27 Ağustos 2019 12:19

İstanbul Tabip Odasından güvenlik soruşturması zulmüne tepki

İstanbul Tabip Odası, kamu personeli statüsünde olmayan aile hekimlerinin sözleşmelerinin güvenlik soruşturması gerekçesiyle hukuksuzca feshedilmesine tepki gösterdi.

Fotoğraf: İstanbul Tabip Odası

Paylaş

İstanbul Sağlık Müdürlüğü binası önünde açıklama yapan İstanbul Tabip Odası, şehrin farklı ilçelerindeki aile sağlığı merkezlerinde çalışan ve kamu personeli statüsünde olmayan aile hekimlerinin sözleşmelerinin hukuksuzca feshedilmesine tepki gösterdi.

Açıklamada KHK’lerle on binlerce kamu çalışanının hukuk devletlerinde görülmeyen bir uygulamayla işlerinden atıldıldığı, aileleri ve yakınlarının mağdur edildiği hatırlatıldı. Aynı uygulamanın şimdi aile hekimlerine yapıldiği belirtilen açıklamada "Yıllardır aile hekimi olarak çalışan doktorların sözleşmeleri, 2016 yılında çıkarılan 676 sayılı Kamu Hükmünde Kararname ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesine eklenen ‘Devlet memurluğuna alınacaklarda yapılması öngörülen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması’ maddesine atıfla feshedildi” denildi.

"BU KARAR HER BAKIMDAN YOK HÜKMÜNDE"

Açıklamada doktorların sözleşmelerinin güvenlik soruşturması nedeniyle feshedilmesinin uluslararası hukuka, Anayasaya, Anayasa Mahkemesinin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatlarına, 657 Sayılı Kanun’a, 4045 Sayılı Kanun’a, Güvenlik soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği’ne, Aile Hekimliği Kanunu ve ilgili mevzuata açıkça aykırı olduğu ifade edildi.

Açıklama şu ifadelerle son buldu:

“Bakanlığın uymakla yükümlü olduğu yüksek yargı içtihatlarına da uymamaktadır. Bütünüyle hukuki dayanaktan yoksun olduğu için yok hükmünde bir karardır. Ayrıca, aile hekimliği mevzuatında, güvenlik soruşturması sonucu sözleşmelerinin feshedileceğine ilişkin bir hüküm bulunmadığı gibi, yönetmelikte sayılan fesih nedenlerinin varlığı halinde düzenlenmiştir. Sözleşmenin feshi öncesi kişiler hakkında soruşturma yapılması ve savunmalarının alınması gerektiği düzenlenmiştir. Meslektaşlarımız yönünden bu gerekliliğe de uyulmamıştır. Açıkça haksız ve hukuksuz bu işlemler ile meslektaşlarımız işsiz, aileleri ve hastaları mağdur edilmiştir. İş güvencesi yok edilmiştir. Meslektaşlarımızın görevlerine derhal iade edilmelerini istiyoruz.” (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, belediye başkanlığı döneminde 302 gün izin yapmış

SONRAKİ HABER

Ankara Büyükşehir Belediyesinden ODTÜ yolu kararıyla ilgili tepki çeken itiraz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...