20 Eylül 2019 12:10

ODTÜ'de öğrencilere "aile bilgilendirme" dayatması

ODTÜ’de yurt başvurusunda bulunan öğrencilere, kendisine ulaşılamaması, gözaltına alınması veya psikolojik sorunları olması durumunda ailesine haber verilmesini onaylatan belge imzalatılmak istendi.

ODTÜ’de yurt başvurusunda bulunan öğrencilere, kendisine ulaşılamaması, gözaltına alınması veya psikolojik sorunları olması durumunda ailesine haber verilmesini onaylatan “Yurt Öğrencisi Özel Durum Sorumluluk Belgesi” imzalatılmak istendi

Paylaş

ODTÜ’de yurt başvurusunda bulunan öğrencilere, kendisine ulaşılamaması, gözaltına alınması veya psikolojik sorunları olması durumunda ailesine haber verilmesini onaylatan “Yurt Öğrencisi Özel Durum Sorumluluk Belgesi” imzalatılmak istendi. Erkek yurtlarında belgenin imzalanması öğrencilerin tercihine bırakılırken, kadın yurtlarında öğrencilere belgenin imzalanması için baskı yapıldığı iddia edildi.

ODTÜ yurtlarında kalmak için başvuru yapan 1673 öğrenciden 702’sinin herhangi bir yurda yerleşememesi barınma sorununu tartışmaya açarken, yurda yeni yerleşen ve kayıt yenileyen öğrenciler ilginç bir uygulama ile karşılaştı: “Yurt Öğrencisi Özel Durum Sorumluluk Belgesi.” Geçtiğimiz yıl birçok öğrencinin intihar ettiği ve Psikoloji Bölümü Öğrencisi İrem Kütük’ün ihmaller sonucu hayatını kaybettiği ODTÜ’de yönetimin bu tutumu, “Önleyici mekanizmaları geliştirmek yerine öğrenci bilgilerinin ailelere verilmesi” şeklinde eleştirildi.

KADIN ÖĞRENCİLERE İMZA BASKISI

Öğrencilerden, kaza veya ağır bir hastalık nedeniyle sağlık kuruluşunda müşahede altına alınması, kendisine ulaşılamaması, gözaltına alınması, resmi sağlık kuruluşlarınca da belgelenmiş psikolojik sorunlarının olması, uyuşturucu madde kullandığının tespiti, intihara teşebbüs, psikolojik atak yaşaması, kendisine herhangi bir şiddet uygulaması veya zarar vermesi gibi durumlarda ailelerine haber verilmesini öngören belgeyi imzalamaları istendi. Erkek öğrencilerin kaldığı yurtlarda belgenin imzalanması öğrencilerin tercihine bırakılırken kadın öğrencilerin kaldığı kimi yurtlarda öğrencilere belgeyi imzalama baskısı yapıldığı iddia edildi.

ÖĞRENCİLER SUİSTİMAL EDİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Kadın yurdunda kalan öğrencilerden Deniz, kadın yurtlarında böyle bir belgenin imzalanması istenirken erkek yurtlarında bunun verilmemesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Torba halinde öğrencilere imzalatılan belgeyle her durumda ailelerin aranmasına olanak tanındığını anlatan Deniz, reşit olan bireylerin özgür olması gerektiğini söyledi. ODTÜ yurdunda kalan öğrencilerden İrem de sadece kadın yurtlarında zorunlu tutulan bu uygulamanın intiharları önlemekten ve çözüm üretmekten çok uzakta olduğunu dile getirdi. İrem, reşit bireylerin bilgisinin aile tarafından öğrenilmesinin, her bilginin aileye iletilmesinin tamamen kadın öğrenciler üzerinde uygulanacak olan baskının başka bir yolu olduğunu söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP, Yargı Paketi taslak metnini MHP'ye sundu

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Farabi buna 'erdemli şehirler' diyor, biz farklıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...