21 Ağustos 2019 08:10

Alevilik tarihine yazılı bir kaynak: ERGENÇ

İstanbul Esenyurt’ta köy dernekleri bulunan ve faaliyetlerini de buradan sürdüren gençler köy köy gezerek açtıkları stantlar ile kendi çıkardıkları dergi olan ERGENÇ’i tanıtıyorlar.

Paylaş

Aydın YİĞİT
Tokat

Ağustos ayı geldiğinde Tokat birçok köy şenliğine ev sahipliği yapar. Erbaa ve Turhal ilçelerinde bulunan Alevi köyleri de hem inançlarının gereklerini yerine getirmek, hem ülkenin dört tarafındaki hemşerilerin buluşmasını sağlamak (Bu köylerden en çok göç alan il İstanbul’dur) hem de köylerde türbeleri bulunan evliyaları anmak için etkinlikler gerçekleştirir bu ayda. Geçtiğimiz hafta Keçeci, Yenisu, Erenli köyleri bu etkinliklerin gerçekleştikleri yerlerden bazıları oldu. Çevre yörelerden de insanların katıldığı bu etkinliklerde köy köy gezerek stant açan Erenli Köyü Gençlik Kolları’na (ERGENÇ) bir parantez açacağız bu röportajımızda. İstanbul Esenyurt’ta köy dernekleri bulunan ve faaliyetlerini de buradan sürdüren gençler köy köy gezerek açtıkları stantlar ile kendi çıkardıkları dergi olan ERGENÇ’i tanıtıyorlar ve faaliyetleri hakkında bilgi veriyorlar. Keçeci Köyü’nde gerçekleştirilen anma etkinlikleri sırasında tanıştığımız gençler amaçlarını Alevi-Bektaşi öğretisinin insanlar tarafından bilinmesi ve alevi tarihine yazılı bir kaynak bırakmak olarak sıraladılar.
Yücel Belki (25), Önder Yılmaz (26), Özgür Bolat (25) ERGENÇ adına sorularımızı cevapladı.

EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ

İlk olarak ERGENÇ’i tanıyalım. Nasıl kuruldu, neler yapar?
Köy derneğimiz yaklaşık 15 yıldır var. Ergenç ise daha önce girişimleri de olmasına rağmen 2009 yılında kuruldu. Hedeflerimiz arasında kültür, sanat ve inanç bağlamında toplumumuzu daha ileri taşımak, daha birikimli toplumlar olmak var. Yaz tatillerinde ve sömestrler de daha çok olmak üzere kurslar, eğitimler veriyoruz. Piknikler, kahvaltılar düzenliyoruz.  Bizim köyümüz de işçi toplumu daha çok ve biz de her zaman işçiden, emekçiden yanayız. İnsan emeğini öne çıkarmak istiyoruz. Konuların uzmanları tarafından önemli günlerde etkinlikler düzenliyoruz. Çıkardığımız dergi ile de tüm bunlarla birlikte alevi kültüründe tarih taşıyıcılığı yapmak istiyoruz.

Peki, bugün açısından Alevilerin talepleri nelerdir? 
Başlıca talebimiz eşit yurttaşlık. Cem evlerimizin ibadethane olarak kabul edilmesini istiyoruz. Bunların yanında eğitim eşitliği, sosyal eşitlik ve laiklik başlıca taleplerimiz arasında. Dini eğitimler ile asimile politikalarına son verilmesini istiyoruz. AİHM’e giden davalar var ancak ciddiye alınmıyor. Alevilerin ezilmemesini ve devletin de bu konu da gereken adımları atmasını istiyoruz. 
Aynı zamanda çabamız birlik olmaktan yana. Çeşitli paneller ve söyleşiler ile bu konuda toplumumuzu aydınlatmaya çalışıyoruz. 

İŞSİZLİK VE EĞİTİM GENÇLİĞİN EN BÜYÜK SORUNU

Erenli köyü gençliği ve genel olarak alevi gençliği aynı zamanda Türkiye gençliğinin bir parçası. Gençliğin bugünkü sorunlarına dair ERGENÇ olarak nasıl bakıyorsunuz?
İşsizlik, gençliğin karşısındaki en büyük sorun. Biz gençler üniversite mezunu olduktan sonra işsiz kalıyoruz. Bugün Türkiye’de çok büyük işsizler ordusu var. İş bulamayan gençler de yurt dışına gitmek istiyor. Çalışacak alanlar yok. İş bulsak da çalışma saatleri çok uzun, ücretler düşük. Bizi bizden başka düşünen de yok. Köyümüzden de örnek verecek olursak, yurt dışına giden gençlerimiz var. Ülkenin genelinde de böyle. Eğitim sistemi desek, onun da içi boşaltılmış durumda. Bir gece de dikilen binalara üniversitelere çevrildi ve eğitim oldukça kalitesiz. Sosyal, kültürel yaşama katılamıyoruz ve hayat pahalılığı bunun önünde en büyük engel.  Gençliğin sorunlarını, gündemlerini çıkardığımız dergide de işliyoruz.

EMEKTEN, İNSANLIKTAN YANA DERGİ

ERGENÇ ne zamandır çıkıyor? Dergi fikri nasıl ortaya çıktı?
İlk olarak köyümüzde yaşayıp hayatını kaybeden ve köyümüze katkı sağlamış insanların biyografisini çıkardık. Daha sonra ise yazılı bir kaynağa dönüşmesi için dergi çıkarma kararı aldık ve 2013 yılında ilk dergimizi çıkardık. Yılda bir sefer Ağustos ayında çıkarıyoruz. Çünkü bu ayda köyümüzde düzenlediğimiz Er Mahmut Dede’yi anma etkinliklerinde köylülerimize, insanlarımıza daha çok ulaşabiliyoruz. 

Dergi nasıl çıkıyor? Konular nasıl belirleniyor?
Kadın, sağlık, işçi ve Alevilik konuları sabit bir şekilde her sayıda yer alıyor. Konusunda uzman kişileri belirliyoruz ve üyelerimizden de ilgi alanlarına ilişkin yazmak isteyenleri dâhil ediyoruz. Editörümüz her sene değişiyor ancak sabit bir yayın kurulumuz var. 4 ile 6 ay öncesinde çalışmaya başlıyoruz. Toplam işin içerisinde en az 20 kişi bulunuyor.  

ÖĞRETİCİ VE BİRLEŞTİRİCİ DERGİ

Dergi ile okuyuculara neler söylüyorsunuz? Son sayıda neler yer aldı?
Son sayıdan bahsedelim. Kapak sayfamızı çocuk istismarlarına tepki olarak kararttık bu sayıda. Vakıflarda yaşanan istismarlar bizim köyümüzün de doğrudan muhatap olacağı bir konu. Köyümüzde okul olmadığı için bizim çocuklarımız da dışarıya okumaya gidiyor. Bu konuyu aileler ile uzmanlar ile görüşerek dergide işledik.
Mülteci sorununu ele aldık. Bu sorun mültecilerin değil devletin sorunu ve yanlış politikaların sonucu. O insanlara öcü gözüyle bakılmamalı, empati yapılmalı. Aynı zamanda bizim ülkemizde birçok dönem göç verdi, göç aldı. Kurtuluş Savaşı dönemi yapılan mübadeleler buna örnektir. 
Hasret Gültekin, Yaşar Kemal ve Nicola Tesla bilim, edebiyat ve biyografi konusunda ele aldığımız kişiler oldu. Bu karakterlerin insan hakları savunuculuğu, bilim dünyasına, edebiyata, sanata katkıları ve hayatları boyunca yaşadıkları haksızlıkları göz önüne alarak dergimizde yer almasını sağladık.
Kadın konusunda ise Soma Maden Katliamında hayatını kaybedenlerin eşlerinin kurduğu Yırca Dayanışması ve Ümmiye Koçak’ı ele aldık. Mücadelelerini herkese ulaştırmak istedik.

 

ÖNCEKİ HABER

Yan yana gelmeye başladık

SONRAKİ HABER

Bir sömürünün yıllara yayılan etkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...