23 Eylül 2019 16:58

İklim Zirvesi'nde konuşan Erdoğan: Orman varlığını artıran nadir ülkelerdeniz

BM İklim Zirvesi'nde konuşan Erdoğan, Türkiye'nin orman varlığını artıran nadir ülkelerden olduğunu söyledi ve "Sera gazı salınımını düşürmek için yeni metro hatları inşa ediyoruz" dedi.

Fotoğraf: Erçin Top/AA

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, orman yangınları ve doğa katliamlarının gündemden düşmediği Türkiye için toz pembe bir tablo çizdi. Türkiye'nin orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğunu söyleyen Erdoğan, "Sera gazı salınımını düşürmek için yeni metro hatları inşa ediyoruz" ifadelerini kullandı. "Eşimin öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi, tüm şehirlerimizde ve kurumlarımızda hızla benimsendi" diyen Erdoğan, plastik poşet kullanımının da 4'te 3 oranında azaldığını ifade etti. Doğal yaşam alanlarına verdiği zararlarla gündeme gelen ve vatandaşların direnişiyle karşılaşan HES ve JES'lerle de övünen Erdoğan, "Halihazırda elektriğin yüzde 30'dan fazlasını yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz. Yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payını 2023 yılında yaklaşık yüzde 39 seviyesine yükselteceğiz" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"TÜRKİYE YENİLENEBİLİR ENERJİDE BÖLGESİNDE LİDER"

"Dünyanın en kalabalık metropollerinden İstanbul'da 4,5 yıl boyunca Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptım. Son 17 yıldır Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak ülkeme hizmet ediyorum. İstanbul ile beraber 81 vilayetimizin tamamında katı yakıtlar yerine doğal gaz kullanımını yaygınlaştırdık. Türkiye bugün yenilenebilir enerjide bölgesinde lider ülke konumundadır. Halihazırda elektriğin yüzde 30'dan fazlasını yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz. Yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payını 2023 yılında yaklaşık yüzde 39 seviyesine yükselteceğiz."

"MİLLET BAHÇELERİ İLE YEŞİL ALANLARIMIZI ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ"

"Millet bahçeleri projelerimizle yeşil alanlarımızı ve dolayısıyla yutak kapasitemizi hızla artırmayı hedefliyoruz."

"FİDAN DİKTİK, METRO YAPTIK…"

"Son 17 yılda 4 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk. 11 Kasım'da 11 milyon fidan daha dikiyoruz. 2023 hedeflerimizden biri orman alanlarımızı toplam alanın yüzde 30'una çıkarmaktır. Ayrıca şehirlerimizdeki trafik sorununu hafifletmek ve sera gazı salınımını düşürmek için yeni metro hatları inşa ediyoruz. Demiryolunun toplam yük taşımacılığı içindeki payını yüzde 5'ten yüzde 10'a, yolcu taşımacılığındaki payını ise yüzde 1'lerden 4'e çıkarmayı hedefliyoruz. Hızlı tren hatlarımızı önümüzdeki 5 yıllık dönemde yaklaşık 5 bin 600 kilometreye taşıyacak, şehir içi raylı sistem uzunluğumuzu ise yüzde 50 civarında artıracağız."

"EŞİMİN ÖNCÜLÜĞÜNDE BAŞLATILAN SIFIR ATIK PROJESİ BENİMSENDİ"

"Ülkemiz genelinde atık yönetimi, iklim dostu teknoloji ve enerji kaynaklarının kullanımı, hava, su ve toprak kalitesinin iyileştirilmesi yönünde önemli gelişmeler kaydettik. Uygulamaya koyduğumuz bir düzenlemeyle ülkemizdeki plastik poşet kullanım oranını 4'te 3 oranında düşürdük. Eşimin (Emine Erdoğan) öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi, tüm şehirlerimizde ve kurumlarımızda hızla benimsendi. Sıfır Atık projemizi bütün Türkiye'ye yaygınlaştırıyoruz. 2023 itibarıyla yaklaşık 400 bin binada sıfır atık sistemine geçmiş olacağız. Atıklardan geri kazanım oranını yüzde 13'ten 35'e taşıyacağız."

"BİSİKLET YOLLARINI 4 BİN KİLOMETREYE ÇIKARACAĞIZ"

"2023'te bisiklet yollarını da bin kilometreden 4 bin kilometreye çıkaracağız." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

2019'un en iyi erkek futbolcusu Messi, en iyi kadın futbolcusu Rapinoe

SONRAKİ HABER

Ekrem İmamoğlu'ndan Kanal İstanbul açıklaması: İstanbul'un doğasına aykırı buluyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...