09 Ekim 2019 08:35
Son Güncellenme Tarihi: 09 Ekim 2019 21:53

TSK ve ÖSO Suriye'de Fırat'ın doğusuna operasyon başlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat'ın doğusuna sınır ötesi operasyonun başlatıldığını açıkladı. Milli Savunma Bakanlığı, operasyonun başlamasından 6 saat sonra kara harekatının da başladığını duyurdu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Türkiye, TSK ve ÖSO unsurlarıyla Suriye'de Fırat'ın doğusuna operasyon başlattı. Operasyonu Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından duyurdu. Erdoğan, operasyonun adının "Barış Pınarı Harekatı" olduğunu açıkladı. Operasyon kapsamında TSK'ye ait savaş uçakları ve obüslerle Resulayn (Serekaniye), Tel Abyad (Gire Spi) ve Kamışlı'da bazı noktalar vuruldu. Nusaybin ve Ceylanpınar'a ise sınırın Suriye tarafından ateşlendiği belirtilen roket mermileri isabet etti.

MSB, KARA HAREKATININ BAŞLADIĞINI DUYURDU

Operasyonun başlamasından yaklaşık 6 saat Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bir açıklama yaptı ve kara harekatının da başladığını belirtti. MSB'nin açıklamasında "Barış Pınarı Harekatı kapsamında Fırat'ın doğusuna kara harekatına başladı" ifadeleri kullanıldı.

Saldırıların başlamasının ardından SDG, ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçlerinden uçuşa yasak bölge oluşturmasını istedi. Avrupa operasyonun durdurulması çağrısında bulundu. ABD ise operasyonu onaylamadığını duyurdu.

OPERASYON ERDOĞAN'IN MESAJIYLA DUYURULDU

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye'de Fırat'ın doğusuna operasyon başlatıldığını açıkladı. Erdoğan, operasyonun başlatıldığını sosyal medya hesabından duyurdu:

"TSK, Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.

Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız güvenli bölge sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız.

Barış Pınarı Harekatı'nda görev alan kahraman Mehmetçiklerimizin her birini alınlarından öpüyor, kendilerine ve bu harekatta Türkiye'yle birlikte olan tüm yerel destek unsurlarına muvaffakiyetler diliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun.”

Operasyona ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı ise harekatın saat 16:00'da başladığı duyurdu.

Erdoğan ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i telefonla arayarak operasyona ilişkin bilgi verdi.

RESULAYN VE TEL ABYAD HAVADAN BOMBALANIYOR

TSK'ye ait uçaklarla Ceylanpınar'ın karşısındaki Resulayn (Serekaniye), Akçakale'nin karşısındaki Tel Abyad (Gire Spi) ve Nusaybin'in karşısındaki Kamışlı'nın vurulduğu belirtiliyor. Sınıra konuşlanan tank ve obüslerden de sınırın öte yanına top atışları gerçekleştiriliyor. Sınır hattındaki zırhlı birliklerde de hareketlilik yaşandığı belirtildi.

Operasyon kapsamında Tel Abyad'daki SDG noktaları, obüs atışlarıyla ateş altına alındı. Reuters’a Tel Abyad’dan konuşan bir görgü tanığı hava saldırılarının ardından halkın kitleler halinde kaçmaya başladığını söyledi.

Resulayn’dan da patlama sesleri ve dumanlar yükseldi. Savaş uçaklarının sınır hattında uçuş yaptığı da görülüyor. Kent merkezi ile birlikte yine Sefah köyüne yönelik ise top atışları yapıldığı bildirildi.

Kamışlı'nın doğusunda yer alan bir köye de obüs atışları yapıldığı bölgeden gelen bilgiler arasında.

Gece saatlerinde TSK'dan yapılan açıklamada 181 hedefin ateş altına alındığı bildirildi.

İÇİŞLERİ BAKANI SİVİL ÖLÜMLERİ İDDİASINI YALANLADI

Mezopotamya Ajansında yer alan habere göre, harekatla birlikte sivil ölümleri yaşandığı da belirtildi. SDG Basın Merkezi'ne dayandırılan haberde Resulayn, Tel Abyad ve Kamışlı'da 5 sivilin hayatını kaybettiği, çok sayıda sivilin yaralandığı iddia edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise harekata dair açıklamasında sivil kayıpların dezenfarmasyon olduğunu belirterek bu açıklamaları yalanladı.

URFA'DA 4 İLÇE İLE NUSAYBİN VE KIZILTEPE'DE EĞİTİME ARA VERİLDİ 

Öte yandan Ceylanpınar ve Akçakale belediyeleri vatandaşları evlerine girmesi yönünde uyardı.

Urfa'nın Akçakale, Ceylanpınar, Suruç ve Birecik'te okulların 2 gün tatil edildiği duyuruldu. Mardin'in Nusaybin ilçesinde tüm okullarda, Kızıltepe'de ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda eğitime 2 gün ara verildiği bildirildi.

Operasyonla birlikte Şırnak’tan Urfa’ya uzanan sınır hattındaki tüm kentlerde telefon hatları kesildi. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, sınır bölgesindeki kentlerde yaşayan yurttaşlar, cep telefonları aracılığı ile birbirleriyle iletişim kuramıyor.

Urfa Valiliği, operasyonun ardından sınır hattını Özel Güvenlik Bölgesi olarak ilan etti.

Öte yandan Ceylanpınar'da harekata destek olmak iddiasıyla belediye hoparlörlerinden mehter marşı çalınmaya başlandı.

CEYLANPINAR, BİRECİK VE NUSAYBİN'E HAVAN MERMİSİ

Ayrıca Ceylanpınar'a iki havan mermisi atıldı. Havan mermilerinin sınırın karşısında bulunan Resulayn'dan ateşlendiği belirtildi. Saldırıda ölen veya yaralanan olmadı.

Kamışlı'dan da Mardin Nusaybin'e 6 roket mermisi atıldı. Roketler ilçenin çeşitli noktalarına düşerken hedeflerden biri Bahçelievler Mahallesi'ndeki bir binanın duvarı oldu. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmazken, sınır hattındaki askeri birlikler, Kamışlı'daki SDG noktalarına top atışı gerçekleştirdi. İlçede sınır hattında oturan aileler güvenlik nedeniyle evlerini boşaltarak, yakınlarının yanlarına taşındı.

Birecik'in Suriye sınırındaki Eşme Mahallesi'ne de havan mermisi atıldı. Havan mermisinin bir otomobile isabet etmesi sonucu biri çocuk, 2 kişi yaralandı. Yaralılar, Birecik Devlet Hastanesine kaldırıldı.

DİYARBAKIR VE ADANA'DA HAVA HAREKETLİLİĞİ

Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nde de hava hareketliliği yaşanıyor. TSK'ye ait savaş uçakları üsten kalkış yaparken bazıları üsse iniş yapıyor, bazı uçaklar ise pistte hazır bekletiliyor. Üsse zaman zaman askeri kargo uçakları da iniyor.

İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığında da hareketlilik gözleniyor. Bazı Türk savaş uçakları üsse iniş yaparken, bazıları da pistte hazır bekliyor. Öte yandan askeri kargo uçakları ve tanker uçaklarının da üsse geliş ile gidişleri sürüyor.

SDG, ABD'DEN UÇUŞA YASAK BÖLGE İSTEDİ

Hava saldırıları üzerine Tel Abyad ve Resulayn’ı kontrolü altında tutan SDG ABD ve uluslararası koalisyondan uçuşa yasak bölge istedi.

Reuters’ın geçtiği açıklamaya göre SDG, “Türkiye’nin saldırılarından korunmak için uçuş yasağı getirilmesini” talep etti. Açıklamada, “SDG’nin ABD’yle Türkiye arasında varılan güvenlik mekanizması anlaşmasına iyi niyetle uyduğu, bu durumun bölge halkını savunmasız bıraktığı” ifadeleri kullanıldı.

BMGK ÜYELERİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Dışişleri Bakanlığı BM Güvenlik Konseyi üyesi devletlerin büyük elçilerini operasyonla ilgili bilgilendirilmek amacıyla Bakanlığa çağırdı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise "Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı ve BMGK'nın terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir" açıklamasında bulundu.

CAMİLERDEN FETİH SURESİ OKUTULACAK

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, operasyona destek için camilerden Fetih Suresinin okutulacağını açıkladı:

"Vatanımızın güvenliği, milletimizin huzuru, bölgemizde barış ve selametin temini için başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nın zaferle sonuçlanması için, yarın tüm camilerimizde sabah namazında Fetih Suresi okunacak, şanlı ordumuza dua edilecektir."

Şam: Her saldırganlığı savuşturmaya kararlıyız

Suriye Dışişleri'nden Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda planladığı harekata tepki geldi. Devlet medyasında yayımlanan açıklamada, "Suriye, Türkiye'nin saldırganlığını her tür meşru yola başvurarak engellemeye kararlıdır" denildi.

AB: HAREKATI DURDURUN

Operasyonla ilgili Avrupa Birliğinden (AB) de ilk açıklama geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker yaptı ve “Suriye harekatını durdurun, 'güvenli bölge' için ödeme yapmayacağız” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise "Türkiye'nin itidalli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum" dedi.

SURİYE: SALDIRIYI ENGELLEMEYE KARARLIYIZ

Suriye Dışişleri Bakanlığından operasyon öncesi yapılan açıklamada ise “Suriye, Türkiye'nin saldırganlığını her tür meşru yola başvurarak engellemeye kararlıdır” denilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yangın söndürme malzemeleri satan işyerinde çıkan yangında 1 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Ankara'da toprak kayması: 1 işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...