05 Ekim 2019 08:39

#Susamam gençlere ne ifade ediyor?

Son zamanlarda özellikle gençlik arasında çokça konuşulan, paylaşılan “Susamam” ve “Olay” adlı rap müzikler hakkında mahalle ve liselerdeki arkadaşlarımıza bu parçalar hakkındaki düşüncelerini sorduk.

Paylaş

Tarık ŞAHİN

Mamak/Ankara

Son zamanlarda özellikle gençlik arasında çokça konuşulan, paylaşılan “Susamam” ve “Olay” adlı rap müzikler hakkında mahalle ve liselerdeki arkadaşlarımıza bu parçalar hakkındaki düşüncelerini sorduk. Tuzluçayır Anadolu Lisesi'nden Mustafa, huzurlu bir hayat yaşamamız gerekirken devrin değiştiğini, kadın tacizleri, tecavüzleri çocuk istismarlarının artışa geçtiğini, bazı insanların bu tecavüzleri tacizleri meşru kıldığını söylüyor. “Susamam” gibi bir parçayla dünyanın değişebileceğini dile getiriyor. Diğer bir Tuzluçayır Anadolu Lisesi öğrencisi ise doğa tahribatının, kadına şiddetin yanlış olduğunu ve buna tepki gösteren rapçilerin terörist gibi lanse edildiğini söylüyor. Türkiye'nin değişmesi ve güncel sorunların çözülmesi için yapılan bir müziği terör müziği diye yaftalamanın doğru olmadığını belirtiyor. 

Oradan Abidinpaşa’ya doğru inerken karşımıza Abidinpaşa Meslek Lisesi öğrencilerinden biri çıkıyor. Bu arkadaş ise “Susamam” adlı eserde insanların zaten farkında olup da susmak istedikleri olayları ve durumları gösterdiklerini söylüyor.

Abidinpaşa’dan çıkıp Tuzluçayır’a doğru yürürken gençlerin çoğunlukla tercih ettiği bir kafeye giriyoruz, orada karşılaştığımız iki arkadaştan birisi, sadece bir müzikle bir şeylerin yapılabileceğini düşünmediğini ama birilerinin bir şeylerin farkında olduğunu ve bunun değiştirilebileceğini anlatırken tek başlarına bir şeyleri değiştiremeseler de ne için çabaladıklarının bile önemli olduğunu söylüyor. Günümüzde protest rap ile uğraşanların tepkilerini dile getirdikleri anda tutuklandıklarını, insanların başlarına gelecek olayların farkında olarak ülkenin sorunları ile ilgili bir eser hazırladıklarını bunun bile büyük bir cesaret örneği olduğunu dile getiriyor.

Mamak'taki gençlerle yaptığımız bu röportajın sonunda çoğunun bu parçaları dinlediğini görüyoruz. Bunların toplumdaki çözülemeyen sorunları dile getirdiği için ilgi çektiğini fakat bu sorunlar sadece dile getirmekle değil, bu sorunlar etrafında örgütlenerek çözüleceğini görüyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Nasıl bir üniversite hayal ediyorum?

SONRAKİ HABER

Adana Lezzet Festivali yarın sona erecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...