23 Ağustos 2019 11:49
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ağustos 2019 12:27

Amazon ormanlarında 2 bin 500 noktada yangınlar sürüyor

Amazon ormanlarındaki yangınların küresel krize dönüşebileceği uyarısı yapıldı. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise bu kez de yangınla mücadele edecek kaynaklarının olmadığını ileri sürdü.

Harita: Esri Canada Marketing Maps

Paylaş

Dünya oksijeninin yüzde 20’sini üreten Amazon yağmur ormanlarında devam eden yangınların küresel bir krize dönüşebileceği uyarısı yapıldı. Yangınlarda her dakika bir futbol sahası büyüklüğünde bir ormanlık alanın yok olduğunu Amazon ormanlarının dev bir bozkıra dönüşüp karbondiyoksit yaymaya başlayacağı belirtiliyor. Dünya Doğal Yaşam Vakfı’na (WWF) göre Amazonlar bu durumda küresel ısınmanın ana kaynağı olacak. Bölgedeki milyarlarca ağaç her yıl çok miktarda karbondiyoksidi emiyor. Uzmanlara göre bu karbondiyoksidin atmosfere salınması küresel ısınmayı artıracak.

2 BİN 500 NOKTADA YANGINLAR SÜRÜYOR!

BBC Türkçe’nin aktardığı bir araştırmaya göre Amazonlar’ın tuttuğu karbon miktarı 9 bölge ülkesinin çoğunun 1980-2010 yılları arasındaki toplam fosil yakıt emisyonlarına eşit. Yüzlerce yerli kabilenin yaşadığı Amazonlar, yeryüzündeki hayvan ve bitki türlerinin 10’da birine ev sahipliği yapıyor.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Kurumu INPE, bu yılın ilk sekiz ayında ülkede yarısından fazlası Amazon bölgesinde olmak üzere 75 bin’den fazla yangın çıktığını açıklamıştı. Halen 2 bin 500 noktada yangınlar sürüyor. Yangınlardan yükselen dumanlar komşu ülkeler, Peru, Bolivya ve Paraguay’a kadar ulaştı. Duman tabakası Güney Amerika’nın Atlas Okyanusu kıyılarına ilerliyor.

BREZİLYA HÜKÜMETİNDEN TANIDIK AÇIKLAMALAR

Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Salles ise, Çarşamba günkü Twitter mesajında yangınlara kuru hava, rüzgar ve sıcakların yol açtığını söyledi. Ancak CNN’e konuşan INPE uzmanı Alberto Setzer’e göre yangınların yüzde 99’undan kasıtlı ya da kazayla insanlar sorumlu. Çevreci gruplar yangınları Bolsonaro hükümetinin Amazonlar’ı endüstriyel tarım, madencilik ve kerestecilikle ekonomik faaliyete açma politikasına bağlıyor, Brezilya liderinin bu çabalarının tarıAm ve çiftlik arazisi açmak için ormanların yakılmasını teşvik ettiğini söylüyor. Bolsonaro’nun Ocak’ta göreve gelmesinden bu yana ülkede ormansızlaşma üç kat arttı.

ORMANI KORUYACAK KAYNAK YOKMUŞ

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise bu kez de yangınla mücadele edecek kaynaklarının olmadığını ileri sürdü. Başkanlık konutundan çıkarken gazetecilerin, “Amazonlar, Avrupa’dan daha büyük. Böyle bir alanda çıkarılan orman yangınlarıyla nasıl mücadele edeceksiniz?​” sorusuna Bolsonaro, “Bunun için kaynağımız yok” dedi. Bolsonaro, geçen hafta Norveç ve Almanya’nın Brezilya’daki ormanlara sürdürülebilirlik projeleri çerçevesinde sağladığı fonları kesme kararına ilişkin ülkesinin paraya ihtiyacı olmadığını söylemişti.

AF ÖRGÜTÜ: SORUMLU BOLSONARO

Uluslararası Af Örgütünce (Amnesty International) yapılan açıklamada da ülkedeki orman yangınlarına çevre örgütleri değil, yangınları ve orman tahribatını engellemeyen Bolsonaro hükümetinin sebep olduğu kaydedildi. Genel Sekreter Kumi Naidoo, Amazon ormanlarında yapılan yasa dışı arazi işgalini ve kundaklama olaylarını belgelediklerini ifade etti.

ÜNLÜLERDEN SOSYAL MEDYA TEPKİLERİ

Amazon ormanlarında haftalardır devam eden yangına ilişkin ünlülerden de tepkiler geldi. Madonna’dan Leonardo DiCaprio’ya kadar pek çok ünlü, küresel felaket uyarısında bulundu.

ABD’li ünlü şarkıcı Madonna, Instagram hesabından paylaştığı mesajda, “Başkan Bolsonaro, lütfen politikalarınızı değiştirin ve sadece kendi ülkenize değil tüm gezegene yardım edin” ifadelerini kullandı.

DICAPRIO: SEÇİM ZAMANI GELDİĞİNDE...

Çevreci tutumuyla bilinen ünlü aktör Leonardo DiCaprio da hayranlarına Amazon için mücadele eden gruplara bağış yapma çağrısında ve daha bilinçli yurttaş olma çağrısında bulundu.

Bir uyarı daha yapan DiCaprio, “Seçim zamanı geldiğinde iklim krizinin aciliyetini anlayan ve gereken cesur adımı atabilecek liderlere oy verin” dedi.

'YÜREK PARÇALAYICI'

Twitter’da da ‘#PrayforAmazonia’ (Amazon için dua edin) ve ‘#SaveTheAmazon’ (Amazonları kurtarın) etiketleriyle pek çok mesaj paylaşıldı.

ABD’li reality şov yıldızı Kris Jenner, “Bu kahredici! İnsan yaşamı için, bitkiler ve hayvanlar için ve gezegenimiz için” yorumunu yaptı.

​Küba-Amerika asıllı şarkıcı ve söz yazarı. Camila Cabello da, “Bu yürek parçalayıcı ve korkutucu. Ne yapıyoruz? Resmen evimizin bir mucizesini yok ediyoruz. Çok üzgünüm dünya” mesajını paylaştı.

Portekizli ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo da tepki gösterenler arasındaydı. Ronaldo, “Amazon yağmur ormanları dünyadaki oksijenin yüzde 20’sinden fazlasını üretiyor ve son üç haftadır yanıyor. Gezegenimizi kurtarmaya yardımcı olmak bizim sorumluluğumuz” dedi.

'NOTRE DAME KADAR DİKKAT ÇEKMEDİ' ELEŞTİRİSİ

​İngiliz şarkıcı Ellie Goulding ise ‘çifte standarda’ dikkat çekti ve “Bazı şeyleri göremezsiniz. Notre Dame (Katedrali) yandığında dünya çapında feryat kopmuştu” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)


AVUSTRALYA’DAKİ YANGINLARDA ONLARCA KANGURU ÖLDÜ

Pilotlar Avustralya’nın Queensland eyaletindeki Bribie adasında çıkan ot çalı yangınlarından kaçmaya çalışan onlarca kangurunun öldüğünü bildirdi. Yerel medyada çıkan haberlerde yangın bölgesinin üzerinde uçan pilotların attığı tweetler ve fotoğraflara yer verildi. Fotoğraflar onlarca kangurunun adanın kuzey batısındaki kumsallarda cansız yattığını gösteriyor. Çevre ve Bilim Bakanlığı açıklamasında ise, “Ne yazık ki kontrolsüz ot çalı yangınları hayvanların ölümüne yol açıyor. Bakanlığımız yangının koruma alanlarında yarattığı tahribat ve hayvan nüfusu üzerindeki etkisini belirlemek üzere bir çalışma başlatacak” denildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’deki orman yangınının söndürülmemesinin nedeni uçuş garantisi mi?

SONRAKİ HABER

İsveç’te hasta bakıcıların ‘bütçe kesintisi’ isyanı: 6 kentte eylemler yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...