05 Ekim 2019 06:20

Gençlerin yasaklı tutkusu: modifiye

Modifiye ortamına girerken, bu durumu bir tutku haline getirmiş gençlerin düşüncelerini ve insanların buna dair algılarının hayatlarında ettiği yere odaklanalım.

Paylaş

Ferhat YAVUZER

Maltepe/İstanbul

Evet herkesin şaşkınlıkla baktığı o arabalar ''modifiyeli arabalar''. Kimi zaman sokakta yürürken yanımızdan abartı bir egzoz sesi ile  geçen, kimi zaman da park halinde sokağın köşesinde gördüğümüzde parıltısıyla gözlerimizi alan alışıla gelmişin dışına çıkmış o farklı araçlar. Öncelikle kafamızdaki kalıplaşmış modifiye kavramını bir kenara koyalım, modifiyenin kelime kökenine inelim ve "modifiye nedir?" biraz ondan bahsedelim.                        

Aslında yabancı bir kelime olan "modification" günümüzde yanlış kullanımın sonucu olarak "modifiye" şeklinde dilimize yansımıştır. Modifiye, bir nevi bir şeyi geliştirmek veya değiştirmek anlamına gelmektedir.

Modifiyeyi dış ve iç olarak ikiye ayırabiliriz. Dış modifiye; cam filmi, far, jant, lastik, rüzgarlık, çevre kiti vs. olarak sıralanırken, iç modifiye; motor yazılımı, açık hava filtresi, turbo, egzoz vs. gibi donanımlardan oluşur. Şimdi gelelim Türkiye’deki "modifiye ortamına."

Ülkemizde özellikle gençlerin bir  tutku halinde modifiye ile ilgilendiğini söyleyebiliriz. Arabası olanların ilk fırsatta modifiye etmeye çalıştığını, arabası olmayanların da bu parçaların satıldığı tuning dükkanlarındaki malzemelere bakarak "bir gün mutlaka ben de arabamı modifiye edeceğim "diye iç çektiğini görmekteyiz. Bir de bu açıdan bakacak olursak bilgisayar/simülasyon oyunlarını oynayanları, masaüstü fotoğrafı olarak modifiye araçları kullananları ya da en azından yoldan geçen motor sesine kafasını çeviren gençlerin olduğuna her birimiz şahit olmuşuzdur. Yurt dışından yasal olarak ülkemize giren iç, dış modifiye malzemelerinin vergilerini ödeyip araçlarımıza takıyoruz. Sonra gerekli evraklarla beraber ruhsatımıza işletiyoruz. Ve masraf ettiğimiz araçlarımızla yolda giderken bir çevirmeye takılıyoruz. Tabi ki de önce ehliyet ve ruhsat sorulmuyor. İlk önce arabadan indiriliyor, yüzümüz arabaya dönük bir şekilde üstümüz aranıyor, arabanın içini darmaduman ediyorlar sonuç olarak arabaya ceza yazmaya çalışıyorlar.

MODİFİYE İLE İLGİLENEN GENÇLERİN BULUŞABİLECEĞİ ALANLAR

Bakın bizler bazı isteklerimize modifiye alanına gönül vermiş bireyler olarak çözüm bulunmasını istiyoruz. Yurt dışında drift yapmak için belirli  yerlerde boş alanlar var ama ülkemize bakacak olursak değil drift yapmak modifiye araç kullanmak bile farklı bir algı yaratıyor. Aslında biz yani modifiye tutkusuna kapılmış gençler olarak günümüzde oluşan eski ve yeni kıyaslamalarla çok farklı hallere büründük. Bir modifiyecinin kendini farklı hissetmesinin psikolojisini düşündünüz mü? Ya da yolda geçen bir tofaşcıya söylenen ''serseridir o'' kelimesinin o insanda nasıl etki bırakacağını düşündünüz mü? Bu yazıda aslında anlatmak istenilen konu teknolojik, gündelik ya da sanatsal anlamda bireylerin kendi istekleri doğrultusunda yapmak istediği her konuya dışarıdan bir baskı ve alışılmışın dışına çıkılmasına izin verilmeyen bir durum söz konusu. 

Bizler modifiyeye karşı yapılan kötü algının değiştirilmesi için düzenlemeler yapılmasını ve bu alanın yasal dayanaklarının oluşturulması, modifiyeyle ilgilenen gençlerin bir araya gelebilecekleri etkinlik alanların oluşturulmasını istiyoruz. Ancak gerekli düzenlemeler yapılırsa gençler sokak araları ya da caddeler yerine onlara sağlanmış olan kapalı parkurlarda bir araya gelerek etkinliklerini gerçekleştirebilirler.  

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri Kerevan İrmez'in akıbetini sordu

SONRAKİ HABER

E-Sporun bir başka dünyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...