12 Eylül 2019 03:36

Ethem Sancak’ın yeğenine özel sözleşme: Kızılay kan satacak, Sancak ilaç yapacak

Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’ın şirketi MAXICELLS A.Ş.’ye kan toplama yetkisi verildi. Sözleşmeyle şirket Kızılay’dan kan satın alacak, alım garantili ilaç üretecek.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay’ın Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’ın şirketi MAXICELLS A.Ş ile imzaladığı “kan ürünlerini işleme” protokolü ve sözleşmesi ortaya çıktı.

Birgün’den Burcu Cansu’nun haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı, ilaç endüstrisi alanında hiçbir geçmişi olmayan Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’ın şirketi MAXICELLS A.Ş ile 19 Mayıs 2017’de “Plazma Ürünleri Elde Edilmesi Projesi Protokolü” imzaladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu ve MAXICELLS arasında 15 Eylül 2017’de “Plazma Ürünleri Elde Edilmesi Projesi Sözleşmesi”, 12 Haziran 2018’de ise Kızılay ile şirket arasında “Plazma Temini Sözleşmesi” imzalandı.

Protokol ve sözleşmede “sınırsız ayrıcalıklar” dikkat çekti. Sözleşmeye göre, en geç altı ayın sonunda MAXICELLS, Türkiye’de kuracağı tesis ile ilgili iş planı ve ilerleme takvimi hazırlamayı ve SGK’nin onayına sunmayı taahhüt etti.

KIZILAY SEFERBERLİĞİ

İnsan kanından üretilen ve hastalar için hayati önemde olan pahalı kan ürünü ilaçların üretilmesinin tek bir şirkete verilmesine Türk Eczacıları Birliği “tekelleşme” gerekçesiyle itiraz etti. Birlik, 18 şirket arasından MAXICELLS A.Ş’nin seçilmesindeki kriterleri, verilen güvenceleri, şirkete alım garantisi verilip verilmediğinin açıklanmasını istedi.

Sözleşme kapsamında Kızılay, “Plazma toplama, depolama, taşıma ve güvenlik testlerinin gerçekleştirme süreçlerini SGK ile yüklenici arasında düzenlenecek sözleşmenin imzalanmasını takiben en geç 15 ay içinde yapmakla” yükümlü tutuldu.

Edinilen bilgiye göre, Sancak yurtdışından ithal edilen kan ürünleri ilaçları getiren firmaların ruhsatlarını da satın aldı. Bundan sonra yurtdışında daha ucuz olmasına karşın Türkiye’de daha pahalı olan ilaçları sadece Sancaklar iç piyasaya sunabilecek.

Bu süreçte Kızılay’a altyapı çalışmaları için Sağlık Bakanlığı bütçesinden 85 milyon TL ödeme yapılması kararlaştırıldı.

KAN TOPLAMA SEFERBERLİĞİ

Kan bağışı için Sağlık Bakanlığı teminatları devreye girdi. Bakanlık, “Kızılay’ın hazırlayacağı kan bağışı kampanyaları ve halkla ilişkiler çalışmalarına destek vereceğini, Kızılay’ın hazırlayacağı kamu spotlarının ulusal kanallarda ve yüksek izlenirliği olan saatlerde yayımlanmasını sağlayacağını” taahhüt etti.

Bakanlık, ilk plazmanın teslim edileceği 16’ncı aydan başlayan ve MAXİCELLS tarafından üretim tesisinin tamamlanarak ilk yerli üretim plazma ürününün elde edileceği zaman içinde mevzuat düzenlemeleri ve gerekli izinleri vereceğini bildirdi.

SÖZLEŞME 7 YIL UZAYABİLİR

Şirket Kızılay’dan alacağı plazma için litre başına 90 günlük süre içinde 55 avro ödeyecek. 10 yıllık sözleşmeye göre, Kızılay, şirketin istemesi durumunda 7 yıl süreyle daha yılda en az 500 bin litre plazma tedarik edecek.

Kızılay taahhüt ettiği kanı toplayamazsa Sağlık Bakanlığı devreye girecek. Sözleşmeye göre, bu durumda Sağlık Bakanlığı kendine bağlı kamu hastaneleri ile devlet üniversitelerinden kan toplayacağının sözünü verdi. Şirkete tanınan kolaylık bununla da sınırlı kalmadı, Bakanlığa bağlı hastanelerden kan toplama yetkisi de verildi. İhtiyaç durumunda kan toplama görevi verilen bakanlık bunun altyapısını kurmakla da sorumlu kılındı.

YERLİLİK “SÖZDE” KALDI

Sözleşmede, “Ülkemizde kurulan tesisin kapasitesinin 500 bin litreden daha yüksek olması halinde, fazla kapasite için plazma öncelikle Kızılay’dan temin edilir. Kızılay’dan temin edilememesi durumunda Bakanlıkça yükleniciye plazma ithalatı yetkisi verilir. Bu ürünlerin ülke ihtiyacı için alımında SGK yetkilidir. SGK’nin almadığı bu ithal plazmadan üretilecek plazma ürünün yurt dışına ihracat yetkisi Bakanlıkça yükleniciye verilir. Yüklenici tarafından kurulan tesiste yıllık plazma miktarı ile ülke ihtiyacının üzerinde üreyim gerçekleşmesi halinde, bakanlıkça yükleniciye ihtiyaç fazlası ürünleri için ihracat yetkisi verilir” denildi.

ALIM GARANTİSİ

Sözleşmede şirkete verilen “alım garantisi” de öne çıktı. Sancak’a Türkiye’de ruhsatlı olmayan ürünlerinin, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ruhsatlandırılması ve SGK mevzuatı kapsamında geri ödemeye alınması halinde “alım garantisi” verildi.

Şirketin işlerini kolaylaştırmak için sürekli süre uzatımları yapıldı. Şirkete ürün teminine başlaması için tanınan 24 aylık sürenin, 60 aya kadar uzatılmasına olanak sağlandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İngiliz tütün tekeli British American Tobacco 2 bin 300 işçiyi işten çıkaracak

SONRAKİ HABER

İzmir'de barış akademisyeni davasında yetkisizlik kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...