05 Ekim 2019 08:44

Gençlerin sesi: protest rap

İncirli Şehit Furkan Yayla Anadolu Lisesi’nde yeni çıkan Susamam ve Olay adlı rap parçalarının gençler arasında popülerliğini ve bu popülerliğin sebepleri üzerine konuştuk.

Paylaş

Ulaş BAŞKÖY

Sıla BABAYİĞİT

İncirli Şehit Furkan Yayla Anadolu Lisesi/Ankara

HÜKÜMETİN POLİTİKALARI KARŞISINDA GENÇLİK VE RAP

Dicle arkadaşımız bu parçaların çıkış sebebinin Türkiye’de yaşanan kötü olayların sorumlularının gerekli cezaları almaması üzerine genç MC’lerin bu olaylara tepki göstermek ve dikkat çekmek için yaptığı projeler olarak düşünüyor. Bu rap parçaları üzerinden bu olaylara tepkili insanları bir çatı altında toplandığını fakat bunun büyük ses getirmiş olmasına rağmen toplumun sorunlarını çözme konusunda yetersiz olduğunu ancak devamının gelmesi durumunda çözülebileceğini söylüyor. Protest rapin bu kadar yaygınlaşmasının sebeplerini ise “Bu tarz rapler uzun zamandır çıkıyor ve protest rap aydın gençlerin sesi ve fikirleri aslında.” diye ekliyor. Yine başka bir arkadaşımız Eylül Başaran ise ülkenin yaşadığı toplumsal olayları dile getirip insanları uyandırmanın amaçlandığını ve bu sebeple şarkılarda sorunların ön plana çıkarıldığını düşüncesinde. “Rap ve sözleri özellikle gençlerin sorunlarını dile getirdiği ve toplumsal kavgalardan bahsettiği için dinlenmekte” diyerek sözlerine devam ediyor. Bugün hükümetin özellikle gençleri hedef tahtasına koyduğunu ve genç rapçilerinde doğal olarak hükümete ve hükümetin politikalarına tepki içeren rapler yaptığını düşünüyor. Uzun zamandır olan protest rapin bu çıkan iki parçayla gençlerin arasında yaygınca dinlenmesinin sebebi olarak ise “Son yaşadığımız dönemde toplumsal sorunlarımız artmıştır. Genellikle bu sorunların üstünde fazla durmayıp geçildiği halde son zamanlarda arttığı için bu şarkılar gençlerin sesi durumuna gelip yaygınlaşmıştır. Rap şarkıları bu sorunları çözmeye tabii ki de yetmez sadece halkın sesi olur ve sorunları dile getirir. Sadece rapçiler olarak değil tüm halk olarak bir araya gelirsek sorunlar çözülebilir.” diyerek sözlerini bitiriyor.

“SADECE RAP YETMEZ”

Uygar Koçak arkadaşımız ise şarkıları henüz dinlemediğini söylüyor ve devam ediyor “Keşke böyle bir toplum olmasak da böyle rapler yazılmasaydı. Gençlerde ilgi duyulması artmasının sebebi bence ne anlattıkları. Gerçek olayları en iyi rap türü şarkılarla anlatılır. Susamam ve Olay bunlardan sadece ikisidir. Bence bu şarkıların popüler olmasının ve hükümeti ve politikalarını eleştirmesinin asıl sebebi gençlerin, yeni neslin uyanması. Hükümete karşı diss dediğimiz olay ve gençlerin bundan şikayetçi olması. Rapleri genelde yeni nesil gençler yazıyor. Yeni nesil her şeyin farkında, neyin ne olduğunu biliyor. O yüzden hükümete karşı yazılıyor. Ben rapin popülerleşmeye devam edeceğinden çok eminim. Çünkü rap yeni neslin yaşamıyla daha alakalı. Daha çok popülerleşecek ve daha çok tepki içerikli rapler yazılacak” diyerek düşüncelerini ifade ediyor. Uygar’a “Bu şarkılar bugün gençliği kendi sorunları ve bu sorunların çözümleri etrafında birleştirebilir mi?​” diye sorduğumuzda ise “Rap şarkılarının çözmeye yeteceğini sanmıyorum. Çünkü raple sadece insanlara bunu duyurursun ama bilinçlendiremezsin. İnsanların bilinçlendirilmesi lazım. Hükümetin yardım etmesi lazım ama hükümet muhalefet partilerine geçmediği sürece bu iş çok zor. AKP’nin böyle meselelerden daha önemli meseleleri var: mesela Ayder Yaylası. Önce AKP’nin bu zihniyeti yıkması lazım ama biz gençler yeni hükümeti oluşturacağız. Ülke daha iyiye gidecek ve biz buna canı gönülden inanıyoruz.” diyerek sözlerini bitiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Adana Lezzet Festivali yarın sona erecek

SONRAKİ HABER

Susamam ve protest rap: madalyonun görünmeyen yüzü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...