21 Ağustos 2019 09:48

Barış için birleşiyoruz

Bertolt Brecht’in dediği gibi; “Barış ağaç değil, ot değil ki yeşersin. Sen istersen olur barış, istersen çiçeklenir.” 

Paylaş

Furkan DOĞAN

Mersin

Yaşadığımız coğrafya tarih boyunca büyük katliamlara tanıklık etmiştir. Neredeyse toprağın üzerinden kan kırmızısı eksik olmamıştır. Toprağımıza ne kadar çok yağmur yağmışsa bir o kadar da kurşun yağmıştır ve savaş yağmur gibi doğal sebeplerden ortaya çıkmaz. Bertolt Brecht’in dediği gibi “Savaş rüzgarla gelmez; onu bulup getiren insanlardır.” Savaş arkasında kan bırakır, savaş arkasında parçalanmış bedenler bırakır, savaş arkasında masum çocuklar bırakır, savaş arkasında birbirine kin tutan halklar bırakır. Savaş işte bu sebeple bir halk sağlığı sorunudur ama barış öyle mi? Barış, geleceğin halklar üzerindeki en coşkulu umududur. Barış, çocukların öksüz kalmamasıdır. Barış, emperyalistlerin bu coğrafyadan kovulmasıdır ama barış öyle kendiliğinden gelmez. Yine Bertolt Brecht’in dediği gibi; “Barış ağaç değil, ot değil ki yeşersin. Sen istersen olur barış, istersen çiçeklenir.” 

Mademki barış istiyoruz, emperyalistlere karşı duracağız. Onların dağlarımızı, nehirlerimizi, yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizi sömürmesine karşı çıkacağız. Biliyoruz ki onların tankları, mermileri, silahları var ama bize yine biliyoruz ki onların silahlarını kullanmak için insanlar gerekli. Bertolt Brecht, “Generalim Tankınız Ne Güçlü” şiirinde aslında tüm bunlardan bahseder ve şiirin sonunda şöyle söyler: “İnsan dediğin nice işler görür, generalim, Bilir uçurmasını, öldürmesini, insan dediğin. Ama bir kusurcuğu var; Bilir düşünmesini de.” Biz insanlar düşünüyoruz ve karşı çıkıyoruz. Geleceğimiz için barışı en yüksek tepelere, en kanlı coğrafyalara götürmeye çalışıyoruz. Biz gücümüzün farkındayız, dünyayı anlama ve dünyayı değiştirme gücümüz var. Bundan dolayı umutsuzluğa kapılmayın ve Charlie Chaplin’in Büyük Diktatör filmindeki konuşmasını kulaklarınızdan eksik etmeyin:

“…Siz insanlar güce sahipsiniz. Makineleri yapacak güce, mutluluğu yaratacak güce… Bu hayatı özgür ve güzel kılacak güce sahipsiniz. Hayatı olağanüstü bir maceraya çevirecek olan da yine sizlersiniz. Öyleyse, demokrasi adına haydi sahip olduğumuz bu gücü kullanalım. Birleşelim!..”

ÖNCEKİ HABER

Bildiri dağıtan ODTÜ'lülere soruşturma açıldı

SONRAKİ HABER

“Yarın yeni bir dünya kuracağız”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa