19 Ağustos 2019 03:24
Son Güncellenme Tarihi: 19 Ağustos 2019 13:26

Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı Diyarbakır, Van ve Mardin belediye eş başkanlarının görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Çeşitli illerde çok sayıda belediye yöneticisi ve meclis üyesi gözaltına alındı.

Fotoğraf: Ahmet Kaplan/AA

Paylaş

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Bu sabah Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin kapıları kırılarak, baskın düzenlendi.

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlıkları polis çemberine alındı. İçişleri Bakanlığı, 3 belediye başkanının görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, Mardin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevden uzaklaştırıldı.

ÜÇ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE KAYYUM ATANDI

İçişleri Bakanlığının yayımladığı açıklamada "Yürütülen adli/idari soruşturma/kovuşturmaların selameti için Anayasanın 127 nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47 nci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak görevlerinden uzaklaştırılmış ve aynı Kanunun 45 ve 46'ncı maddeleri uyarınca; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesine Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesine Van Valisi Mehmet Emin Bilmez belediye başkan vekili olarak görevlendirilmiştir" denildi.

Yapılan açıklamada, Mızraklı, Türk ve Ertan’ın "terör örgütüyle iltisak-irtibatı olduğu", "terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu" gerekçesi sunuldu. Bakanlığın açıklamasına göre, görevden alınan belediye eş başkanlarından Adnan Selçuk Mızraklı hakkında 1 kovuşturma ve 8 soruşturma, Ahmet Türk hakkında 2 kovuşturma ve 4 soruşturma, Bedia Özgökçe Ertan hakkında da 1 kovuşturma ve 6 soruşturma dosyası bulunuyor.

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı yüzde 62,93 oyla, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk yüzde 56,24 oyla, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan yüzde 53,83 oyla seçilmişti.

MIZRAKLI DIŞINDA HİÇBİR ÇALIŞAN BELEDİYEYE SOKULMADI

Eş Başkan Mızraklı, kendisine görevden uzaklaştırıldığına dair herhangi bir tebligatın ulaşmadığını belirterek, “Saat 6 itibariyle kapılar kırılarak belediyeye girildi. Birazdan belediyeye geçeceğim. Hukuk dışı durum yaşıyoruz. Toplumun demokrasi ve hukuk değerleri doğrultusunda yeni bir evreye girdiğini görüyoruz. Ne anayasa ne seçimleri icra eden bir tutum var” dedi. Selçuk Mızraklı tebligatı almak üzere belediyeye girdi. Mızraklı dışında hiç bir belediye yöneticisi ve çalışanı binaya sokulmadı. Belediye binasına giren Selçuk Mızraklı'ya tebligatın vali yardımcısı tarafından iletildiği, Mızraklı'nın tebligatı imzalamadığı öğrenildi.

MIZRAKLI, TEBLİGATI "BU BELGEYİ İMZALAMAYI ONURSUZLUK OLARAK  GÖRÜYORUM" YAZARAK İMZALAMADI

Binadan ayrılan Mızraklı belediye önünde açıklama yaptı. Türkiye tarihi açısından demokrasinin, hukukun, adaletin ve seçmen iradesinin yerle yeksan edildiği bir irade gaspına tanık olduklarını dile getiren Mızraklı, halk iradesinin hiçe sayıldığına işaret etti. Kendisine tebliğ edilen belgeyi imzalamadığını aktaran Mızraklı, "İmzam yerine 'Bu iradeyi bana veren halk adına bu belgeyi imzalamayı onursuzluk olarak görüyorum ve imzalamıyorum' yazarak imzalamadım. Çünkü bu iradeyi bana halk verdi ve ben halkın iradesine yapılmış bu darbeyi kabul edemem. Benim inandığım anayasa, hukuk değerleri ve halk iradesine rağmen bir işlem yapılmış durumda" dedi.

"GASP EDİLEN HALKIN İRADESİDİR"

Türkiye kamuoyuna çağrıda bulunan Mızraklı, "Türkiye’de yaşayan kimse kendini hukuk şemsiyesi altında hissedemez. HDP’li belediyelere geliştirilen bu tutum Türkiye’deki demokrasi değerleri açısından, demokratik muhalefeti karşısına alan bir tutum olarak görmek gerekiyor. Gasp edilen halk iradesidir. Demokratik muhalefeti, demokrasiye inanan çevreleri bu darbe karşısında ses çıkarmaya ve karşı durmaya çağırıyorum" diye konuştu.

Açıklamanın ardından Mızraklı ve dışarda bekleyen yöneticiler HDP il binasına geçti.

Van Büyükşehir Belediyesinde ise Eş Başkan Bedia Özgökçe Ertan'a tebligatının henüz yapılmadığı, belediyeye kimsenin sokulmadığı öğrenildi.

FARİSOĞULLARI: SESSİZ KALINIRSA SIRA İSTANBUL'A, ANKARA'YA, ADANA'YA GELİR

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ise kararı ve belediye binasının kapılarının kırılarak baskın düzenlenmesini işgal olarak değerlendirdi. Farisoğulları, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi gasp edildi. Bütün güçleriyle belediye binasına girmiş durumdalar. Bunun adı işgaldir. Buna karşı demokratik güçleri ve halkımız, bu işgale sessiz kalmamalıdır. Eğer sessiz kalınırsa, sıra İstanbul’a da, Ankara’ya da, Adana’ya da gelecektir. Halkımız iradesine sahip çıkmalıdır” çağrısında bulundu.

BEDİA ÖZGÖKÇE ERTAN: BÜTÜN ÇEVRELERİN GÖREV ÜSTLENMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan da kayyum atamalarına tepki gösterdi. Evrensel’e konuşan Ertan, “OHAL döneminde çıkarılan KHK yasaya dönüştüğü için görevden alındık. Kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmamasına rağmen sadece TMK kapsamında açılan herhangi bir soruşturma görevden alma için yeterli hale getirildi. Bu düzenleme uluslar arası sözleşmelere ve kamu vicdanına aykırıdır. Görevden almak halkın iradesini yok saymak ve seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldırmaktır. Demokrasi ve hukuk devletiyle bağdaşmaz bu durum, tekçi anlayışın tezahürüdür. Somut belgelere dayanmayan gerekçeleri öne sürerek alındı bu karar. Bu hepimizi karanlık bir tabloya sürüklüyor. Bu nedenle tüm çevrelerin sorumluluğu olduğunu hatırlatmak istiyorum. Biz bu görevi yüzde 53’ü aşan oyla devraldık. Ancak altına imza attığımız tüm kararlar bütün halk kesimleri içindi. 4,5 aylık pratiğimiz Van halkının takdirine sunuldu ve hiç kimse ayrımcılık yaptığımızı söyleyemez. Bu nedenle bütün çevrelerin görev üstlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Şahıs olarak da bizlerin veremeyeceği hiçbir hesap yoktur. Bu karar tüm Van halkının iradesine yönelik gasptır” ifadelerini kullandı.

AHMET TÜRK: İZAH ETMEK İÇİN AKIL MANTIK YETMİYOR

31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) yüzde 56’lık bir oy oranıyla belediye eşbaşkanı seçilen Ahmet Türk, yeniden kayyum atanmasına tepki gösterdi.

MA'nın haberine göre, İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla yerine ikinci kez kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, “Yaşananlar kanunsuzluk ve hukuksuzluktan başka bir şey değildir” dedi.

Yaşananları akıl ve mantık ile izah edemeyeceklerini söyleyen Ahmet Türk, “Hukukun olmadığı, haksızlığın tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz. Halkın iradesini tanımıyorlar ve buna da demokrasi diyorlar. Her şey açık bir şekilde ortada duruyor” dedi.

Kayyum olarak yolsuzluk, usulsüzlük ve rüşvetle gündeme gelen Vali Mustafa Yaman’ın yeniden atandığını da hatırlatan Türk, ülkedeki siyasetin anti demokratik olduğunun kanıtı olduğunu belirtti. “Siyasetin nasıl yürütüldüğü açık bir şekilde ortada” diye konuşan Türk, “Yaşananlar kanunsuzluk ve hukuksuzluktan başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

Mardin Valisi Mustafa Yaman ikinci kez İçişleri Bakanlığı kararıyla Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanmış oldu. Yaman’ın yaklaşık üç yıl yönettiği belediyede arkasında yüksek bir borç miktarı bırakmıştı.

BELEDİYELERDE ARAMA YAPILIYOR

Zırhlı araç ve çok sayıda polisle ablukaya alınan ve daha sonra kapıları kırılan belediye binalarında aramalar başlatıldı. 31 Mart seçimlerinin ardından kaldırılan polis bariyerleri yeniden konuldu.

Belediyelere ait www.diyarbakir.bel.tr, www.mardin.bel.tr, www.van.bel.tr siteleri de kapatıldı. Sitelere girildiğinde bakımda olduğu, yakında tekrar hizmet vereceği ibareleri yer aldı.

DİYARBAKIR'DA KAYYUMUN İLK İŞİ MEMURLARI GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMAK OLDU

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine atanan kayyum Hasan Basri Güzeloğlu'nun ilk icraatı belediyede çalışan bazı kişileri tasfiye etmek oldu. Güzeloğlu, daha önce görevlerinden uzaklaştırılan 29 memuru yeniden görevden uzaklaştırırken; 1 daire başkanı ve 2 başkan danışmanın görevine son verildi. 8 işçinin iş akitleri de askıya alındı.

VAN KAYYUMU "ERDOĞAN" İLE GELDİ

Van Büyükşehir Belediyesine kayyum atanan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, belediyeye girer girmez ilk yaptığı iş Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafını asmak oldu.

Bilmez, sabah saatlerinde Van Büyükşehir Belediyesi binasına gelerek açıklamalarda bulundu. Belediye eşbaşkanının makam odasına AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafı asıldı. Bilmez, daha sonra açıklamalarda bulunarak, "Çalışanlarımızın aşıyla ekmeğiyle oynamayacağız. Herkesle birlikte hizmet edeceğiz. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun” dedi.

Bilmez, Erdoğan fotoğrafıyla ilgili ise, "Daha önce burada hem kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün hem bugünkü cumhurbaşkanımızın resmi bulunmaktaydı. Gördük ki cumhurbaşkanımızın resmi indirilmiş. Onu yeniden yerine astık" ifadelerini kullandı.

KAYYUMLAR BELEDİYELERİ BORÇ BATAĞINDA BIRAKMIŞTI

2019 seçimlerinden önce kayyum tarafından yönetilen Diyarbakır, Mardin ve Van belediyeleri, ardından bıraktığı milyonlarca liralık borçlarla gündeme gelmişti.

Kayyumlar önceki dönemde HDP'li belediyelere milyarlarca lira borç bırakmış, lüks makam odası harcamaları, milyonlarca liralık baklava ve kuruyemiş faturaları haberlere konu olmuştu.

HDP MYK OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütüme Kurulu (MYK), Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarının görevden alınarak yerine kayyum atanması sonrası olağanüstü toplandı. Parti genel merkezinde toplanan MYK’ye, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlık etti. “Susmayacağız, durmayacağız” başlıklı açıklama yapan MYK, “Bu yeni ve açık bir siyasi darbedir” dedi.

KAYYUM OPERASYONUNA TEPKİ YAĞDI

Belediyelere yönelik operasyona çok sayıda kişi sosyal medyadan tepki gösterdi. Siyasetçiler, sanatçılar, gazeteciler yaptıkları açıklamalarla operasyonun halk iradesinin gaspı olduğuna dikkat çekti.

SENDİKA VE ODALAR: DEMOKRASİYE AĞIR BİR DARBE

KESK, DİSK ve TMMOB Diyarbakır, Mardin ve Van'da seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atanmasına açıklama yaparak tepki gösterdi.

EMEK PARTİSİ: KAYYIM HALK İRADESİNE VE DEMOKRASİYE DARBEDİR

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan imzası ile yayımlanan açıklamada Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine kayyum atanmasına tepki gösterildi, iktidarın seçimle alamadığına kayyumla el koymaya çalıştığı belirtildi.

ÇOK SAYIDA BELEDİYE MECLİS ÜYESİ İLE HDP VE DBP'Lİ YÖNETİCİLER GÖZALTINA ALINDI

Diyarbakır’da HDP ve DBP üye ve yöneticilerin evlerine de polis tarafından baskın düzenlendi. Gece saatlerinde yapılan baskınlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Eminoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Kadın Politikaları Daire Başkanı Selda Baran'ın da olduğu çok sayıda belediye yöneticisi ve meclis üyesi gözaltına alındı. Operasyonun yapıldığı bir diğer kurum da Demokratik Bölgeler Partisi oldu. Aralarında DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Halide Türkoğlu, DBP MYK üyesi Sevim Biçici'nin de olduğu çok sayıda DBP'li gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında HDP PM yöneticileri, il ve ilçe yöneticiler ve üyeleri de var.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI, 418 KİŞİNİN GÖZALTINA ALINDIĞINI DUYURDU

İçişleri Bakanlığı, başta Diyarbakır, Mardin ve Van olmak üzere 29 ilde yürütülen operasyonlarda 418 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. (Diyarbakır/EVRENSEL)


DERSİM'DE HDP VE DAD YÖNETİCİLERİ GÖZALTINDA

Dersim’de sabah saatlerinde birçok eve operasyon düzenlendi. Yapılan operasyonlarda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyesi Nurşat Yeşil ve Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkez yöneticilerinden Dursun Demirtaş, DAD Genel Merkez Eş Başkanı Musa Kulu ise evinde olmadığı için gözaltına alınmadı. Yıldız Gündüz, Selami Erdem, Mesut Aren ile toplam 7 kişi gözaltına alınırken, Ekoloji Meclisinden Meral Uç'un evi sabah saatlerinde polis tarafından arandıktan sonra ifadeye çağrılacağı söylendi.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) açıklama yaptı. Açıklamada, "Diyarbakır, Van ve Mardin'de halklarının kendi iradesi ile seçtikleri belediye başkanlarına bir kez daha AKP darbesiyle kayyum atandı. Halkın iradesine saygı duymayan AKP’nin seçilmişleri görevden almasını kınıyor ve bu hukuksuzluğa derhal son vermesini istiyoruz. AKP bu ülkeyi artık yönetemez bir hale getirmiş ve artık gitmelidir. Halk iradesine saygı göstermeyen bu antidemokratik uygulamaların tekrar tekrar yaşatılıyor olmasını kınıyor Diyarbakır, Van ve Mardin halklarının ve belediyelerinin yanında olduğumuzu beyan ederiz." denildi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

YTÜ öğrencileri: Okulumuzdaki millet bahçesi projesi iptal edilsin

SONRAKİ HABER

Bölge illerinde halk iradesine kayyum atanmasına tepki yağdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa