11 Ağustos 2019 23:21

Dersim'de kayyum döneminde işten çıkarılan işçiler: Mağduriyet devam ediyor

Dersim Belediyesinde kayyum döneminde işten çıkarılan işçiler Evrensel'e konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Serpil BERK
Dersim

Kayyum döneminde Dersim Belediyesinde işten çıkarılan işçiler sözleşme süreleri bitmeden işlerine geri dönmek istiyor. Taşeron şirket bünyesinde çalışan 52 işçi kayyum döneminde işten çıkarılmıştı. Evrensel'e konuşan işçiler, hem belediye ile hem de sendikalar ile siyasi partilerle görüşmeler yaptıklarını anlatarak, yapılan görüşmeler sonucunda alınacak ortak karara göre hareket edeceklerini dile getirdi.

"KAYYUMA KARŞI OLDUĞUMUZ İÇİN İŞTEN ÇIKARILDIK"

Erdem Aslan (45) 6 yıl boyunca belediyenin temizlik biriminde çalışmış, kayyum atandıktan 4 ay sonra işten çıkarıldığını anlatarak, “Taşeronduk, sözleşmemizin dolmasına 2 yıl vardı. Tek taraflı işten çıkarıldık 37. Madde gerekçe gösterildi. 37. madde kadrolu işçiyi ve memuru ilgilendiriyor ama bizler taşeron işçileriz bu gerekçeyle çıkarıldık, tazminatımızı bile alamadık. Bizim işten çıkarılmamız sistematik bir çıkarılma değil çıkarıldığımız gün 52 kişi işe alındı. Bu siyasi bir darbedir aslında. Kayyuma karşı olduğumuz için işten çıkarıldık ve kayyumun yarattığı mağduriyet devam ediyor” dedi.

"BAŞVURUN DEĞERLENDİRİRİZ"

Aydın Keser araya girerek kayyum atanan belediyelerin tamamında 36. Maddenin uygulandığına bir tek Dersim’de 37. Maddenin uygulandığına dikkat çekiyor ve ekliyor, “Biz hem belediyenin hem de sendikanın avukatları bir araya gelsin hukuki bir engel var mı işe alınmamızda diye görüşülsün dedik. Meselenin çözüme kavuşması için böyle bir engel yok ama belediyenin işçi alımı için bütçesinin yetersiz olduğunu söylediler. Bütçeyi düzeltiriz işçi alımı olur sizde diğerleri gibi başvurun değerlendiririz dediler” bilgilerini paylaştı. Keser, ayrıca seçim dönemi işten atılmışlarla dayanışma içerisinde olunacağına dair afişler asıldığını ve bu yönlü propaganda yapıldığını hatırlatarak “Verilen sözler unutulmuş gibi” dedi.  

"KENTTEKİ KURUMLARDAN DESTEK ALDIK"

Hüseyin Kılıçoğlu, 2,5 yıl çalışmasının ardından işten çıkarılmış belediye ile yapılan görüşmeler sonrasında işçilerden oluşan bir komisyon kurduklarından bahsederek, “Komisyonu kentteki sendikalar, siyasi partiler ve diğer kurumlarla görüşmek için oluşturduk. Amacımız yaşadığımız mağduriyeti anlatmaktı birçoğuyla görüştük ve destek aldık. Son yapılan görüşmede belediyeden işçi alımı olduğunda gelip başvurmamızı söyleyip duruma bakacaklarını söylediler. Avukatımız itiraz etti ve işçi alımı olduğunda önceliğin kayyum tarafından atılan işçilere verilmesi gerektiğini bunun hangi yöntemle yapılacağına (kura vb.) sonra karar verileceğini ifade etti. 37. madde biz işçileri ilgilendirmiyor bunu belediyenin avukatları da kabul etti” diye konuştu.

"İŞTEN ATILMAKTAN DAHA ÇOK ZORUMA GİTTİ"

Aysel Doğan ise 6 yıl kültür ve sosyal işler müdürlüğüne bağlı çalışmış. Belediye ile yapılan görüşmede emsal karar istendiğine dikkat çekerek, “Bizde gösterdik. Belediye ile 3 görüşme yaptık. Son görüşmenin sonucu için görüştüğümüzde diğer başvurularla aynı tutulacağımız bir ayrıcalığımızın olmayacağını öğrendim. Eğer çok ihtiyacı olan arkadaşımız varsa bize bildirin değerlendiririz dediler. İşten atılmaktan daha çok zoruma gitti” diye ifade etti.

"MAĞDUR OLDUK ÖNCELİK BİZİMDİR"

Baki Uruk (50) 9 ay çalıştığı işinden çıkarıldıktan sonra ayakkabı boyacılığı yapmaya başlamış, “Mağdur olan kişileriz o yüzden hak bizimdir. Gelin başvuru yapın bakarız olmaz, biz mağdur olduk o yüzden ilk olarak bizi alması gerekiyor. Eskiden de boyacılık yapıyordum işten çıkarılınca bildiğim iş diye buna devam ettim” diyor. Baki Uruk işten çıkarıldıktan sonra yaşam koşullarından dolayı işe geri çağrılanlardan fakat 52 arkadaşıyla birlikte çıkarıldığını alım olacaksa herkesin beraber alınması gerektiğini dile getirerek gelen teklifi reddediyor.

DERSİM BELEDİYESİ YAZILI AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Dersim Belediyesi işçilere ilişkin bir yazılı açıklama yayımlayarak şunlara dikkat çekmişti: "İşten çıkarılan 52 işçinin İş Mahkemesi’nde açtıkları İşe iade davaları reddedilmiş ve kararlar kesinleşmiştir. 2019 yerel seçimlerinin yapılmasından hemen sonra işten çıkarılmış bu işçiler, kayyum tarafından işe alınan işçilerin işten çıkarılmasını ve yerlerine kendilerinin tekrardan işe başlatılmalarını talep etmişlerdir. İşçi arkadaşların katılımı ile yetkili sendika temsilcileri ve avukatları ile toplantı ve görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmelerde;

  • İşçilerin işten çıkarılmış olmasının, kendilerini mağdur ettiği,
  • Kayyum tarafından işe alınan işçilerin iş ahlakına ve çalışma sistemine uydukları sürece işten çıkarılmasının ahlaki olmadığı, aksine davranmamız halinde kayyumdan farkımızın kalmayacağı,
  • Belediye Kanunu 49.maddesi gereğince personel giderlerinin bütçenin   %40’ını geçmesi nedeniyle yeni işçi ve memur alımının bu aşamada mümkün olmadığı,  aksi durumda ödenecek maaşların zimmet olacağı,
  • İleride bütçenin düzelmesi ve işçi, memur alımı durumunda işten çıkarılmış bu 52 kişinin diğer insanlarımız gibi başvuru haklarının bulunduğu, bu aşamada yasal engellerin bulunması nedeniyle belediyeye işçi ve memur alınamadığı hususları açık bir şekilde kendilerine ifade edilmiştir."
ÖNCEKİ HABER

"Ege Bölgesi'nde 6.8 büyüklüğünde potansiyele sahip diri faylar var"

SONRAKİ HABER

Gazeteciler bayrama cezaevinde giriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...