09 Ekim 2019 04:11

Kaz Dağları’nda yaşam savunucularına yönelik “Hırsızlık” oyunu da tutmadı

Kaz Dağları direnişini sürdüren yaşam alanı savunucularına yönelik bir oyun daha boşa çıktı. Yaşam alanı savunucularının “hırsızlık” yaptığı iddiası savcılık tarafından kovuşturmaya gerek bulunmadı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Çanakkale’nin merkeze bağlı Kirazlı Köyü Balaban Mevkii’nde uluslararası altın tekeli Alamos Gold ve yerli işbirlikçisi Doğu Biga Madenciliğe karşı direnişi sürdüren yaşam savunucularına yönelik bir oyun daha boşa çıktı. Bir süre önce “hırsızlık” iddiasıyla şehirde yapılan kara propagandanın da oyun olduğu ortaya çıktı.

İl Jandarma Komutanlığı’nın 1 Ekim tarihli “Hırsızlık” konulu basın bülteni ile bir anda kentte haklarında kara propaganda başlatılan yaşam savunucuları ile ilgili savcılık kararı çıktı. 1 Ekim tarihinde yayınlanan ve kentte madenci şirkete ve AKP’ye yakınlığı ile bilinen bazı yerel gazetelerde “hırsızlık”, “Çakma çevreciler” gibi ithamlarla yer verilen jandarma bülteninde, “26.09.2019 tarihinde Merkez ilçe Kirazlı Köyü Balaban Mevkiinde iş yeri bulunan H.D isimli şahıs iş yerinin yan tarafında bulunan ve kendisine ait olan bir traktör römorku dolusu kilit taşının çalındığını beyan ederek müracaatta bulunmuştur. Çevrede yapılan araştırma ve iş yeri kameralarının incelenmesi sonucunda kilit taşlarının Kirazlı Balaban bölgesinde su ve vicdan nöbeti adı altında çadır eylemi yapan D.B., B.K., O.E., E.E., M.İ. ve S.K. isimli (6) şahıs tarafından çalındığı tespit edilmiştir. Olayla ilgili olarak Cumhuriyet Savcısının talimatıyla işlemlere başlanılmış olup D.B., O.E., M.İ. ve S.K. isimli şahıslar ifadelerinin alınmasına müteakip serbest bırakılmış, B.K. ve E.E. isimli şahısları yakalama çalışmasına devam edilmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” denilmişti.

SAVCILIK KARAR VERDİ!

Çanakkale Cumhuriyet Savcılığı, alınan ifadeler, görüntü kayıtları ve tüm iddialar ile birlikte yaptığı değerlendirmede, “Her ne kadar mağdur yaklaşık 2 yıl önce bahçesini döşemek için aldığı kilit taşlarının yerinde olmadığını fark ettiğini ve çalanlardan şikayetçi olduğunu beyanla soruşturma işlemlerine başlanılmış ise de, olay yerinin yakınında mağdura ait olduğu beyan edilen işyeri kameraları incelendiğinde, kilit parke taşlarının şüpheliler tarafından yolun kenarında bulunan çöp konteynırı yanından alındığı, parke taşlarının yanında moloz yığınlarının olduğunun görüldüğü, şüphelilerin alınan ifadelerinde de yolun kenarında bulunduğundan ve üzerinde otlar çıkmış olması sebebiyle sahipsiz eşya olduğunu düşündüklerinden aldıklarını, hırsızlık amacıyla yapmadıklarını beyan ettikleri, hırsızlık suçunun yasal unsurlarının oluşabilmesi için başkasına ait olduğu bilinen bir eşyanın yarar sağlamak amacıyla alınmasıyla oluşacağı, somut olayda kamera görüntüleri ve beyanlar birlikte değerlendirildiğinde parke taşlarının başkasına ait olup olmadığının belli olmadığı, parke taşlarının yol kenarında çöp konteynırına yakın atıl vaziyette durduğu bu nedenle atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla, şüpheliler hakkında kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına” karar verildi.

“MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ”

Kararın ardından açıklamada bulunan Her Yer Kaz Dağları Yaşam Savunucuları ise “Alamos Gold’un ve işbirlikçilerinin bir oyunu daha boşa çıktı! Hakkımızdaki itibarsızlaştırma çabalarına karşı yapılan soruşturma sonuçlandı. Geçtiğimiz günlerde bizi ‘hırsızlık’la itham ederek hakkımızda suç duyurusunda bulunanların, buna tanıklık edenlerin ve mevzuyu bizi hedef göstererek haberleştirenlerin çabaları boşa çıktı. Nöbet alanımızın yakınındaki çöp konteynırlarının yanında sahipsiz olarak bulunan ve nöbet alanımızda muhafaza etmek üzere aldığımız kilit taşları ile ilgili olarak Çanakkale’nin kimi yerel basınında çıkan ve İHA tarafından servis edilen haberde ‘sözde çevreciler’, ‘hırsızlık yaparken yakalandılar’ şeklindeki ibareler bir süre önce kamuoyu gündemini meşgul etti. Hakkımızda yürütülen soruşturmada bu karalama kampanyasına karşı verdiğimiz ifadeler sonucunda olayın bir hırsızlık olmadığı devlet kurumlarınca da kanıtlanmış oldu. Doğa ve yaşam savunucuları olarak nöbetimize ilişkin tüm itibarsızlaştırma çabalarını boşa çıkartacak, Alamos Gold’un ve Doğu Biga Madencilik’in faaliyetleri duruncaya kadar mücadeleyi büyüteceğiz” ifadelerine yer verildi.

ÖNCEKİ HABER

Üç kız çocuğunu kaçırdılar serbest bırakıldılar

SONRAKİ HABER

Suriye’de üniversite kurulması Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...