13 Eylül 2019 05:44

Sulukule’yi yıkanlara karşı iptal kararına rağmen dava açamıyorlar

Sulukule'deki yıkıma karşı mahkemeden iptal kararı çıkmasına karşın, yıkılan Sulukule'de mülkleri olmadığı için dava açamıyorlar.

Fotoğraf: Metehan Ud/EVRENSEL

Paylaş

Sulukule’de Koruma Kurulu ve Fatih Belediyesi Meclis kararı ile başlatılan kentsel dönüşüm projesine karşı Ağustos 2019’da iptal kararı verildi. 3 Roman vatandaşın açtığı davada iptal kararı çıkmasına rağmen, bu vatandaşlara Fatih Belediyesine karşı davama açma hakkı tanınmıyor. Gerekçe de artık mülklerini kaybetmiş olmaları!

MAHALLELİLER MÜLKSÜZLEŞTİRİLDİ

İstanbul’da dünyanın en eski Roman yerleşimlerinden biri sayılan ve UNESCO koruması altında olan Sulukule, 2006 yılında Fatih Belediyesi tarafından başlatılan kentsel dönüşümle tamamen yıkıldı. 
Yenileme Kurulunun kararı ile onaylanan projede, yaklaşık beş bin kişinin yaşadığı mahalle boş bir arsaymış gibi ele alınmıştı. Mahalle sakinleri ya korkutularak mülksüzleştirilmiş ya da evlerinden zorla tahliye edilmişti. Proje, UNESCO karar ve koruma kararları dikkate alınmadan hazırlandı ve uygulandı. Mahalle sakinleri, gönüllü uzmanlar ve sivil toplum desteğiyle hazırlanan alternatif proje de görmezden gelindi.  

MAHKEMEDEN ARTIK YERİNDE OLMAYAN SULUKULE İÇİN İPTAL KARARI

Yenileme projesi ilk kez, 26 Nisan 2012 tarihinde İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından kamu yararı olmadığı gerekçesiyle iptal edildi. Geç gelen bu ilk karar çıkana kadar artık Sulukule’nin yerinde yeller esiyordu. 

İKİNCİ İPTAL KARARI GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE GELDİ

Fatih Belediyesi bu kararı aşmak ve inşaata devam edebilmek için ilkinden hiçbir farkı olmayan yeni bir proje hazırladı ve proje Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hızla onaylandı. Mahallenin hukuk mücadelesi devam etti ve ikinci projenin de iptali için dava açıldı. İşte bu son karar, ilkinden de geç bir şekilde, tam 12 yıl sonra, geçtiğimiz günlerde geldi. İstanbul 9. İdare Mahkemesi, Sulukule ile ilgili kentsel dönüşüm kararına onay veren Koruma Kurulu ve Fatih Belediyesi Meclis kararını iptal etti. Bu kararı mahkemeye Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği ile uzun yıllardır mahallede yaşayan ve tapuları atalarından miras kalmış olan üç Roman vatandaşı taşımıştı. 

ARTIK MÜLKLERİNİ KAYBETTİKLERİ İÇİN DAVA AÇAMIYORLAR

Mahkemeden iptal kararı alan 3 Roman vatandaşa anlaşılmaz bir şekilde, belediyeye karşı dava açma hakkı tanınmıyor. Gerekçe de artık mülklerini kaybetmiş olmaları! Yani, sürecin başında mülk sahibi olan bu kişiler, yenileme projesi nedeniyle hukuka aykırı bir biçimde mülkleri zorla ellerinden alınmak suretiyle mülksüzleştirildikleri halde, karara göre artık mülk yani hak sahibi sayılmıyorlar. (HABER MERKEZİ)

(Fotoğraf: Arşiv)

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de 4 akademisyeni öldüren sanık "Sıkıldım" diyerek duruşmayı terk etti

SONRAKİ HABER

46 AP milletvekilinden Erdoğan’a ortak mektup: Baskılara son verin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...