11 Ekim 2019 13:40

ABD Hazine Bakanı Mnuchin: Trump Türkiye'ye yaptırım kararnamesini imzaladı

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'nin Suriye'de daha fazla askeri harekata girişmesini önlemek için yeni bir kararname imzaladığını açıkladı.

Fotoğraf: Kayhan Özer/AA

Paylaş

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonu daha fazla askeri harekâta girişmekten caydırılması için geniş kapsamlı ambargolara onay verdiğini açıkladı.

Americanın Sesi'nde yer alan habere göre, ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin, Beyaz Saray'da Türkiye'nin Suriye operasyonuna ilişkin konuştu. "Trump ABD'li yetkililere Türkiye’yi hedef alabilecek güçlü yaptırım yetkisi veren yeni bir kararname imzaladı. Zorunda kalırsak Türkiye ekonomisini işlevsiz hale getirebiliriz” dedi. Mnuchin şu aşamada yaptırım uygulanmadığını belirtti.

ABD Maliye Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında Mnuchin, "Gerek görüldüğünde Başkan Trump'ın talimatı doğrultusunda belirli Türk şahıslar ya da kurumları hedef alacağız. Bu bankalara ve ilgili diğer taraflara bir uyarı" ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN TEK BİR IŞİD'LİNİN KAÇMASINA İZİN VERMEMESİ ÖNEMLİ" 

Maliye Bakanlığı açıklamasında, "Türkiye'nin tek bir IŞİD savaşçısının bile kaçmasına izin vermemesi çok önemli" diyerek uygulanması olası yaptırımların, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda sivillerin ayrım gözetmeden hedef alınması, sivil altyapının, etnik ya da dini azınlıkların ya da Suriye Demokratik Güçleri'nin terörle mücadele faaliyetlerine zarar verecek başka eylemlerde bulunmasını engelleme amacını taşıdığı belirtildi.

"HÜKÜMETE MENSUP KİŞİ VE KURUMLARIN YAPTIRIMLARLA HEDEF ALINMASI YETKİSİ VERİLİYOR"

"Kararname, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda barışın, güvenliğin ve istikrarın kötüleşmesine yol açan eylemler ya da insan hakkı ihlallerinde rol oynayan Türk hükümetine mensup kişi ya da kurumların yaptırımlarla hedef alınması yetkisi vermektedir" ifadeleri yer aldı.

Kararnamenin, ABD Maliye Bakanı'na da Türk hükümetine bağlı bu kişi ve kurumlarla önemli düzeyde bilerek işlem yapanlara da dolaylı yaptırım uygulama yetkisini verdiği vurgulandı.

TÜRKİYE'DEN "MİSLİYLE MUKABELE" YANITI GELDİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise, ABD Hazine Bakanlığı'nın Türkiye'ye yönelik yaptırım hazırlığı içinde olduğuna dair yapılan açıklamalara ilişkin, "Tam mütekabiliyet çerçevesinde misliyle mukabelede bulunacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır." dedi.

AA'da yer alan habere göre Sözcü Aksoy, ABD Hazine Bakanlığının Türkiye'ye yönelik yaptırımlar uygulanabileceğine dair açıklaması hakkındaki soruya verdiği yazılı yanıtta, olası yaptırımlara Türkiye'nin misliyle karşılık vereceğinin altını çizdi.

Operasyon başladığında ABD yönetimine her seviyede bilgi aktarıldığını ve Dışişleri Bakanlığınca yapılan basın açıklamasında harekatın hedef ve kapsamının tüm açıklığıyla uluslararası kamuoyuyla paylaşıldığını söyleyen Aksoy şunları kaydetti:

"Türkiye'nin milli güvenliğine tehdit oluşturan terör örgütleriyle mücadele etmektedir ve bu mücadele kararlılıkla sürdürülecektir. Buna karşı atılacak her adıma karşı tam mütekabiliyet çerçevesinde misliyle mukabelede bulunacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Basın örgütlerinden RTÜK'e tepki: Savaş gerçeğinin üstü örtülmek isteniyor

SONRAKİ HABER

Suriye operasyonu | Sezin Öney: İç politikayı yeniden dizayn süreci yaşıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...