14 Ağustos 2019 09:17

Maden mühendislerinden Kaz Dağları raporu tepkisi

Kaz Dağları'ndaki altın madeni için Maden Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan ön inceleme raporu tepki çekti.

Kaz Dağı

Fotoğraf: Çanakkale Belediyesi

Paylaş

Kaz Dağları'nda yapılmak istenen altın madeni arama çalışmaları hakkında Maden Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan ön inceleme raporu tepkilere neden oldu. Rapor, Kaz dağlarında yapılan maden arama ve sondaj çalışmalarının genel olarak yapılan maden arama çalışmalarından farklı olmadığı, altın arama çalışmalarının milli park alanlarının dışında yapıldığı ve sondaj çalışmaları sonucu çevreye aşırı bir zarar verilmediği şeklinde tespitler bulunuyordu.

Devrimci Demokrat Maden Mühendislerinin ön inceleme raporuna ilişkin yaptığı açıklamada, “Son günlerde Kanada kökenli uluslararası altın tekeli Alamos Gold’un faaliyetleri nedeniyle Kaz Dağları'nda yaşanan ve duyarlı kamuoyunun tepkisini çeken katliamın görüntüleri, vahşi kapitalizmin gerçek yüzünü bir kez daha göstermiştir.Bu olayda kamuoyunda değişik görüşler ortaya sürülmüş, taraf olunmuştur.'Bilimi ve tekniği sömürgenlerin değil, emekçi halkın hizmetine sunma' sorumluluğu olan biz mühendislerin tarafı bellidir ve halkımızın yanıdır. Bu zorlu mücadelede ülkemizin doğal kaynaklarını emperyalistlerden ve yerli işbirlikçilerinden korumak öncelikli görevimizdir.Ülkemizde ve dünyada halkların yararına olmayan her türlü sömürü madenciliğine karşı, her yerde her alanda sermayenin saldırıları karşısında, meslek onurumuzu koruyarak halkların mücadelesinin yanında olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz. Doğal kaynakların gerçek sahipleri halktır” denildi.

SÖMÜRÜ VE TALANI ORTAYA KOYMAK GEREKİYOR

Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun da bir açıklama yaparak, “Bu raporun genel ülke ve dünya siyasetinden kopuk olduğunu düşünüyorum” dedi. Torun, uluslararası şirketlerin saha fazla sömürü için yanlarına işbirlikçiler bulduğunu ve Türkiye'de bu talanın işbirlikçisinin AKP olduğunu söyledi. Torun, bu sömürü ve talan ortaya konulmazsa Kaz Dağları'ndaki altın arama çalışması hakkındaki tespitlerin eksik kalacağını ifade etti. Raporda yer alan tespitleri eleştiren Torun, siyanürün yeraltı sularına zarar vereceği bilinmesine rağmen odanın bu açıklaması talihsizlik olduğunu söyledi. Ayrıca bu bölgenin deprem kuşağında olduğunu belirten Torun, bu yüzden rapordaki tespitlerin gerçekçi olmadığını söyledi.

KAZ DAĞLARI'NI SADECE DAĞ OLARAK GÖRMEMEK LAZIM

Maden arama çalışmasının Milli Park'tan uzak olması yönündeki tespite de tepki gösteren Torun, “Kaz Dağları’nı sadece dağ, tepe olarak görmemek lazım. Kaz Dağları Edremit'ten başlayıp Çan'a kadar uzanan bir bütün, bir eko sisteme sahip. Bu yüzden rapordaki tespiti kabul etmek mümkün değildir. Maden Mühendisleri Odası meslek örgütüdür ama yurtsever duruşuyla da halkın yararına olmayan hiçbir işletmeyi kabul etmez. Bu yüzden maden mühendisleri odasının bu raporu iptal edilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

{{384858}}

ÖNCEKİ HABER

Adana ve Çankırı'da elektrik akımına kapılan işçiler yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

“Tarım Bakanlığına şirketlere ortak olma yetkisi verilecek”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...