22 Ağustos 2019 09:29

Kaz Dağları’na Kanada’dan destek: Kanadalı altın şirketinin önünde nöbet başladı

Kaz Dağları’nda başlayan direnişe, doğanın felaketi olan altın firması Alamos Gold’un anavatanı Kanada’dan destek geldi, şirket önünde nöbet başladı.

Fotoğraf: Bahadır Kılıç/ Evrensel

Paylaş

Bahadır KILIÇ
Kanada

Kaz Dağları’nda doğanın katledilmesine karşı başlayan direnişe, altın firması Alamos Gold’un anavatanı Kanada’da destek eylemleri devam ediyor. Kanada Kaz Dağları Dayanışması (Toronto), 25 Ağustos Pazar günü Dundas meydanında gerçekleştirecekleri eylem öncesi Alamos Gold firması önünde nöbet tutacaklarını açıkladı.

Dayanışma tarafından yapılan basın açıklamasında “Kaz Dağları’nda gerçekleşen katliamın sorumlusu tek başına burada bulunan Alamos Gold firması değildir. Türkiye dahil dünyanın birçok yerinde doğa katliamlarına sessiz kalıp kendi vatandaşına karbon vergisi uygulayan Kanada hükümeti ve ülkeyi yağmaya talana açan AKP hükümetidir. Kaz Dağları’ndaki durum yalnızca oraya özgü değil. Buna benzer yıkıcı projeler Türkiye’nin başka bölgelerinde ve Afrika’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Doğu Avrupa’ya dünyanın bütün coğrafyalarında sürüyor. Kanada merkezli maden şirketleri dünya madenciliğinin yüzde 75’ini temsil ediyor. Bu şirketler dünyanın birçok köşesinde, yerel hükümetlerle iş birliği içinde o ülkelerin doğal kaynaklarını yağmalıyor. Bunu yaparken buralardaki düşük emek maliyetlerinden ve hukuki boşluklardan yararlanıyorlar. Aynı zamanda, bölge halklarına ve özellikle geleneksel topraklarını korumaya çalışan yerli halklara karşı suç işliyorlar” denildi.

Kanada da dahil pek çok hükümetin, bir yandan kendilerini çevre dostu olarak gösterirken, diğer yandan, kârlarını artırmak için ormanları katlettiği belirtilen açıklamada “İklim değişikliğini hızlandıran, erozyona yol açan, tarıma zarar veren, suları zehirleyen ve sayısız canlı türünün doğal ortamını yok eden kendi şirketlerine izin vermesi ikiyüzlülüktür. Bir yandan Kanada merkezli maden şirketleri, Türkiye’de ve başka yerleri yağmalarken, Kanada hükümetinin kendi vatandaşlarından çevreyi korumak adına “karbon vergisi” toplaması da iki yüzlülüktür” denildi.

Açıklama sonunda, Kanada halkını, Kaz Dağları’ndaki yağmayı durdurmak için Kanada Kaz Dağları Dayanışmasının başlattığı nöbete destek çağrısı yapıldı.

 {{385295}}

ÖNCEKİ HABER

Batman'da 4 muhtarın yerine kayyum atandı

SONRAKİ HABER

Antep'te, kayyum protestosu öncesi 30 günlük eylem yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...