01 Eylül 2019 20:17

Metal işçileri: Türk Metal ankette söylediklerimizi istesin

Türk Traktör ve Man işçileriyle MESS sözleşmesini konuştuk.

Fotoğraf: EVRENSEL

Paylaş

Ankara’da bulunan Türk Traktör ve MAN fabrikalarında çalışan işçiler, bu ay görüşmelerine başlanacak MESS sözleşmesinde krizle birlikte artan sorunlarının çözülmesini istiyor. Türk-İş ve ona bağlı Türk Metal’e taleplerini savunmaları çağrısında bulunan işçiler, sendikanın fabrikalarda yaptığı anketlerde en yüksek zammı istediklerini ve bunun dikkate alınmasını istiyor.

TÜPRAŞ, kamu işçileri ve kamu emekçilerinin ardından toplusözleşme sırası metal iş koluna geldi. Eylül ayında başlayacak metal sözleşmesiyle ilgili Ankara'da bulunan Türk Traktör ve MAN’da çalışan işçilerle görüştük. Türk Traktör işçileri ekonomik durumun kötüye gittiğini ve bu sebeple ücretlerin eridiğini, ihtiyaçları karşılayamadıklarını anlatıyor. Türk Metal’in sözleşme konusunda fabrikalarda yaptığı anketleri sorduğumuz işçiler, toplusözleşmeden ücret artışı hakkındaki soruya en yüksek seçenek olan ‘6 aylık 1000 TL’ ibaresini işaretlediklerini ifade etti. Fakat Türk Metal’e güvenmediklerini anlatan işçiler, diğer sektörlerdeki anlaşmalar düşünüldüğünde görüşmelerin kendi taleplerinin çok uzağında süreceği görüşünde. İşçiler, Türk Metal’in görüşmelerde önereceği taslağı hâlâ paylaşmadığını ifade ediyor.

ÜRETİM ARTTI, İYİ BİR ZAM ALMAMIZ GEREKİR

MAN’da çalışan işçiler, özellikle Türk-İş’in tutumunun beklentilerinin çok uzağında olduğunu belirtiyor. MESS ile yapılacak görüşmelerde de Türk Metal’in, işçilerin beklentilerine yaklaşacağını düşünmediklerini ifade eden işçiler, Türk Traktör fabrikasındakiler gibi ankette en yüksek ücret miktarı işaretlediklerini dile getirdi. Bir işçi “Ciddi bir zamma ihtiyacımız var, alım gücü düştü” derken, başka bir işçi “MAN’da siparişler dolup taştı, üretim arttırıldı. Bu yüzden iyi bir zam almamız gerekir. Bunu almamız için patronun karşısında iyi bir işçi birliği olmalı” diye konuştu.

Vergi diliminin ağır bir yük olduğunu, buradaki kayıpları gidermek adına fazla mesaiye kaldıklarını anlatan işçiler, yüksek vergi diliminden kaynaklanan farkın patron tarafından ödenmesini istiyorlar. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da 1 Eylül mitingi: Şimdi demokrasi ittifakı zamanıdır

SONRAKİ HABER

Konya'da akıma kapılan işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...