26 Ağustos 2019 11:24

Sayacılar düşük ücrete karşı aldıkları ortak kararı uygulayacak

Kayseri’de sayacılar yaşadıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarını konuşmak üzere bir araya geldi. Toplantıda zor saya modelleri için yeni fiyat belirlenmesi kararlaştırıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Kayseri’de 120 sayacının üye olduğu Saya Emekçileri Derneği, düşük saya ücretlerine karşı bir araya geldi, neler yapabileceklerini konuştu. Dernek Başkanı İlker Avcı’nın başkanlığında bir araya gelen 100'e yakın sayacının katıldığı toplantıda Suriyeli mülteciler de yer aldı. Toplantıda zor ve kolay saya fiyatlarının farklılaşması gerektiği karar altına alındı.

Krizin etkilerini derinden hissettiklerini söyleyen Saya Ustası İlhan Akkaya, “Ayakkabı patronları ‘Ayakta kalmaya çalışıyoruz’ diyor. Sayacılar ise hayatta kalmaya çalışıyor” dedi.

Ayakkabı patronlarının Suriyeli mülteci işçileri daha ucuza çalıştırdığı söyleyen sayacılar, “Sorun Suriyeliler de değil. Fırsattan istifade edip neredeyse 50 kuruş daha ucuza çalıştırıyor. Suriyelilerde suç yok. Biz Suriyelilerle birlikte hareket edersek kazanırız” diye konuştu.

ZOR MODEL İÇİN TABAN FİYAT BELİRLENDİ

Geçtiğimiz dönem dikilen kolay saya modellerini 3,80 lira olarak belirleyen dernek üyesi sayacılar, zor modelleri de aynı fiyata diktiği zaman zarar ettiklerini söyledi. Neler yapılabileceğini konuşan sayacılar, zor model için 4,5-5 lira taban fiyatı istenmesini ve iş için görüşmelerin ayrı ekiplerle değil dernek üzerinden ortak karara uyacak şekilde yapılmasını karar altına aldı.

Ayakkabı patronlarının kendilerini bölmeye çalıştığına da dikkat çeken sayacılar, “Mesele Suriyeli Türkiyeli fark etmeksizin işçiler olarak bir arada olalım. Patronlara ortak kararımızı iletelim derneğimiz bizle birlikte güçlensin” çağrısını yaptı.

OYBİRLİĞİ İLE ALINAN KARARLAR

  • Dernek Yönetim Kurulu patronları ziyaret edecek ve sayacıların taleplerini iletecek. Kabul edilmezse grev kararı alınacak.
  • Kimse tek başına fiyatı patronlarla görüşmeyecek, tüm görüşmeleri dernek yapacak. Sayacılar denetleyecek.
  • Karara uymayan sayacılar uyarılacak.
  • Derneğin güçlü kalması için aidatlar düzene sokulacak.
ÖNCEKİ HABER

TBB Yönetim Kurulundaki 6 avukat, Saray'daki adli yıl açılışına gitmeyecek

SONRAKİ HABER

“Eğitimde neden sonuncuyuz?” sorusuna ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...