09 Temmuz 2019 00:01

TEMSA işçileri: Yapılacak zam enflasyonun altında kalmasın

Metal iş kolunda TİS görüşmeleri eylülde başlayacak. Metal işçileri ücretlerinde ciddi bir artış talep ediyor.

Fotoğraf: Evrensel & Logo: Temsa | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Adnan KARATAŞ
Aydın YİĞİT
Adana

Seçimlerin hemen ardından sırasıyla gelen zamlar ve yüksek enflasyon ile birlikte işçilerin talepleri ve gidişattan yaşadıkları huzursuzluk da düne göre artıyor. Adana’da otobüs üretimi yapan TEMSA fabrikasında çalışan işçiler eylülde başlayacak olan TİS görüşmeleri için taleplerini ilettiklerini söyledi. Ücretlerinde ciddi bir artış talep ettiklerini belirten işçiler “Yapılacak zam enflasyonun altında kalmamalı” dedi. Ayrıca Hükümet tarafından hazırlığı yapılan kıdem tazminatının fona devredilmesine ilişkin çalışmaya seçim süreçleri ile birlikte ara verilmiş gibi görünse de bu konu işçilerin gündemini oluşturmaya devam ediyor. TEMSA işçilerinin çoğu kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı çıkarken bir kısmı ise geriye dönük alacaklarının garantiye alındıktan sonra fon uygulamasına geçilebileceğini söylüyor.

GERÇEK ENFLASYONU PAZARDAN ÖLÇSÜNLER

Kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesini “Tam bir rezillik” olarak niteleyen 16 yıllık bir işçi, “Benim 90 bin lira tazminat hakkım var şu an. Geleceğimizin garantisi bu para. Fona devredilirse aynı zamanda patronun eli kolu rahat olacak, istediği gibi işçi çıkarabilecek. Her zaman nasıl iş bulalım?​” diyerek tepki gösterdi. Zamlara ve enflasyon rakamlarına da tepki gösteren işçi “Şemsiyeyle, pinpon topuyla enflasyon ölçüyorlar. Gerçek enflasyon için market, pazar fiyatlarına baksınlar. Memura, emekliye yüzde 5-6 zam yapıldı temmuz ayı itibariyle. Bu zamlarla insanlar nasıl geçinecek bu krizde?​” dedi.

Fabrikada çalışan bir taşeron işçisi ise ücretlerin düşüklüğüne dikkat çekerek, “Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar. Biz nasıl yaşayacağız, geçineceğiz bunu düşünen yok. Ev kira, her şey zamlı. Kriz hep bize zarar veriyor” diye konuştu.

İŞVEREN YERİNE DEVLETİN GÜVENCESİ OLSUN

Fona devredilmesini savunan 27 yıllık işçi ise patronlara tepki göstererek, “Fon işçi lehine kullanılırsa iyi bir şey. Patronların insafına kalacağına devlet güvencesinde olsun” dedi. Yaklaşan TİS görüşmeleri hakkında da bilgi veren işçi, “Örgütlü sendikamız bizden bilgi alıyor, taleplerimizi dinliyor. Ama bizim sendika genel merkeze göre hareket ediyor. Her isteğimiz kabul görmüyor bu yüzden. Özellikle her sözleşmede istediğimiz banka promosyonu var, onu istiyoruz. Eğer sendika taleplerimizi dinlemezse işçiler olarak sendikamızı zorlamalıyız” diye konuştu.

FON İYİ DEĞİL AMA GERİYE DÖNÜK HAKLARIMIZ VERİLSİN

“Fona devredilecekse eğer geriye dönük haklarımız ödensin” diyen 12 yıllık bir işçi ise şunları söyledi: “Benim 100 bine yakın tazminatım var. EYT’lilerin durumuna benziyor. Şimdi işten çıksam alacağım tazminat beni idare eder bir süre. Zaten düşük olan işsizlik maaşı 6 aydan sonra kesiliyor. O zaman ne yapacağım?​”

TİS görüşmeleri hakkında da bilgi veren işçi, öncelikle ücretlerde artış talep ettiklerini söyledi. TEMSA işçisi, “Enflasyonun altında kalmak istemiyoruz. Sendikacılar da görüşüp taleplerimizi alıyor. Önceki sözleşmede saatlik ücretlerimize çalıştığımız yıla göre 10 kuruş zam yapılmıştı. Bu sene de seyyanen zam istiyoruz” diye konuştu.

2018 SONUNDA DURUŞA GEÇMİŞTİ

İşçilerin büyük çoğunluğunun erkek ve 25-40 yaş arası olduğu TEMSA bir süre önce el değiştirmiş, geçtiğimiz ay Sabancı Holding tarafından İsviçre Merkezli bir tekel sermaye grubuna satılmıştı. 2018 aralıkta duruşa geçen fabrika üretime tamamen yine geçtiğimiz ay başlamıştı.

ÖNCEKİ HABER

İletişim-İş’ten işçilere kıdem tazminatı için mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

"Ancak güç birliğiyle istediğimizi alabiliriz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...