03 Eylül 2019 08:56
Son Güncellenme Tarihi: 03 Eylül 2019 22:16

İngiltere'de muhalifler, anlaşmasız Brexit'e karşı kritik oylamayı kazandı

İngiltere'de muhalefet, anlaşmasız Brexit'i önlemeye dönük kritik bir oylamayı kazandı.

Görsel: Pixabay

Paylaş

İngiltere'de muhalefet partileri ve iktidardaki Muhafazakar Parti içerisindeki muhalif milletvekilleri, anlaşmasız Brexit'i önlemeye dönük kritik bir oylamayı kazandı.

Boris Johnson anlaşmasız AB ayrılık hazırlıkları yaparken, tatil sonrası toplanan parlamento, Johnson’un parlamentoyu devre dışı bırakmasını engellemek için oylama yapıldı. Oylamada 328 oyla anlaşmasız Brexit yasasının tartışılması kabul edildi. Johnson’ın oyu 301’de kaldı. Muhafazakar Parti’nin 310 milletvekili var.

Bu akşamki oylama milletvekillerine yarın parlamentoya anlaşmasız Brexit'i önlemeye dönük bir yasa tasarısı sunma imkanı verecek. 

Avam Kamarası'nın yasama işlemlerini yarın tamamlaması halinde tasarı parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası'na havale edilecek. 

Muhalefet partileri Lordlar Kamarası'ndaki süreci de hızla tamamlayarak tasarıyı cuma akşamı yasalaştırmayı hedefliyor.

Çıkarılacak yasanın, İngiltere ile AB arasında bir Brexit anlaşmasına varılamaması halinde hükümeti AB'den yeni bir erteleme istemeye mecbur bırakacak şekilde formüle edilmesi bekleniyor.

JOHNSON'DAN ERKEN SEÇİM ÇIKIŞI

Başbakan Johnson, oylamanın ardından yaptığı konuşmada, parlamentonun anlaşmasız Brexit'i önleyecek bir yasa çıkarması halinde ülkeyi erken seçime götürmek için bir teklifi parlamentoya sunacağını açıkladı.

Ancak İngiliz yasalarına göre erken seçim kararı parlamentoda 3'te 2 çoğunlukla alınabiliyor. Boris Johnson'ın, erken seçim kararı için muhalefetin desteğini alma zorunluluğu bulunuyor.

Başını İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in çektiği muhalefet bloğu ise anlaşmasız Brexit'i kesin bir şekilde önlemeden önce erken seçim kararına destek vermeyeceğini ilan etti.

MUHAFAZAKARLAR ARTIK ÇOĞUNLUK DEĞİL

İngiltere Başbakanı Johnson, Muhafazakar Partiden bir milletvekilinin Avrupa yanlısı Liberal Demokratlar Parti’ye geçmesi ile parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti. Phillip Lee, baskı ve yalanlarla politik manipülasyonlarla hareket eden hükümetin, ülkeye büyük zarar verecek olan anlaşmasız bir Brexit dayattığını söyledi.

Muhafazakar Partinin parlamentodaki sandalye sayısı 310’a düştü. Muhafazakarlara destek veren Kuzey İrlanda partisi Demokratik Birlik Partisi de 10 milletvekiline sahip. Partiden ayrılan ve ayrı oluşum çabaları içinde olan 5 milletvekili hala destek sunmasına rağmen, hükümeti destekleyen milletvekili toplam 325 oluyor. İngiliz parlamentosu toplam 650 vekilden oluşuyor.

AB KOMİSYONU BAŞSÖZCÜSÜ: ANLAŞMASIZ BREXİT İHTİMALİ ARTIYOR

AB Komisyonu Başsözcüsü Mina Andreeva, günlük basın brifinginde, Brexit görüşmelerindeki belirsizliğin üstesinden gelmek için Londra yönetiminden kendilerine henüz bir öneri gelmediğini ifade etti.

Andreeva, 27 AB üyesi adına Brexit müzakerelerini yürüten Komisyonun, İngiltere'nin 31 Ekim'de birlikten ayrılacağı varsayımı ile hareket ettiğini söyledi.

Anlaşmasız Brexit olasılığına dair soruyu yanıtlayan Andreeva, "Bu ihtimalin giderek arttığını söyleyebilirim. Tam da bu nedenle anlaşmasız Brexit'e hazırlıklı olunması için son çağrımızı yapıyoruz." dedi.

Andreeva, AB için "en iyi sonucun" müzakere edilmiş anlaşmalı ayrılık olduğunu bildirdi.

JOHNSON: BREXIT'İ ERTELEMEYECEĞİM

Geçtiğimiz gün Başbakanlık ofisi “10 Numara”da bakanlar kurulunu acil toplayan Johnson, toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Herkesin bilmesini istiyorum ki, hiçbir koşul altında Brüksel'den bir erteleme daha istemeyeceğim. 31 Ekim'de ayrılacağız, 'ama'sı veya 'eğer'i yok” demişti. Johnson, çarşamba günü Kraliçe 2. Elizabeth'ten parlamentonun 9 Eylül-14 Ekim'de tatil edilmesini talep etmiş, Kraliçe de buna onay vermişti. Talebin onaylanmasıyla Johnson'un, parlamentonun anlaşmasız Brexit'i önleyecek bir yasa çıkarmasını engellemesi mümkün hale gelmişti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Eski erkek arkadaşının asitli saldırısına uğrayan Berfin Özek'in davası ertelendi

SONRAKİ HABER

Genel-İş'in yeni yönetimi görev dağılımını yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...