03 Eylül 2019 08:12

Yeni e'nin eylül sayısında gündem iklim krizi

Aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Yeni e, eylül sayısında iklim krizine odaklanıyor ve ekoloji mücadelesinin neden hayati olduğuna dikkat çekiliyor.

Yeni e'nin eylül sayısının kapağı

Paylaş

Yeni e eylül sayısında iklim krizine odaklanıyor. “Kriz İkliminden İklim Krizi”ne başlığı altında ele alınan dosya yazılarında kapitalizmin doğuşuyla başlayan doğa tahribatının neden başta işçi sınıfı olmak üzere bütün toplum için hayati bir mücadele alanı olduğuna dikkat çekiliyor. Yapılan onca uluslararası anlaşmanın yine uluslararası tekellerin gücü karşısında nasıl etkisizleştiği vurgulanırken çevre merkezli mücadeleler ve Sovyetler Birliği’nde iklim üzerine yapılan çalışmaların deneyimleri aktarılıyor. Dosya yazarları arasında Önder Algedik, B. Sina Güneş, Özer Akdemir, Atakan Büke, Hüseyin Köse, Bengü Aydın Dikmen ve Nedim Yılmaz yer alıyor.

ŞİİRLER VE ÖYKÜLER

Yeni e’de Vidad Nebi’nin Mehmet Hakkı Suçin tarafından çevrilen şiiriyle birlikte, Şükrü Erbaş, Arif Berberoğlu, Hülya Deniz Ünal, Önder Çolakoğlu, Naile Dire, İhsan Baran, Toygar Kaya, Cenk Kolçak, Emrullah Alp ve Ahmet Emin Atasoy çevirisiyle Rositsa Kopukova şiirleri yer alıyor. Yeni sayının öyküleri ise Ercan Yılmaz ve Sevtap Ayyıldız’a ait. Atilla Atala ise bu sayının çizerlerinden.

İNCELEME YAZILARI  

Dergide Mehmet Ergün, ‘Aydınlıkçı Ressam’ Sam yazısıyla resim sanatının ülkemizdeki en gizemli sanatçı portrelerinden birini aktararak okura ilginç bir sürpriz yapıyor. Yeni e’de Nazlı Toprak’ın “Bebop Caz: Asabi Huzursuz ve Taşkın”, Cihan Korel Topal’ın “Antik Heykeller Karşısında Renk Körlüğü”, Mehmet Özkan Şüküran’ın “Eleştiri Israrı”, Ercüment Akdeniz’in “Araftaki Mülteci: Cuma”, İnci Aydın Çolak’ın “William Blake’in Çizimleriyle John Milton’un Kayıp Yazıları” yer alıyor.

Burak Bağçeci’nin Hakan Güngör’le “Biz Güzel Bir Aileyiz” kitabı üzerine yaptığı “Öyle Mahalleler O Yıllarda da Yoktu” başlıklı söyleşi de yeni sayıda okunabilir. Yeni e ayrıca bu aydan itibaren Aslı Alpar’ın “Dikenli Çizgiler” başlıklı çizgi köşesine de yer veriyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Evlilik yıl dönümünü direniş alanında kutladı

SONRAKİ HABER

Atatürk Orman Çiftliği’ne sahip çıkma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...