26 Ağustos 2019 18:06

Kadınlardan ortak ses: Ölmek istemiyoruz

Emine Bulut cinayetinin ardından pek çok yerde kadın cinayetlere karşı eylemler sürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kırıkkale’de Emine Bulut'un eski eşi tarafından öldürülmesinin ardından yurdun pek çok yerinde kadınlar “Ölmek istemiyorum” diyerek kadın cinayetlerini protesto ediyor.

İZMİR KADIN MECLİSİ: BU ÜLKEDE KADINLAR YAŞAMAK İSTİYOR

İzmir Kadın Meclisi Kırıkkale'de eski eşi tarafından öldürülen Emine Bulut için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Kadınlar sık sık, “Erkek adalet değil gerçek adalet” , “Artık ölmek istemiyoruz” sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan Meltem Yıldırımcan, “Emine Bulut’un öldürülmesi, ülkemizdeki kadın cinayetleri gerçeğini tüm açıklığıyla gözler önüne serdi. Kadınlara reva görülen şiddet en ağır, en vahşi biçimiyle maalesef bir kez daha karşımızda. Bu ülkede kadınlar yaşamak istiyor. En temel insan hakkı olan yaşamlarını istiyorlar” dedi.

“KADINLAR ÖLMEMEK İÇİN YILLARDIR MÜCADELE EDİYOR”

“Bu ülkede kadınlar ölmemek için yıllardır mücadele ediyor. Peki ya devlet ne yapıyor” diyen Yıldırımcan, yaşanan ölümlerin ve şiddetin devletin kadın düşmanı politikaları sonucu olduğuna dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı koruma kanunu etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini söyleyen Yıldırımcan, “Emine Bulut'un son sözleri tüm kadınların sözüdür. Bizi çözüme kavuşturacak ise ancak ve ancak sürekli ve örgütlü mücadelemizdir. Mücadelemizle öldürülen tüm kadınların hesabını soracağız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


ALİAĞALI KADINLAR: ÖLMEK İSTEMİYORUZ

Aliağa'da Demokrasi Meydanı'nda buluşan kadınlar, "kadın cinayetlerine son" diyerek oturma eylemi yaptılar.

Açıklamayı kadınlar adına Eren Saran okudu. Saran, "Emine Bulut ve Tugba Ekol’ün katledilişinden boşanmaları engellemeye çalışan, boşanan kadınları “ahlaksız hayatlar yaşamakla” suçlayan, nafakayı kaldırmaya çalışan, 6284 sayılı koruma yasası ile alınan koruma kararlarını kadınların suistimal ettiğini söyleyen, İstanbul Sözleşmesinden çekilelim diyenler sorumludur" dedi.

"EMİNE'Yİ SİSTEMİNİZ ÖLDÜRDÜ"

"Boşanmak, evlenmek kadar doğaldır, evliliği yolunda gitmeyen kadın da erkek de boşanır tabii, demediğiniz için öldürüldü Emine. Bu ülkede kadınların öldürülmesine izin vermeyiz, yasaları güçlendiririz, bir kadının burnu kanasa devlet onu oradan alır, güvenli bir yere yerleştirir ve asla erkeği haklı görmez, demediğiniz için biz bugün bu görüntüleri izliyoruz" diye konuşan Saran, sosyal medyada cinayeti meşrulaştırıcı dili de kınadı.  "Cani eski koca, cezasını bulacak, yargılanacak, bu sapıklara haddini bildireceğiz, erkeklik bu değil, lafları gelmeye başladı bile. Bunlara karnımız tok. Bu bir cani adam cinayeti değil, sinirlerine hakim olamamış ruh hastası bir adamın yaptığı münferit bir cinayet değildir" diyen Saran şiddeti yaratan ve körükleyen sistemin Emine'yi öldürdüğünü vurguladı.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN ÇEKİLMENİZE ENGEL OLACAĞIZ"

Yaşam hakkını savunacaklarını belirten Saran, "Emine’nin 'ölmek istemiyorum' diyen çığlıkları kulaklarımızda, yaşam hakkımızı savunacağız. Nafaka ile ilgili değişiklik yapmanıza izin vermeyeceğiz, 6284 sayılı yasaya dokunamayacaksınız, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenize engel olacağız. Bizler diğer kadın cinayetlerinde olduğu gibi bu gün de Emine’nin son sözünü bir kez daha haykırmak için buradayız. Ölmek istemiyoruz! Bizlerin ölümüne neden olan bu sistemin son bulmasını istiyoruz" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)


EMİNE BULUT'UN ÖLDÜRÜLMESİ DERSİM'DE PROTESTO EDİLDİ

Dersim Kadın Platformu'nun çağrısıyla  sanat sokağında bir araya gelen kadınlar alkışlarla ve sloganlarla Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü.

"GÖRÜNTÜLER OLMASAYDI EMİNE DİĞER KADINLAR GİBİ SAYIDAN İBARET OLACAKTI"

Meydanda, Platform adına konuşan, Tuba Aydın, Emine Bulut’un “ölmek istemiyorum” haykırışının tüm kadınların çığlığı olduğunu belirterek, “ 18 Ağustos’ta Kırıkkale’de eski eşi tarafından çocuğunun gözü önünde defalarca bıçaklanarak ölüme gönderilen Emine’nin o görüntüleri 23 Ağustos’ta sosyal medyaya düşmeseydi, Emine de Ağustos ayında öldürülen diğer kadınlar gibi bir sayıdan ibaret kalacaktı. Tıpkı 2018 yılında öldürülen 440 kadın gibi. Ya da 2019’un ilk altı ayında öldürülen 214 kadın gibi. Giderek artan kadın cinayetleri, gittikçe daha da vahşileşen şiddet yöntemleri sadece kocanın, sevgilinin, bazen babanın ani sinirlenmesi, caniliği, kendine hâkim olamaması ile açıklanabilir mi? “diye sordu.

"YAŞAM HAKKIMIZI SAVUNACAĞIZ"

Emine Bulut'un ölümünün sorumlusunun siyasal iktidar olduğunu söyleyen Aydın “Boşanan kadınları sapkın hayatlar yaşamakla suçlayan, boşanmaları ne pahasına olursa olsun engellemek için Meclis’te komisyonlar kuran, aileleri parçalatmayacağız diye dört bir yerden açıklamalar yaptıran, nafakayı kaldırmak için yasa hazırlıkları yapan, şiddete ilişkin koruma kararları almamızı sağlayan 6284 sayılı Yasayı kaldırmak isteyen, İstanbul Sözleşmesi’nden devletin imzasını çekmesi için uğraşan siyasal iktidar Emine Bulut’un ölümünün sorumlusudur. Emine’nin 'ölmek istemiyorum' diyen çığlıkları kulaklarımızda, yaşam hakkımızı savunacağız. Nafaka ile ilgili değişiklik yapmanıza izin vermeyeceğiz, 6284 sayılı yasaya dokunamayacaksınız, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenize engel olacağız. Aile içinde çizdiğiniz o sınırda yaşamayı kabul etmeyeceğiz. Kadınların 'Ölmek istemiyorum', 'Ölmeden koruyun beni', 'Beni öldürdükten sonra mı tutuklayacaksınız' çığlıklarının yükselmediği bir hayat istiyoruz. Yan yana gelerek, dayanışarak, yılmayarak, mücadele ederek kazanacağız” sözleriyle açıklama sona erdi. Kadınlar ardından Seyit Rıza meydanında oturma eylemi yaptılar. Oturma eyleminin ardından eylem sona erdi. (Dersim/EVRENSEL)


EDREMİT'TE KADINLAR "ÖLMEK İSTEMİYORUZ" DEDİ

Balıkesir’in Edremit ilçesi Altınoluk mahallesinde Edremit Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar "Ölmek istemiyoruz" başlıklı basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınlar "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" "Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “Boşanmayı değil, cinayeti engelle” sloganları attı.

Yapılan basın açıklamasında 4 yıldır yürürlükte olan ama uygulanmayan İstanbul Sözleşmesinin gereğini yerine getirmeyen hükümet politikalarına, kadın cinayeti davalarında erkeklerin aldığı tahrik indirimlerine, hayat kurtaran 6284 sayılı yasanın tartışmaya açılmasına, kadın cinayetlerini teşvik eden, iktidarın kadın düşmanı politikalarına dikkat çekildi.

Kadınlar 29 Ağustos günü Akçay’da saat 18.00’de gerçekleştirelecek basın açıklamasına çağrı yaptı. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Orhanlar köyünde maden ocağına karşı yürüyüş düzenlendi

SONRAKİ HABER

Yunanistan'da mültecileri taşıyan araç kaza yaptı: 6 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...