09 Ağustos 2019 14:57

Diyarbakır Barosu, Elazığ cezaevinde işkence iddiaları ile ilgili çağrı yaptı

Elazığ Cezaevi’ndeki işkence iddiaları üzerine tutuklularla görüşen Diyarbakır Barosu yetkili kurumları, “Cezaevine gidin, işkenceye tanıklık edin” çağrısı yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Elazığ Cezaevi’ndeki işkence iddiaları üzerine tutuklularla görüşen Diyarbakır Barosu ve ÖHD; Adalet Bakanlığı, barolar ve Meclis’teki siyasi partilere, “Cezaevine gidin, işkenceye tanıklık edin” çağrısında bulundu.

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eşbaşkanı Bünyamin Şeker ve Baro Cezaevi Komisyonu üyesi avukatlar, 4 Ağustos günü Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde gardiyanlarca darp edildiği belirtilen tutuklularla görüştü. Dün yapılan görüşmenin ardından konuya ilişkin Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, Diyarbakır Baro Başkanı Aydın, ÖHD Eşbaşkanı Bünyamin Şeker ve Baro Cezaevi Komisyon üyesi avukatlar katıldı. 

TUTUKLULAR İŞKENCE İZLERİNİ GÖSTERDİ

Açıklama yapan Baro Başkanı Cihan Aydın, Elazığ 2 No’lu Cezaevi’nde tutuklularla yapılan görüşmede, tutukluların gardiyanlar tarafından işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını aktardıklarını belirtti. Aydın, “Mahpuslar vücutlarında işkenceye bağlı yoğun ekimozlar, şişlikler olduğunu belirtmelerinin yanı sıra mahpuslardan M.K. ve A.D.’nin avukat görüşme odasında üstünü çıkararak darp ve cebir izlerini göstermiştir. Mahpusların vücutlarının muhtelif yerlerinde ekimozlar ve şişlikler tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.

YAKLAŞIK 50 TUTUKLU İŞKENCEYE UĞRAMIŞ

Tutukluların odalar arasında konuştukları için gardiyanların kendilerine saldırdığı belirttiklerini ifade eden Aydın, “B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, C61, C62, C63, C64, C65, C66, C67, C68, C69 numaralı odalarda bulunan mahpusların da işkenceye maruz kaldığını belirtmişlerdir. Bu iddialar doğruysa yaklaşık 50 mahpusun işkenceye uğradığı anlamına gelmektedir. Bir mahpus ise cezaevindeki ağır insan hakları ihlallerini protesto etmek amacıyla avukat görüşüne gelmesine rağmen avukatın sorularını yazılı olarak cevaplamıştır” diye kaydetti.

MÜDÜR TATİLDE

İddialara ilişkin cezaevi müdürüyle de görüşmek istediklerini ancak müdürün izinde olduğu gerekçesiyle görüşemediklerini belirten Aydın, tüm ısrarlarına rağmen cezaevi ikinci müdürüyle de görüşemediklerini dile getirdi.

SUÇ DUYURUSU 

Bunun üzerine görüştükleri Elazığ Cumhuriyet Başsavcı Vekilinin gerekli yasal işlemleri yapacaklarını belirtiğini dile getiren Aydın, “Mahpusların iddialarına ilişkin olarak Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş, işkence gördüğünü iddia eden mahpusların derhal Adli Tıp Kurumuna ya da bir sağlık kuruluşuna sevklerinin yapılması talep edilmiştir” diye belirtti.

Tutukluların yaşananlara karşı savcılık ve diğer yetkililere yazdıkları dilekçelere, geç cevap verildiği, cezaevinde kapalı devre sistem kurulduğu ve yetkililerin üstünkörü incelemelerde bulunduğunu da anlattıklarını ifade eden Aydın, “Yetkililerin bu kayıtsız tutumu cezaevindeki hak ihlallerinin artmasına neden olmuştur” dedi.

"İŞKENCE SUÇUNA ORTAK OLMAYIN"

Aydın, Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki işkence ve kötü muamele iddialarının etkin şekilde soruşturulmasını talep ederek, “Adalet Bakanlığından etkin ve adil bir soruşturma için olay tarihinde görevde bulunan idarecilerin ve olaya katıldığından şüphelenilen personelin derhal açığa alınmasını talep edeceğiz. Adli ve idari makamlardan, iki mahpusun vücudundaki tüyler ürperten işkence izlerinin tespit ederek, failleri derhal yargı önüne çıkarmaya davet ediyoruz. Adli tatil ve bayram tatili bahanesinin ardına saklanıp, işkence izlerinin kaybolması beklenirse, işkence sucuna ortak olacaklarını, delileri karartacaklarını ve suç işleyeceklerini de buradan duyurmak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

"İŞKENCEYE TANIKLIK EDİN"

İnsan hakları örgütleri, Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, barolar, Mecliste grubu bulunan siyasi partileri duyarlı olmaya davet eden Aydın, “Zaman geçirmeden Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevine gidin, mahpusları ziyaret edin ve işkenceye tanıklık edin” dedi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

"Kaz Dağları’nda kamu yararı araştırması yapılmadı"

SONRAKİ HABER

Gladyatörler kentinde Bizans mezarları bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...