06 Ağustos 2019 23:00

Sınavın yükü

Ailemde sadece okuyan ben değilim. Kardeşlerim de var, onlar da hayatlarını kurmak için bir yarış halindeler. Yani bu demek oluyor ki maddi ve manevi yükümüz ikiye ya da üçe katlanıyor. 

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Sevgi ÖNGÖR 

Antep 

Üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenci olarak biraz yaşadıklarımdan bahsetmek istiyorum. Aslında çoğumuzun hayatları benzer. Orta halli bir ailenin çocuğuyum, hayat bizim gibi insanlar için o kadar da kolay değil. Ailem her zaman okuyup iyi yerlere gelmemi istedi. Belki dışardan biri bunları okurken beni tam olarak anlamayabilir. Ama yine de bir yerlerde bizleri anlayan insanlar olduğunu düşünüyorum. Bizler için okuyup bir yerlere gelmek, ailemizin onuru olmak büyük bir hayal, büyük bir amaç. 

SINAV=BASKI+STRES 

Üniversiteye hazırlanırken birçok zorlukla karşılaştım hem maddi hem manevi olarak. Ailemin baskısı olsun, etrafımda benden önce üniversite sınavına girmiş ve kazanıp gitmiş arkadaşlarımın ailelerinin ailemin üzerindeki baskıları olsun... Bunlarla baş etmek kolay değil. Öğretmenlerimiz bize hep aklımızdakileri silmemizi, hiçbir şeyi düşünmeyip stres yapmamamızı istiyorlar, bize bunu öneriyorlar. Ama bunları söylerken kendilerini bizim yerimize koyduklarını düşünmüyorum. 

Ailemde sadece okuyan ben değilim. Kardeşlerim de var, onlar da hayatlarını kurmak için bir yarış halindeler. Yani bu demek oluyor ki maddi ve manevi yükümüz ikiye ya da üçe katlanıyor. 

BEKLEYİŞ 

Şimdi bir öğrenci olarak bir bekleyiş içindeyim. Tekil şahıs kullanıyorum ama aslında sadece bekleyen ben değilim, başta ailem ve sonra benim gibi binlerce öğrenci ve onların da aileleri… Emeklerimizin iki saat içinde yapılan bir imtihanla belirlenmesi bence çok büyük bir haksızlık. Hepimiz için o iki saat doğru zaman olmayabilir. Etrafımızdaki bazı insanlar bizden bir adim ileride olabilir ya da iki adım geride de olabilir. Bazıları ise yerinde sayıyor gibi gözükebilir. Ancak herkes kendi zamanında, kendi yarışında olmalıdır. Bizler o iki saat içinde kaybedebiliriz ya da kazanabiliriz. Ancak bu geç kaldık anlamına gelmez. Hayat her birimiz için ayrı ayrı zamanı bekler, harekete geçmek için hepimizin zamanı farklıdır. 

 

ÖNCEKİ HABER

Emeklerimin Karşılığını Alamadım!

SONRAKİ HABER

O hepimizindir artık...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...