07 Eylül 2019 09:39

Bakan Ziya Selçuk "İmam hatip liseleri" dolu derken MEB'in rakamları tersini söylüyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Anadolu imam hatip lisesi kontenjanlarının yüzde 99 oranında dolu olduğunu iddia etti ancak MEB'in bugün açıkladığı rakamlar tersini söylüyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bu yıl Anadolu imam hatip liselerinin kontenjanlarının yüzde 99,92'sinin dolduğunu savunarak “Bu manada 'Bu okulların tamamı boş, bu okullarda öğrenci yok' diye kamuoyunda ortaya konulmaya çalışılan yanlış izlenim de rakamsal olarak ortaya konulmadır” açıklamalarında bulundu. Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan ise Bakan Selçuk'un verdiği rakamların MEB istatistikleri tarafından yalanlandığına dikkat çekti ve “İmam hatip liselerine giden öğrenci sayısı tüm teşviklere rağmen geçtiğimiz yıla oranla 26 bin azaldı. Fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerindeki öğrenci sayısı ise 134.999 arttı” cevabını verdi.

"İMAM HATİP DAVASI"

İnönü Üniversitesinde düzenlenen 16'ncı İmam Hatipliler Kurultayı'nda konuşan Bakan Selçuk, imam hatipleri "dava" olarak değerlendirip bu davaya katkı sunanlara, bayrağı taşıyanlara teşekkür ederek “5 bin 214 imam hatip okulunda 1 milyon 300 bin civarında öğrenci bulunuyor. 2019 YKS'de ilk binde 130 imam hatipli öğrencimiz başarıya imza attı. Yine ilk 100'e giren öğrencilerin 17'si imam hatiplilerden oluşuyor. İmam hatip okulları Türkiye'deki oranın daha üzerinde bir oranda yüksek başarı gösteriyor” ifadelerini kullandı.

MEB VERİLERİ AZALDIĞINI GÖSTERİYOR

Bakan Selçuk’un verdiği rakamların objektif ve doğru olmadığını belirten Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, MEB’in bugün açıkladığı eğitim istatistiklerinin bakanı yalanladığına işaret ederek “Rakamlar önümde. 2017-18 eğitim öğretim yılında imam hatibe giden öğrenci sayısı 514.806 iken 2018-219 döneminde bu sayı 498.002’ye düşmüş. Yani bir önceki yıla göre imam hatiplerde 16 bin 804 azalma var. Açık imam hatip liselerine giden öğrenci sayısında da 4 bin azalma var. Toplamında MEB’in istatistiklerine göre bir yılda öğrenci sayısında 21 bin 634 azalma var. Meslek liselerinde de azalma var. Bu iki lisede tüm teşviklere rağmen öğrenci sayısı azalırken Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinde ise 134.999 artış var” dedi.

"DAVA" NİTELEMESİ KABUL EDİLEMEZ

Bakanın imam hatipleri "dava" olarak nitelemesini eleştiren Bozdoğan, MEB ve siyasi iktidarın imam hatipleri bir dava ve kendilerini de bu davanın parçası olarak gördükleri için imam hatiplere öğrenci yönlendirdiklerini ve bu okullara ayrıcalıklı davrandıklarını ifade ederek “Diğer okul türleriyle imam hatipler arasında bir rekabetin, mücadelenin tarafı olarak kendilerini ifade ediyorlar. Milli Eğitim Bakanı'nın 'kamusal eğitimin yanındayım' ifadesi dışında böyle bir açıklamada bulunması doğru değil. Bu kabul edilebilir değil”

ÖNCEKİ HABER

Birleşik Krallık-Avrupa Birliği meselesi: Çıkmak mı zor? Kalmak mı?

SONRAKİ HABER

Eski milletvekili Biçer, Ali Ağaoğlu'nun taciz içerikli sözleriyle uzlaşmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...