08 Eylül 2019 12:39

Kızıltepe JİTEM Davası’nda sona doğru: Yine zamanaşımı ve beraat istemi

Kızıltepe JİTEM Davası’nda 5 yıldır süren yargılama sonucunda yarın karar açıklanması bekleniyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kızıltepe JİTEM Davası’nda 5 yıldır süren yargılama sonucunda yarın karar çıkması bekleniyor. 'Faili meçhul' olarak gösterilen cinayetlerin sanıkları hakkında benzer davalarda olduğu gibi son duruşmada beraat istenmişti.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin infaz edilmesi veya zorla kaybedilmesine ilişkin emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ile İsmet Kandemir’in yargılandığı Kızıltepe JİTEM Davası’nın yarın görülecek 18’inci duruşmasında karar çıkması bekleniyor.

MA’dan Berivan Altan’ın haberine göre Bir önceki celse de iddia makamı yıllarca failleri belli olmayan ve kuyulardan çıkan bedenlere 5 yılda ortaya çıkan tüm delillere rağmen 17 duruşmanın sonuna doğru savcılık “Tüm sanıklar için istenilen cezalar eski Ceza Kanunu dönemine dair suçlar olduğundan 10 ve 20 yıllık zaman aşımı süreleri nedeniyle düşme, bir kısım sanıklar bakımından ‘müsnet eylemlerin gerçekleştiği sabit olmadığından’ ya da ‘suç unsuru bulunmadığından’ beraat ile maktul Nurettin Yalçınkaya’nın ise ölümü kesin olmadığından karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesini” şeklinde mütalaa vermişti.

İLK ADIM DAVANIN NAKLEDİLMESİ OLMUŞTU

17 Eylül 2014 yılında Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iddianamesi kabul edilen dava henüz ilk duruşma bile görülmeden 20 Kasım 2014 tarihinde Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından “güvenlik gerekçesiyle” Mardin’den Ankara’ya nakledildi.

"GEREKEN YARGILAMAYI YAPMADI"

28 Mayıs 2019 tarihinde duruşma da ise esas ilişkin beyan veren kayıp yakınları avukatlarından Erdal Kuzu davayı şu sözlerle özetlemişti: “Bizim mahkemenize olan güvensizliğimiz devam ediyor. Bu dava Mardin’de görülmesi gerekirken buraya sevk edildi, ortada olmayan güvenlik gerekçeleriyle 4 yıldır mahkemeniz yapması gereken yargılamayı yapmadı. Şimdi dava yargılama faaliyeti olmaksızın bitirilmeye çalışılıyor. Cezasızlık politikası tam anlamıyla bu davada uygulanıyor. Esasında bu davanın 90’lı yıllarda açılması, yargılamanın o zaman yapılması gerekirdi. Yakın geçmişimizde sivillere karşı işlenen suçlar, zorla köy boşaltmalar, zorla yerinden edilen köylüler, yargısız infazlara uğrayan insanlar gerçekliğini ortaya koymuştur. İnsanların kemikleri kuyulardan çıkarılmıştır. JİTEM adlı devlet adına çalışan suç şebekesi ortaya çıkmıştır. Bu dava da gerçeklerle yüzleşme davasıydı.

CEZASIZLIK POLİTİKASI

Biz bu yüzleşme davasında yargılamanın adil bir şekilde yapılmasını talep ettik. Kamu görevlileri ya da devlet adına hareket edenlerin yargılandığı davalarda cezasızlık politikasının tamamını gördük. Cezasızlık politikası hedefine ulaştı. Fakat bu devlet tarafından gözaltına alınıp öldürüldükleri gerçeğini değiştirmeyecektir. Tek amacımız, sizin, meslektaşınız savcılar tarafından tespit edilen suçların üzerine hüküm kuracak cesaretli yargıçlar olmanız. Türkiye’deki yüzleşmeye katkıda bulunmanız. Heyetinizin taşın altına elini koyması lazım. Vereceğinizi karar tarihi bir karar olacak. Ya cezasızlık politikasına devam diyeceksiniz ya da bu işe bir dur diyeceksiniz. Bu gerçekliği görmezden gelemezsiniz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD Taliban’la görüşmeleri durdurdu, Taliban tehdit etti

SONRAKİ HABER

Yahyakaptan Mahallesi halkı: Bu alanı korumak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa