22 Ağustos 2019 12:58

Cumhurbaşkanlığının hazırladığı ‘ambargo’ listesi tepki çekti: Utanç listesi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının basın kartı verilmemesi için hazırladığı listeye basın meslek örgütleri tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının Evrensel’in de arasında bulunduğu bazı gazete ve televizyonların basın kartı işlemlerinin yapılmaması için hazırladığı ambargo listesi iddialarına meslek örgütleri ve milletvekilleri tepki gösterdi. TGS, tatmin edecek bir açıklama yapılmasını isterken, ÇGD basın kartı komisyonu yönetmeliğindeki değişikliği eleştirdi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise Meclis gündemine taşıdığı ambargoyu “Utanç listesi” olarak nitelendirirdi.

TGS: TATMİN EDECİ BİR AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş tarafından yapılan açıklamada, Evrensel ve Yeni Asya gibi gazetelerde çalışanların basın kartı başvurularının Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yaklaşık iki yıldır hiçbir gerekçe gösterilmeden bekletildiği vurgulandı. Bu konuya dair Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapması talep eden Durmuş, “Basın kartları konusunda üyelerimizin mağduriyetinin giderilmesi için gerekli görüşmelerin yapıldığının bilinmesini istiyoruz” dedi.

Ayrıca Diyarbakır, Mardin ve Van’daki kayyum protestolarını takip eden gazeteciler polis şiddetine maruz kalarak gözaltına alınmasına tepki gösteren Durmuş, dosyadaki kısıtlılık kararının gazetecilerin durumu hakkında sağlıklı bilgi edinilmesini engellediği, sendikanın Diyarbakır ve Mardin’deki hak ihlâllerini yönetici ve avukatlarıyla takip ettiği ifade etti.

ÇGD: İKTİDAR KENDİ GAZETECİSİNİ TANIMLAMA SÜRECİNE GİRDİ

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Can Güleryüzlü, AKP’nin iktidara geldiğinden beri basını şekillendirmeye çalıştığını söyledi. Buna büyük oranda ulaştığı için artık iktidarın kendi gazetecisini tanımlama sürecine girdiğini belirten Güleryüzlü, “Basın kartlarının dağıtımı da araç olarak kullanılıyor. Bu özellikle OHAL’den beri gelen bir süreç. Kart yönetmeliğinin değiştirilerek komisyonun yapısının değiştirilmesiyle yandaş medya ve yandaş gazeteciliği kökleştirmeye çalışıyorlar. Basın kartı yönetmeliğine getirilen düzenlemeyi hatırladığımızda hiçbir yargı kararı olmaksızın kart iptali getirilmişti. Bunu düzenlemeye karşı Danıştay’a başvurmuştuk. Gazetecilere basın kartı verilmemesi için bir ambargo listesi olması, Danıştay dilekçemizdeki gerekçeleri bir kez daha doğruluyor. Basın özgür değilse, toplum da değildir. Gittikçe özgürlüklerden yoksun bir toplum yaratılmak isteniyor ve bu süreç muhabirlere kadar indiriliyor” diye konuştu.

Önceki gün gazetemizde yayımlanan haberle Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’da "basın kartı verilmeyeceklerin listesi" olduğu ortaya çıkmıştı. Bir yetkilinin gazetemize aktardığı iddilara göre basın kartı başvurusunda bulunan bir gazetecinin başvurusuna ilişkin herhangi bir işlem yapılmadan önce o listede yer alıp almadığına bakılıyor. Listede gazetemiz ile birlilte Yeni Asya gazetesi, kapatılan Dünya TV ve Yaşam Tv ile sendikalar, dernekler ve cemiyetler yer alıyordu.

AMBARGO LİSTESİ MECLİS GÜNDEMİNDE

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’nin gazeteci kökenli Milletvekili Utku Çakırözer, Basın Kartı Komisyonu’nun 24 Temmuz’da, daha önce yapılanların aksine gizli kapaklı toplandığını, sonuçlarının da sadece başvuru sahiplerinin görebileceği şekilde kısıtlandığını hatırlattı. Bu durumu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bilgi edinme hakkı kapsamında sorduğunu anlatan Çakırözer, “İletişim Başkanlığı, toplantıda 671 başvuruya ait dosyanın görüşüldüğünü, bu başvurulardan reddedilen olmadığını bildirdi. Başvurusu kabul edilenlerden 364’ünün de ilk defa basın kartı alacak basın mensuplarından oluştuğu ifade edildi. Bu yanıtı okuduğumuzda yapılan tüm başvuruların kabul edildiğini anladık. Ancak Evrensel gazetesinin haberinden öğreniyoruz ki, basın kartı komisyonunun gündemine getirilmeyen başvurular da varmış. İdari bir kararla aralarında Evrensel gazetesinin de olduğu gazetelere muhabirlerinin basın kartı başvurularının engelleneceği yönünde idari bir karar alınmış. Hatta bunun için ambargo listesi bile hazırlanmış” dedi.

Halka gerçekleri aktarmak için çalışan gazetecilerin meslekleri yapmasının engellenmesinin kabul edilemeyeceğini ifade eden Çakırözer, “Gazetecilerin hükümete yakın sivil toplum kuruluşlarının raporları ile hedef gösterilmesi, fişlenmesi, çeşitli akreditasyon ve sansür uygulamalarına maruz bırakılması yetmedi mi? Bu bir utanç listesidir. Derhal yırtılıp atılmalı, tüm basın kartı başvuruları idarenin süzgecinden geçirilmeden basın kartı komisyonunun gündemine getirilmelidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Çakırözer, “24 Temmuz 2019’da toplanan ve 671 başvurunun değerlendirdiği basın kartı komisyonunun gündemine gelmeyen kaç basın kartı başvurusu vardır? Bu başvuruların toplantının gündemine getirilmemesinin gerekçesi nedir? Komisyon gündemine getirilmeyen başvuruların, kurum içinde hazırlanan ve başvurusu onaylanmayacakları gösteren bir liste uyarınca bekletildikleri iddiası doğru mudur? Doğruysa bu listeye göre kaç basın kartı başvurusu (yıllara ve kurumlara göre ayrı ayrı olmak üzere) bekletilmektedir? Bu başvuruların bekletilme gerekçeleri nelerdir?​” sorularına yanıt istedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak Kozlu’da sağanağın ardından heyelan meydana geldi: 6 ev yıkıldı

SONRAKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yeniden ameliyat oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa