4 aydır maaş alamayan Zeytinoğlu Grup işçileri TMSF önünde eylem yaptı

TMSF tarafından el konulan ve sonrasında finansal açıdan daha da kötü duruma gelen Zeytinoğlu Grup bünyesinde çalışan işçiler, 4 aydır maaş alamadıklarını belirterek TMSF önünde eylem yaptı.

03 Ekim 2019 06:38
Paylaş

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan Zeytinoğlu Gruba ait Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makina işçilerinin 4 aydır maaş alamaması ve üretimin de durdurulması üzerine Şişli'de bulunan TMSF binasının önünde bir basın açıklaması düzenledi.

"İşimizi, ekmeğimizi geri istiyoruz. Tüm sorumlular göreve" pankartı ardında toplanan işçiler, "Babalar işsiz, çocuklar aç", "Her şey çocuklarımızın geleceği için", "İşçi burada, hükümet nerede?" dövizleri taşırken sık sık "Direne direne kazanacağız", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganlarını attı.

Basın açıklamasında konuşan Birleşik Metal-İş Sendika Entil İşyeri Baş Temsilcisi Tuncay Alagöz, Zeytinoğlu Grup bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işçilerinin 4 aydır maaş alamadığını ve bu fabrikalarda üretimin durdurulduğunu hatırlattı. Alagöz, "Bilindiği üzere Zeytinoğlu grup şirketlerine TMSF tarafından 2009 yılında el konulmuştur. Bu süre zarfinda işletmeler çalışmaya devam etmiş ancak şirketlerin finansal yapısı daha da bozulmuştur" diyerek söze başladı.

TMSF dönemi boyunca şirketlerin yanlış yatırımlar ve yönetsel hatalar nedeniyle büyük bir borç yükü altına sokulduğunu hatırlatan Alagöz, "Adı geçen işletmelerde sendikamız üyesi işçiler dört aydır ücret alamamaktadır. Ayrıca bu işletmelerde eylül ayı başından itibaren üretim faaliyeti ne yazık ki tümüyle durmuştur" diye süreci anlattı.

TMSF DAHA ÇOK BORÇLA İADE ETTİ

TMSF'nin geçen yıl haziran ayında şirketleri Zeytinoğlu Gruba geri iade ettiğini hatırlatan Alagöz, "Şirketleri geri alan Zeytinoğlu grubu işletmelerinin içine sokulduğu borç yükünün sürdürülemez düzeyde olduğunu ifade etmektedir. Şirketlerin, başta TMSF ve Halkbank olmak üzere çeşitli kurumlara büyük bir borç yükü altına sokulduğu anlaşılmaktadır. TMSF ve Halkbank, şu anda en büyük alacaklılar pozisyonundadır" diye durumu açıkladı.

Üç şirketin de halihazırda müşterilerinin bulunduğuna ve siparişleri olduğuna dikkat çeken Alagöz, "Ancak bırakılan borç yükü nedeniyle şirketler hammadde satın alamamakta, enerji temin edememektedir. Üretimin ve ücretlerin aksaması nedeniyle işten ayrılan işçilerin özlük hakları ve tazminatları ödenememiştir. Şirkette kalan yaklaşık 400 işçi ise dört aydır ücret alamamıştır" diye gelinen durumu aktardı.

Eskişehir ve ülke ekonomisine önemli katkıları olan bu şirketlerin gerekli ham madde ve enerji temini başta olmak üzere üretimin devam etmesi adına gerekli girdilerin sağlanmasını ve ücretlerin düzenli ödenmesini yetkililerden talep ettiklerini belirten Alagöz, "TMSF ve Halkbank'a olan borçlar ertelenerek yeni bir yapılandırma gerçekleştirilmelidir" diye sözlerini sonlandırdı.

"SOKAKTA, FABRİKADA KRİZ VAR"

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise krizin saraydan görülmediğini vurguladı ve "Sokakta kriz var, fabrikalarda kriz var. İşçiler fabrikalardan dışarı atılıyor, gelin de görün" diye söze başladı.

"Yandaş şirket mi olması gerekiyor batmaması için? Ali Ağaoğlu mu olması gerekiyor? Yüzlerce yandaş şirket kurtarıldı" diyen Serdaroğlu, iki ayakkabı kutusu dolu parayla bu şirketlerin kurtulabileceğine dikkat çekti.

"İşçi alacakları devletten ve bankalardan sonra gelir diyorlar. Bu işçiler tazminat da alamayacaklar, maaşlarını da alamıyorlar. İşsizlik sigortasını herkese veriyorlar ama bu insanlara vermiyorlar" diyen Serdaroğlu, fabrikayı işgal edeceklerini ve haklarını alacaklarını vurguladı.

"ALIN TERİNE SAYGI NEREDE?"

"Biz devletten sadaka istemiyoruz, alnımızın terinin karşılığını istiyoruz" diyen bir işçi, yönetenlerin söylemlerine karşın alın terine saygı gösterilmediğini belirtti ve "Kimse bize saygı göstermiyor. Üç yaşındaki çocuğum 'baba ne zaman maaş alacaksın' diye düşünüyor" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İstanbul Tıp Fakültesi öğrencileri isyan etti: Can güvenliğimizden endişeliyiz

SONRAKİ HABER

Ecem Balcı'nın katil zanlısı için ağırlaştırılmış müebbet istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...