29 Eylül 2019 06:39

Fransa’da sarı yelekliler pes etmiyor

Fransa’da Macron hükümetine karşı sarı yeleklilerin cumartesi eylemleri 46. haftasında da devam etti.

Fotoğraf: Eren Araman/Evrensel

Paylaş

Fransa’da Macron hükümetinin neoliberal politikalarına karşı “sarı yelekliler”in cumartesi günleri yaptıkları eylemler 46. haftasında da devam etti. Ülkenin birçok kentinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin politikaları protesto edildi.

Akaryakıt zamları ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak başlayan, daha sonra Macron yönetimine karşı protestolara dönüşen sarı yeleklilerin eylemleri aylardır sürüyor. Başkent Paris’te de çeşitli sokaklarda yürüyen eylemciler, Macron yönetimi karşıtı sloganlar attı. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen eylemlere polis bu kez saldırmadı. Polis, Champs-Elysees Caddesi ve nisanda çıkan yangında büyük hasar gören Notre-Dame Katedrali’nin çevresinde eylem yapılmasını ise yasakladı.

Toulouse’da yapılan eylemde polisle protestocular arasında gerginlik yaşandı. Eylemciler, Capitol Meydanı’nda bir restoranın terasında bulunan büyük şemsiyeyi ateşe verdi. Polis, eylemcilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Eylemde 5 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Nice’teki eylemlerde de eylemciler, perşembe günü hayatını kaybeden eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ı andı.

Ülkenin çeşitli kentlerinde de eylemler düzenlendi.

Sarı yeleklilerin eylemleri, 17 Kasım 2018’de başlamıştı. Eylemlerde şu ana kadar 11 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 245’ten fazla kişi yaralandı ve 12 bin 107’den fazla kişi gözaltına alındı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

AKP’li eski Çorum Belediye Başkanı kreş parasıyla Kur'an kursu yaptırmış

SONRAKİ HABER

Almanya’da ırkçılar silahlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa