14 Eylül 2019 00:47

2 ay önce kapanan Sinemia’nın ABD'li rakibi MoviePass de kapandı 

2 ay önce kapılarını kapatan Sinemia’nın kapanma gerekçeleri arasında gösterdiği ABD'li rakibi MoviePass de kapandı.

Moviepass tanıtım görseli.

Paylaş

Aylık abonelikle sinema salonunda film izleme servisi sunan MoviePass kapandı. Kapanma kararını abonelerine e-posta yoluyla ileten şirket, temmuz ayında servislerini “geçici” diyerek aniden durdurmuştu. Aynı dönemde, sinema salonlarıyla anlaşmalar imzalayan ekipler de dahil olmak üzere, çok sayıda eleman işten çıkarılmıştı. Bu geçici dönemin ne zaman biteceğine dair bir işaret yoktu. Ama pek çok aylık ve yıllık abonenin hakları da geri ödenmedi.

turk-internet.com'un haberine göre, MoviePass’in kurtarılamayacak duruma geldiği kaydedildi ve 14 Eylül 2019 itibariyle tüm aboneler için MoviePass hizmetinin kesintiye uğrayacağı bildirildi. Şirket, MoviePass’i geri getirmek için hâlâ fon arayacağını söylüyor. Ancak “MoviePass hizmetinin devam edip etmeyeceği veya ne zaman devam edeceği” konusunda bir öngörü yer almıyor.

Firmayı kurtarmak için, tüm stratejik ve finansal alternatifleri tanımlamak, incelemek ve keşfetmek için Helios ve Matheson yönetim kurulu üyelerinden oluşan yeni bir “stratejik inceleme komitesi” kurulmuş. Komite, MoviePass ya da şirketin içindeki MovieFone ya da MoviePass filmleri gibi tüm varlıkların tamamen satılmasını da gerçekleştirebilecek.

MOVIEPASS NASIL ÇALIŞIYORDU?

MoviePass, kullanıcılara sinemalarda günde bir film izleme olanağı sunuyordu. Şirket, Ağustos 2017’de 12 bin müşteriden, Haziran 2018’de 3 milyondan fazla müşteriye doğru hızlı bir büyüme gerçekleştirdi. MoviePass iki seçenek sunuyordu: Her ay 9.95 $'lık sınırsız bir plan ya da ayda 7.95 $’a üç film. ABD’de bir sinema bileti için ortalama fiyatın 8.97 dolar olduğunu belirtelim.

Şirket, 26 Temmuz 2018’de bir hizmet kesintisiyle karşı karşıya kaldı. Sinema bileti için para ödeyemiyordu. Bu süre zarfında müşteriler, sosyal medyada, sinemalarda sinema bileti satın almak için MoviePass hesaplarını kullanamadıklarından şikayet ettiler. MoviePass, Twitter’da kullanıcılara çözüm beklemelerini veya e-biletleme kullanmalarını tavsiye etti. Şirketin ödemeleri yapmak için 5 milyon dolar nakit borç aldığı raporlandı. 31 Temmuz 2018’de MoviePass, önümüzdeki 30 gün içinde fiyatını aylık 14,95 dolara çıkaracağını açıkladı. Ağustos ayında, şirket ayda üç filme geri dönerek 9.95 dolarlık bir plan yaptı. Helios & Matheson’un stratejisi, insanların hangi zamanda hangi filme gittikleri hakkında hizmetten veri toplamak ve daha sonra bu verileri stüdyolara, distribütörlere ve tiyatrolara satmaktı.

SİNEMIA KAPANIRKEN MOVIEPASS'İ SUÇLAMIŞTI

MoviePass ile benzer bir şekilde çalışan Sinemia da önce büyüyerek ABD pazarına açılmış ardından da kapanma kararı almıştı. İki ay önce kapanan Sinemia, kapanma gerekçeleri arasında, MoviePass ile yaşanan hukuki ve ticari anlaşmazlıklara da yer vermişti. Sinemia'nın kapandığı duyurulan açıklamanın ilgili bölümünde şöyle deniyordu:

"Amerika’ya açıldığımızda bizden küçük olan rakibimiz, bizim Amerika’ya girişimizin hemen 2 ay sonrasında halka açık bir şirkete satılarak 300 milyon doların üzerinde bir yatırım almasına tanık olduk. İlerleyen dönemde rakibimiz bize karşı açtığı davalar ile yeni yatırım olanaklarımızın önünü kesse de biz Sinemia olarak yeni ürünlerimiz ve sürdürülebilir fiyat politikamız ile Amerika’ya girişimizden bir yıl sonra rakibimizden daha fazla üyeye sahip olduk. Her ne kadar bunu başarmış olsak da tek rakibimizin, 300 milyon doların üzerinde olan finansal gücünü bizden çok daha ucuza üyelik satarak harcaması ve sonunda da başarısızlık yaşamasının oluşturduğu tablo, Sinemia olarak bizim de yeni yatırımlar almamızı zorlaştırdı.

Bu süreçte, rakibimiz finansal durumunun verdiği gücü kullanarak dayanaktan yoksun ve yıkıcı saikle sarf edilmiş yasal yollar ile üzerimize gelmeye devam etti ve biz Sinemia olarak, dava başına savunma masrafı 1 milyon doları bulan bu meblağları karşılayamayacak duruma geldik. Tüm bunların sonucunda üzülerek de olsa kaçınılmaz olarak Amerika’dan çekilme kararını almak zorunda kaldık. Amerika’da yaşadığımız süreçleri tüm girişimlerin faydalanması için farklı kaynak ve yollar ile daha detaylı olarak anlatmaya devam edeceğiz. Bu yolda edindiğimiz tecrübe, yararlanmak isteyen her girişimcinin erişimine açık olacaktır." (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Çankırı peş peşe depremlerle sallandı

SONRAKİ HABER

Oyuncu Şevket Çoruh ve Murat Akkoyunlu, bıçaklı saldırıya uğradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...