30 Haziran 2019 11:19
Son Güncellenme Tarihi: 30 Haziran 2019 14:31

Polis, Mis Sokak'taki 27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kutlamasına saldırdı

27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında Taksim Mis Sokak'ta düzenlenen basın açıklamasının ardından polis saldırısı yaşandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, İstanbul Taksim'de Mis Sokak'ta kutlandı. Homofobiye ve nefrete karşı aşk ve sevgi sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasının ardından polis saldırısı gerçekleşti.

TAKSİM ABLUKA ALTINA ALINDI

İstiklal Caddesi'nde düzenlenmesi planlanan açıklama öncesinde polis, Taksim’i TOMA ve barikatlarla adeta abluka altına aldı.

İstiklal Caddesi’ne bağlanan her sokağın girişine konuşlandırılan polis ekipleri, yurttaşların toplanmasına da izin vermedi. Fransız Kültür Merkezi önünde bir araya gelmek isteyen LGBTİ+ yurttaşlar polis tarafından dağıtıldı.

MİS SOKAK'TA "AŞK AŞK HÜRRİYET, UZAK OLSUN NEFRET" SESLERİ

Fransız Kültür Merkezi önünde yapılacak açıklamaya polisin izin vermemesi üzerine yapılan görüşmeler sonucu yurttaşlar Mis Sokak'ta bir araya geldi. Burada "Susma haykır, eşcinsel vardır", "Aşk aşk hürriyet, uzak olsun nefret", "Nerdesin aşkım? Buradayım aşkım" sloganları atıldı.

Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde "Nefret öldürür", "Yasak ne ayol", "Normalleşmiyoruz"  dövizleri taşınırken ailelerden büyük destek geldi. Aileler "Yanındayım annem", "Elalemi değil çocuğumu seçtim" dövizleri taşıdı.

"LGBTİ+ DÜŞMANLIĞI NEREDEYSE BİR DEVLET POLİTİKASI HALİNE GELMİŞTİR"

Mis Sokak'ta okunan basın açıklamasında, "Bugün burada 17.’sini düzenlemekte olduğumuz İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, Valilik tarafından 5. kez yasaklandı! Güvenlik gerekçesiyle İstiklal Caddesi’ni tüm toplumsal muhalefete kapatan İstanbul Valiliği, Bakırköy için yaptığımız başvuruyu toplumsal tereddütlü grup olduğumuz iddiasıyla hukuksuzca reddetti" denildi. Bu yasağın sadece Taksim'in değil tüm İstanbul'un LGBTİ+’lar için yasak olduğunu gösterdiği belirtilen açıklamada "Ve hatta Antalya, Mersin, ODTÜ ve İzmir’deki yasaklarla birlikte LGBTİ+ düşmanlığı neredeyse bir devlet politikası haline getirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

"HALKIN HUZURUNU TEHDİT EDEN ONUR YÜRÜYÜŞÜ DEĞİL YÜRÜYÜŞE SALDIRAN KOLLUK GÜÇLERİDİR"

"Halkın huzur ve güvenliği, terör, genel ahlak, genel sağlık gibi birbiriyle alakası olmayan kopyala yapıştır gerekçelerle yürüyüşümüzü yasaklayanlar, devleti yönetemeyeceklerini bir kez daha göstermiştir" denilen açıklamada halkın huzurunu tehdit edenin yıllarca barışçıl şekilde gerçekleştirilen Onur Yürüyüşleri değil, 5 senedir onur yürüyüşlerinde halka saldıran kolluk güçleri olduğu ifade edildi.

"LGBTİ+'LAR BU TOPLUMUN KENDİSİDİR"

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

"Görevlerini kötüye kullanan, halkın parasını çalan, kendi koltuk sevdalarını devletin beka sorunu gibi gösterenlerin bizleri genel ahlak gibi gerekçelerle yasaklama çabaları oldukça ironiktir. Sahip oldukları koltuğu kaybetmemek için LGBTİ+’lara yönelik nefreti körüklemekten çekinmeyen, sırf almayı hedeflediği birkaç oy için bir haftada LGBTİ+’ları 3 kere hedef gösteren devlet yetkilileri unutmamalıdır ki LGBTİ+’lar bu toplumun kendisidir. Bizleri hedef gösterenler ise tarihin çöplüğüne karışacak bir avuç güç sevdalısıdır. Biz kazanacağız, siz kaybedeceksiniz."

"TALEPLERİMİZ BİR SOSYAL HUKUK DEVLETİNDE OLMASI GEREKENLERDİR"

"LGBTİ+’ların taleplerine kulaklarını tıkayarak, bizleri 'yolunu kaybetmiş, tereddütlü' bir grup gibi göstermeye çalışanlara inatla tekrar söylüyoruz: Bizler, mücadelemizde kararlıyız ve ne istediğimizi çok iyi biliyoruz! Anayasa’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği tanınmalıdır! LGBTİ+ cinayetleri cezasız kalmamalı, failler iyi hal indirimi almamalıdır. Eğitim, sağlık, barınma gibi en temel haklara erişimi engellenen LGBTİ+’ların hakları yasal güvence altına alınmalıdır. Taleplerimiz ne toplumun huzurunu bozan ne de güvenliği tehdit eden talepler değillerdir. Taleplerimiz eşit yurttaşlık hakkımıza erişmek için bir sosyal hukuk devletinde olması gerekenlerdir. Bugün yürüyüşümüzü yasaklayanlar bilmelidirler ki toplumun huzuru LGBTİ+’lar dahil ezilen tüm gruplar haklarını aldığında ve yaşamları güvence altına alındığında sağlanacaktır. Eşitliğin olmadığı bir toplumda huzur da mümkün değildir! Ne yaşamlarımızdan ne dayanışmamızdan ne de örgütlü mücadelemizden vazgeçmiyoruz! Buradayız, alışın, gitmiyoruz! 27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftamız ve 17. Onur Yürüyüşümüz kutlu olsun."

POLİS, AÇIKLAMANIN ARDINDAN KİTLEYE SALDIRDI

Mis Sokak'ın İstiklal Caddesi çıkışını kapatan polis, açıklamanın ardından biber gazı ve plastik mermilerle kitleye saldırdı.

Kitleye "Dağılın" çağrısı yapan polis, dağılınmaması halinde müdahale edileceğini belirtti ancak kitle dağılırken biber gazı ve kalkanlarla saldırıya geçti.

Mis Sokak'ta bulunan bar ve kafelerin önünü kapatan polisler, daha sonra mekanların önlerinin boşaltılması çağrısı yaptı. Polis ardından kafe ve barlarda oturanların oradan ayrılmaları için gaz attı. Gözaltına alınanların olduğu aktarıldı.

ÖNCEKİ HABER

Tekstil atölyelerinden gençlerin yükselen sesleri

SONRAKİ HABER

“Bir atama için yıllarca bekleyecektik”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa