyi anlayacaksınız ama o zaman iş işten geçmiş olacak. Bakalım o zaman teröristleri destekleyenlere siz ne diyeceksiniz nasıl davranacaksınız. Unutmayın bu dünya etme bulma dünyasıdır."

"MACRON’A AYNAYA BAK DEDİM"

"Teröristler canınızı yakmaya başladığında yine bu asil millet yanınızda olacaktır. Onun için diyorum ki gelin bu mücadelede Türkiye’nin yanında olun. En azından karışmayın. Özellikle NATO üyesi ülkelere sesleniyorum nasıl oluyor da bu ülkeler YPG / PKK’nın yanında oluyor onlara silah veriyor. Başta ABD öbür tarafta Almanya, Fransa bunlara her türlü desteği veriyor. Neyle anlatacaksınız bunu bunların durumu deve kuşu gibi, saklayamıyorlar."

"Türkiye tarihinin hiçbir döneminde sivil katliamı yapmamıştır ve yapmaz. Bizim inancımız ne kültürümüz ne ahlakımız buna izin vermez. Buna karşılık bize bu ithamları yapanların geçmişi sivil katliamları ile doludur. Geçen Macron’a söyledim. Ruanda’da yüz binlerce insanı Cezayir ’de yüz binlerce insanı katleden siz değil misiniz ya dedim. ‘Aynaya bak aynaya’ dedim."

"TÜRKİYE TARİHİNİN HİÇ BİR DÖNEMİNDE SİVİL KATLİAMI YAPMAMIŞTIR"

"Türkiye, tarihinin hiçbir döneminde sivil katliamı yapmamıştır ve yapmaz. Sivil katliamı görmek istiyorsanız Afganistan'a, Arakan'a, Kafkaslarda Yukarı Karabağ'a, Balkanlarda Bosna'ya bakın."

"ARABULUCU ARAMIYORUZ"

"Adım adım ilerleyerek şu ana kadar bin 220 kilometrekare alanı temizledik."

"Türkiye Suriye’de ne Kürtleri Ne Arapları ne de bir başka kesimi değil sadece ve sadece teröristleri hedef alıyor. Teröristleri makamlarında ağırlayanları bunun utancın ömür boyu taşıyacaklardır. Bunu yüzlerine de söylüyorum. Siz ne zaman devletlerin teröristlerle masaya oturduğunuz gördünüz. Bizden böyle bir şey beklemeyin. Bunun için arabulucu falan aramıyoruz, buna ihtiyacımız yok."

"Türkiye Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılıdır. Meşru hükümet kurulduğunda kontrolümüzdeki yerleri devredeceğiz. Güvenli bölgede biz şu anda tüm plan çalışmalarımızı yaptık. Çevre ve Şehir Bakanlığımız proje çalışmalarını yaptı."

"OPERASYON MÜNBİÇ'TEN IRAK SINIRINA ULAŞANA KADAR SÜRECEK"

"Cezaevlerindeki DEAŞ’lıları serbest bırakmaya başladılar. Ülkemizi hedef almak isteyen DEAŞ mensuplarını tepeleriz hiç merak etmeyin. Gerisini bunların yöneleceği diğer merkezlerin yöneticileri düşünsün."

"Barış Pınarı Münbiç’ten Irak sınırına ulaşana kadar sürecek. Bu konuda hiçbir istisnamız hiçbir tereddütümüz hiçbir açık kapımız yoktur. 30 – 35 kilometre derinliğe kadar gideceğiz. Yolumuza taş diken döşeyenleri de not ediyoruz. Güvenli hale getirdiğimiz yerlere Suriyeliler yerleştireceğiz. Yıllardır teröristlerle kucak kucağa yaşayanlar onlarla pazarlık yapabilir ama biz bu yola asla tevessül etmeyiz."

"(Münbiç'teki gelişmeler) Rejimin, SDG ile herhangi bir anlaşması olduğuna ihtimal vermek istemiyorum.

"MÜNBİÇ DİYE BİR DERDİMİZ YOK"

"Bizim özellikle Münbiç'te olmak diye bir derdimiz yok. Bizim tek derdimiz var o da şudur; ama Rusya ama rejim, terör örgütü YPG/PYD'yi buradan çıkarmalarıdır."

"Suriye’deki sorunun en kestirme yolu bunun için de teklifimiz; tüm teröristler hemen bu gece silahlarını malzemelerini bırakıp belirlediğimiz güvenli bölgeden dışarı çıksınlar. Mümbiç’ten Irak sınırına kadar olan bölgede bu dediğimiz yapıldığında harekatımız zaten sonlanmış olacaktır."

"Suriye'deki gelişmeler sebebiyle bizi ekonomik yaptırımla tehdit edenlere 'azdan az gider, çoktan çok gider' diyoruz."

"Suriye konusunu görüşmek üzere ülkemize gelecek veya bizi arayacak olan herkes, Türkiye'nin bu gayet açık, gayet samimi ve gayet makul yaklaşımını göz önünde bulundurarak hazırlıklarını yapmalıdır. Aksi takdirde beyhude zaman ve enerji harcamış oluruz."

"RUSYA ZİYARETİ GERÇEKLEŞECEK"

"Şu an itibarıyla Rusya seyahatimizle ilgili herhangi bir olumsuz durum yok. Büyük ihtimalle o gerçekleşecek."

"Amerika seyahati, buraya gelecek olan heyetlerle yapılan görüşmelerden sonra değerlendirilecek bir durum. Çünkü kongredeki bu yapılan tartışmalar, müzakereler, konuşmalar; şahsım, ailem, bakan arkadaşımla ilgili olan bütün bu özellikle değerlendirmeler Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne karşı çok büyük bir saygısızlıktır, haddini bilmemektir. Dolayısıyla böyle bir durum karşısında bunun değerlendirilmesinden daha doğru bir şey olamaz. Değerlendirip ondan sonra kararımızı veririz."

Erdoğan dün Azerbaycan'dan Türkiye'ye dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlamış "Trump ateşkes ilan edin dedi, asla ateşkes ilan etmeyiz” ifadelerini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bağcılar'da kaçak Kuran kursunda cinsel istismar iddiası

SONRAKİ HABER

Şengül Karaca davasında sanık beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...