07 Ağustos 2019 17:07

Kriz bahanesiyle işçilere düşük zam dayatan TÜPRAŞ, üretim ve hasılatını artırdı

TİS sürecinde krizi bahanesiyle işçilere düşük zam dayatan ve dayatmasını YHK eliyle hayata geçiren TÜPRAŞ, üretim ve hasılatını artırarak 495 milyon lira kâr elde etti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'nin (TÜPRAŞ), ilk altı aylık net karı 495 milyon lira oldu. TÜPRAŞ'ın, 2019'un ikinci çeyreğinde üretim miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 6,9 milyon ton gerçekleşti. İkinci çeyrek satış hasılatı ise yüzde 19 artarak 24 milyar, 6 aylık dönemde ise 44,7 milyar lira olarak açıklandı.

Nisan ayına 69,2 dolar/varil seviyesinden başlayan ham petrol fiyatının, nisan ve mayıs aylarında yukarı yönlü bir trend izlediği belirtilen açıklamada, küresel ekonomideki yavaşlama endişesi ile ikinci çeyrekte yüzde 4,4 düşüş kaydederek, yılın ilk yarısını 66,2 dolar/varil seviyesinde tamamladığı bilgisi verildi.

Ürün marjlarının zayıf seyretmesi ve daralan ağır-hafif ham petrol fiyat makasının etkisiyle ikinci çeyrekte rafinaj kârlılığının olumsuz yönde etkilendiği aktarılan açıklamada, söz konusu dönemde Akdeniz rafineri marjının, 2018 yılına göre yüzde 61 gerileyerek 1,7 dolar/varil olduğu, TÜPRAŞ'ın net rafineri marjının ise 2,8 dolar/varil olarak gerçekleştiği bildirildi.

İKİNCİ ÇEYREK SATIŞ HASILATI 24 MİLYAR LİRA

"2019 yılı ikinci çeyrek satış hasılatı kur etkisiyle yüzde 19 artarak 24 milyar lira, 6 aylık dönemde ise 44,7 milyar lira oldu” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Vergi sonrası kâr ise zayıf seyreden rafinaj kârlılığı ve artan finansman maliyetlerinin etkisiyle, geçen yıla göre yüzde 15 azalarak 870 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. İlk altı aylık net kar 495 milyon lira oldu.”

Açıklamada, yılın ilk yarısında rafinaj için toplam 70 milyon dolar yatırım harcaması yapıldığı bilgisine de yer verildi.

TÜPRAŞ DÜŞÜK ZAM DAYATMIŞTI

TÜPRAŞ’ta temmuz başında neticelenen toplusözleşme sürecinde Koç Holding, işçilerin talebini kabul etmeyerek düşük zam dayatmasında bulunmuştu. Koç Holding ayrıca işçilere 3 yıllık sözleşme, vardiya sisteminde değişiklik ve mazeret izinlerinin azaltılması dayatmasında da bulunmuştu. Dayatmalar nedeniyle tıkanan toplusözleşme sürecini devreye giren Yüksek Hakem Kurulu sonuçlandırdı. Koç’un dayatmalarına karşı çıkan işçileri adeta cezalandırır gibi karar açıklayan YHK’nin kararına göre sözleşme 3 yıllık olacak, vardiya sistemi değişecek, mazeret izinleri 8 günde kalacak ancak amirlerin onayında olacaktı. En son yıllık enflasyon yüzde 18.71 olarak belirlenmesine rağmen, YHK, zam miktarını ise sadece yüzde 6 olarak belirlemişti. Koç yöneticileri ise işçilerin eylemlerinden sonra yaptıkları teklifte 3 yıllık sözleşmeden vazgeçmiş zam oranını yüzde 10’a çekmiş, vardiya değişikliğinde ise ısrarını sürdürmüştü. (Kocaeli/AA)

ÖNCEKİ HABER

Hasankeyf’ten Batman’a yürüyüşe geçen HDP'liler gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Mersin’de işsizliği konuştuk: Gençler oyunu borçla oynuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...