08 Eylül 2019 20:13

Ford işçisi: Mücadele verilmeden haklar alınamıyor

Ford işçisi Türk Metal'e tepkili: "Bizler çalışıp, kıdem yılımız arttıkça iyi bir ücret alacağımızı düşlerken hep geriye doğru gidişatın birer parçası olduk."

Fotoğraf: Ford Otosan Basın Bülteni

Paylaş

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Türk Metal Sendikası tarafından açıklanan taslaktaki rakamların fazla bir önemi yok bizim için. Yine her dönem yapıldığı gibi ayrım yapılmış işçiler arasında, eskiler hep feda ediliyor.

Neymiş efendim, yeni işçiler çalışmıyormuş da, işten ayrılan çokmuş da... Temsilcilerin söylediği buymuş bazı arkadaşlara. İyi de bu mudur bir işçi sendikasının temsilcisinin görevi? Bırak bunu işveren düşünsün. Madem işçiyi o kadar çok düşünüyorlar, ilk girişi asgari ücretin üstünde belirlesinler, iyi bir rakama işçi alsınlar. Taslak işçiyi bölmesin, alabiliyorsan bütün işçilerin için aynı rakamı teklif et ve almak için işçinle beraber mücadele ver.

Geri kalan üç 6 aylara enflasyon artı 1 gibi komik ve sembolik olan teklif yapmışlar. Hiç olmamış, bunun yerine mantıklı ek ilave yapılabilirdi. Diğer detaylar ve sosyal haklar için tekliflerse tamamen kağıt üzerinde, “Var” denilsin diye sıkıştırılmış tekliflerdir.

Bunun adı sözleşme. Biz işçileri enflasyon ile kıyaslayıp ona göre bir zam teklifi hazırlayıp sunacaksan bunun ne anlamı kalıyor. Bu sözleşme 4 altı aydan oluşmakta ve komple birbiriyle bağlantılı olmak zorundadır. Eğer geri kalan aylarda alacağımız zam enflasyon değeri ise size ne gerek var diye sorarlar. Bir günlük ücreti o zaman size vermeye gerek kalmaz ve böylece otomatik olarak kendimize zam almış olmaz mıyız?

Bu nedenle ilk altı ay reklamlar, geri kalan aylarda açlık ve yoksulluk olmuyor mu sayın Türk Metal Sendikası? İnsanlar geçim sıkıntısı çekiyor. Her şeye durmadan zamlar geliyor. İlk altı ay için sunduğunuz teklifinizin ne kadarını alacaksınız, geri kalan aylar ne olacak? Tatmin edici değil. Yaptığınız anket sonucunu ve ortalama fiyatı neden ilan panolarınıza asmadınız? Neden bilgi paylaşımını yapmadınız ve taslağı işçilerinize sormadınız?

Arkadaşlar hepimiz gördük, okuduk, yorumlarda bulunduk. Bu nedenle bu süreçte hepimize düşen görevler var. Takip etmeli, bilgi paylaşımlarını iyi organize etmeliyiz. Türk Metal Sendikasının samimi olmadığını biz işçiler iyi biliyoruz. Maaşlarımız bugün sendikasız işyerlerinden daha düşük. İkramiyeler maaşa giydirilmiş, 18 senelik bir işçi ikramiyeyi çıktığında çıplak ücreti asgari üretin sadece 700-800 lira üstünde. Bu nedenle mücadele verilmeden haklar alınamıyor.

Bir sendikanın asli görevi işçinin beklentisini görmek ve iyi bir sözleşme ile yaşam kalitesini arttırmaya çalışmaktır. Diğer işler boş. Bizler çalışıp, kıdem yılımız arttıkça iyi bir ücret alacağımızı düşlerken hep geriye doğru gidişatın birer parçası olduk. Bunun en önemli ve tek sorumlusu Türk Metal Sendikasıdır. Beceriksizce ve işçiyi düşünmeyen, her şeyi üye sayısı ile bağdaştırıp, her şey mübah anlayışını benimsediği içindir.

ÖNCEKİ HABER

"KHK’li işçilere gerçek kadro verilsin"

SONRAKİ HABER

Akşener: Kayyum atanmasına Cumhurbaşkanı izin vermez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...