25 Ağustos 2019 13:21

Şiddete tepkisizlikle suçlanan RTÜK'ün Başkanı, kendisini eski cezalarla savundu

Son 8 ayda ekranlardaki şiddet nedeniyle kurula ulaşan 16 bin şikayetin birini bile üst kurul gündemine almamakla suçlanan RTÜK'ün Başkanı Ebubekir Şahin, kendisini eski cezalarla savundu.

Ebubekir Şahin | Fotoğraf: DHA

Paylaş

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, RTÜK'ün son 8 ayda ekranlarda şiddet nedeniyle 16 bin 514 şikayetten hiçbirini değerlendirmediği haberleri üzerine açıklama yaptı. RTÜK'ün şiddete kayıtsız olmadığını kanıtlamaya çalışan Şahin, “son bir yılda” diyerek 2019'dan önce çeşitli dizilere verilen 5 defa program durdurma müeyyidesi ve 1 milyon 795 bin 796 TL idari para cezasını örnek gösterdi. Şahin, 23 Ocak 2019 tarihinde RTÜK Başkanlığına seçilmişti.

Türkiye, Emine Bulut'un boşandığı eşi tarafından hunharca katledilmesine tepki gösterirken, RTÜK'ün son 8 aydır televizyon ekranlarındaki şiddete nasıl seyirci kaldığı ortaya çıkmıştı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, dizi ve filmlerde şiddet görüntüleriyle ilgili RTÜK'e gelen 16 bin 514 şikayetten hiçbirini gündeme almaması hakkında açıklama yaptı. Gazetemizin de yer verdiği haberlerin ardından açıklama yapılma ihtiyacı duyulduğunu belirten Şahin, çocuklar ve kadın özelinde aileyi korumanın RTÜK'ün yasalar gereği görevi ve özel hassasiyeti olduğunu söyledi.

RTÜK’ün kadına karşı şiddeti özendiren yayınlara kayıtsız kalmasının düşünülemeyeceğini belirten Şahin, “Üst Kurul’a ALO 178 RTÜK İletişim Hattı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi, internet ve sosyal medya üzerinden yapılan başvurular ve şikayetler titizlikle ele alınmakta, vatandaşlarımızın beklenti ve önerileri değerlendirilerek gerekli müdahaleler yapılmaktadır” dedi.

"YAPIMCILARLA KONUŞACAĞIZ"

Bu konuda çok önceden planladıkları bir çalışmayı eylül ayının ilk haftasında gerçekleştireceklerini açıklayan Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı başkanlığında dizi ve film yapımcılarıyla bir araya gelerek şiddet ve istismar konuları başta olmak üzere aksaklıkları, yanlışları yüz yüze istişare edeceklerini duyurdu. Şahin bu toplantılarla amaçlarının çok izlenen dizilerin yapımcılarının dikkatini çekerek, filmlerinde milli ve manevi hassasiyetleri göz ardı etmemelerini ve rating alarak ekranlarda kalma uğruna toplum sağlığını olumsuz etkilemelerini önlemek olduğunu ifade etti.

CUMHURBAŞKANI VE EŞİNE ÖVGÜLER

Haberlerde siyasi otoriteye yakın kanallara ceza verilmemesinin istendiğini dile getirmenin de “en hafif tabirle haksızlıktır” olduğunu belirten Şahin, “Kaldı ki, mevcut siyasi otoritenin kadına karşı şiddet ve dezavantajlı gruplar konusundaki tavrı oldukça net ve keskindir. Siyasi irade, bu açık ve net tavrıyla birçok Avrupa ülkesinin bile cesaret edemediği düzenlemeleri hayata geçirmiştir. Ayrıca, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve kıymetli eşi Hanımefendinin kadına karşı şiddetin önlenmesi için hazırlanan kamu spotlarında bizzat rol almalarını ve kadına şiddeti insanlığa ihanet olarak ilan etmelerini görmezlikten gelerek ithamlarda bulunmak da vicdanları yaralamaktadır” dedi.

KENDİSİNDEN ÖNCE VERİLEN CEZALARI ANLATTI

RTÜK'ün olarak son bir yılda, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden, kadınları istismar eden ve şiddet içerikli yayınlar nedeniyle 5 defa da program durdurma müeyyidesi uyguladığını kaydeden Şahin, 1 milyon 795 bin 796 TL idari para cezası verildiği açıkladı. Şahin, şahsının hedef gösterilerek eleştirilmesinin haksızlık olduğunu savundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana'da, CHP'nin yüksek oy aldığı mahalledeki yurttaşlardan kayyum tepkisi

SONRAKİ HABER

Uzel Makina, Real Market ve Makro Market işçilerinden tazminat eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...