14 Eylül 2019 13:23

Çocuklar, Menzil tarikatının merkezi olan Buhara'daki okula gitmemek için direniyor

CHP'li Çakırözer, Eskişehir’de 3 köyde yaşanan “Buhara dayatmasını” raporlaştırdı. Rapora göre, Menzil tarikatının merkezi olan ve “yolu bile olmayan” Buhara’daki okul için ailelere baskı yapılıyor.

Fotoğraf: Basın bülteni

Paylaş

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde 3 köyde yaşanan "Buhara dayatmasını" raporlaştırdı. Çakırözer’in raporuna göre, Göktepe, Kaldırım ve Ahiler köylerindeki çocukları Menzil tarikatının merkezi olan ve "yolu bile olmayan" Buhara’daki okul için ailelere yapılan baskı giderek arttı. Milli Eğitim yetkilileri ve Kaymakam, aileleri ikna için jandarmalar eşliğinde köylere gitti. Çocuklar Kaymakam'a “Bizi zorla o okula göndermeyin” dedi. Aileler, Buhara’daki okula göndermemek için çocuklarının ikametini başka köylerde göstereceklerini belirtince, para cezası ile tehdit edildi. Boykotlarını sürdüren ailelerin elinde kalan tek seçenek zorunlu göç.

BAKANA ÇAĞRI

Buhara’daki okulu da yerinde gören ve çocuklarını Buhara’daki okula göndermek istemeyen ailelerle bir araya gelen Çakırözer, 60 çocuğun sesinin duyulmasını isteyerek Milli Eğitim Bakanına çağrı yaptı. Çakırözer, “Onların annelerinin, babalarının kaygısına kulak verin. Kararlılar, Buhara’daki okulu istemiyorlar, yıllardır gittikleri okuldan memnunlar” değerlendirmesinde bulundu.

Ailelerin çocuklarını Buhara’daki okula göndermemek için başka köylerden ikamet gösterme formülününe karşı yetkililerin "Böyle bir durum olduğunda gerekli kontrolleri yapıp, ailelere ceza keseceklerini" söylediklerini belirten Çakırözer, şöyle devam etti:

“Toplantılarda bu ifadelerin jandarma komutanı eşliğinde dile getirilmesi dikkat çekici. Milli Eğitimin bu baskısı köylüleri zorunlu göç fikrine yöneltmiş durumda. Öğrenci aileleri tehdit ve cezalar karşısında çözümü başka ilçelere ve şehir merkezine göç etmekte buluyorlar. Çocuklarını Buhara’daki okula göndermemekte kararlılar.”

CHP’li Çakıreözer’in raporunda yer alan bilgiler şöyle:

JANDARMAYLA İKNA ÇABASI

"Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü, Sivrihisar İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Sivrihisar Kaymakamı, velileri ikna etmek için 3 köyü de ziyaret etti. Yanlarında Sivrihisar İlçe Jandarma Komutanı ve jandarmalar da bulunuyordu. Bu ziyarette jandarmanın tek amacı ailelerin direncini kırmaktır. Buna rağmen aileler, çocuklarını Buhara’daki okula göndermek istemediklerini belirtti."

"TANIMADIĞIMIZ İNSANLAR GELİYOR"

"Buhara’daki okulun çok yakınında Menzil tarikatının merkezinin bulunması aileleri kaygılandıran ön önemli neden. Tarikatın müritleri sürekli olarak şehir dışından Buhara’ya geliyor. Aileler çocuklarının bu ortamdan etkilenmesini istemiyor. Ayrıca Kaldırım, Göktepe ve Ahiler köylerinden gelen çocukların Buhara’daki yeni okula ulaşmaları çok zor. Öğrencilerin Buhara’daki okula giderken kullanacakları yol, tali yol.  Bu yol, kış koşullarında ulaşımı daha da zorlaştıracaktır."

MEVCUT OKULUN HİÇBİR SORUNU YOK

"3 köyde de tüm aileler yıllardır çocuklarını gönderdikleri Ertuğrul köyü Yavuz Gülerce Okulundan memnun. Ben de okulu ziyaret ettim. Geçen yıl 113 olan öğrenci sayısı bu yıl 45’e düşmüş. Yemekhanesi, kütüphanesi, derslikleri, masa ve sandalyeleri daha yeni modernize edilmiş. Her şey çok yeni ve çok temiz. Aileler çocuklarının bu okulda eğitimlerine devam etmesini istiyor. Bu okul hem köylerine yakın, hem de anayol üzerinde aileler için daha ulaşılabilir bir yerde." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kültür ve Turizm Bakanlığı personeli mağdur ediliyor

SONRAKİ HABER

4 fabrika işçisi kimyasaldan etkilendi, tedavi gördükleri acil servis kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...