07 Ekim 2019 07:06

TGS’de yeni yönetim seçildi: Meslek örgütleri basın kartı vermeye hazırlanıyor

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 22. Olağan Genel Kurulu tamamlandı, yeni yönetim seçildi, basın kartlarının meslek örgütlerince verilmesi için ortak komisyon kurulması kararı alındı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

“Gazetecilerin Gücü” sloganıyla toplanan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 22. Olağan Genel Kurulu, basın kartlarının meslek örgütlerince verilmesi için ortak komisyon kurulması kararı aldı. “Yönetmeliğin değiştirilmesi, komisyonda Cumhurbaşkanlığının ağırlığının arttırılması, kart başvurularının değerlendirilmesindeki keyfî ve hatta partizanca tutum sonucu, Sendikamız, basın kartlarının meslek örgütlerince verilmesini acilen gündemine almıştır” ifadesinin yer aldığı önerge oy birliğiyle kabul edildi.

MEDYA BİNALARINA DEPREM KONTROLÜ

İstanbul’da gerçekleştirilen genel kurulun ilk günü örgütlenme çalışmaları, basın özgürlüğü mücadelesi, önergeler ve tüzük üzerine yapılan tartışmalara ayrıldı.

Tutuklu tüm gazeteciler serbest kalana kadar hem ulusal hem de uluslararası kampanyaların sürdürülmesi, yargılanan gazetecilere verilen ücretsiz hukuki desteğin arttırılması, işsiz gazetecilerin desteklenmesi, gazeteci kadınların medyada ve sendikal organlarda yönetici pozisyonlara gelmesinin teşvik edilmesi, medyadaki cinsiyetçi dili değiştirmek için kadın ve LGBTİ odaklı habercilik atölyeleri düzenlenmesi, internet haber sitelerinde çalışanların sendikalı olması için özel bir faaliyet yürütülmesi ve medya binalarına deprem kontrolü yapılarak riskli yapıların tahliye edilmesi hakkındaki önergeler kabul edildi.

YÖNETİMDE YÜZDE 50 KADIN TEMSİLİ

İkinci gün yapılan seçimle, Gazeteciler Sendikasını önümüzdeki dört yıl boyunca yönetecek kadrolar oluşturuldu. 1450 üyeyi temsilen 82 delegenin oy kullandığı seçimde Genel Başkanlığa Gökhan Durmuş (71 oy), Genel Sekreterliğe İlkay Akkaya (53 oy), Genel Başkan Yardımcılığına Ozan Alper Yurtoğlu (58 oy), Genel Mali Sekreterliğe Demet Çulha (62 oy), Genel Örgütlenme Sekreterliğine Mustafa Kuleli (62 oy), Genel Eğitim Sekreterliğine İpek Yezdani (63 oy) seçildi. Genel Sekreterliğe aday olan Cansever Uğur 24 oyda kalarak seçilemedi. Yaptığı teşekkür konuşmasında medya üzerindeki hükümet baskısıyla mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, iş kolundaki tüm çalışanları “Daha iyi bir yaşam için” sendikalı olmaya çağırdı.

KONGREYE ULUSLARARASI İLGİ

Delegelerin yanı sıra kongreye çok sayıda konuk da katıldı. TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri ve TEKSİF Başkanı Nazmi Irgat, delegelerin oy birliği ile Divan Kurulu Başkanı seçildi. Basın-İş Başkanı Savaş Nigar, Kıbrıs Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir, TOLEYİS Başkanı Cemail Bakındı, Kristal-İş Başkanı Bilal Çetintaş, DİSK Gıda-İş Başkanı Seyit Aslan, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Genel Merkez Yöneticisi Hakkı Zariç, Basın Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Eşmen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, TEKSİF Danışmanı Faruk Büyükkucak salona gelerek TGS ile dayanışma duygularını seslendirdi. Gönderdiği video ile kongreyi selamlayan Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkanı Mogens B. Bjerregard ise “Türkiye’deki zorlu şartlara rağmen büyük başarılara imza atabilmenizi takdirle karşılıyoruz. Avrupa Gazeteciler Federasyonu olarak sizi desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” ifadelerini kullandı. 

Almanya, İspanya, Yunanistan, İsveç, Polonya, Hırvatistan, Kıbrıs ve Sırbistan’dan medya sendikaları da gönderdikleri mesajlarla Türkiye’deki gazetecilerin yanında olduklarını deklare etti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Selahattin Demirtaş'a 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi

SONRAKİ HABER

Yazar ve yönetmen Soner Sert’in “Devletsiz Bir Ulusun Sineması” kitabı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa