29 Haziran 2019 13:15

Bir kadrajdan fazlası: Sur

Sinema ve sanata merakı olan Ozan yakın zamanda kendi çabaları ve imkânlarıyla bir belgesel çekti. Biz de bu belgeselin yapım aşamasını ve sürecini işledik.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dilan TEMİZ

Toygar KAYA

Diyarbakır

Ozan Çiçek fırında çalışarak geçimini sağlayan genç bir işçi, fırında çalışmadığı zamanlarda ise fotoğrafçılık ile uğraşıyor. Sinema ve sanata merakı olan Ozan yakın zamanda kendi çabaları ve imkânlarıyla bir belgesel çekti. Biz de bu belgeselin yapım aşamasını ve sürecini işledik.

5-6 yaşlarından beri sinema ve sanata merakı olduğunu söyleyen Ozan, fotoğraf çekmenin onu geliştirdiğinden yeni insanları tanıma onların duygularını kadraj aracılığıyla görmesini sağladığından bahsetti. Bu hissin onu belgesel çekmeye ittiğini söyledi.

Fırıncılığın zor bir iş olduğunu ama izin günlerinde saatlerce Sur sokaklarında dolaşarak fotoğraf çektiğini anlattı. Günde 4-5 saatlik uykuyla işe gittiği zamanlar olsa bile bu konulara dair araştırma yapmanın onu tatmin ettiğini belirtti.

Bir belgesel çekmeye nasıl karar verdiğine dair süreci ise şöyle anlattı: “Youtube’da bir belgesel kanalını sürekli izliyordum ve ben de yapabilir miyim diye düşündüm. Ben de tek başıma yapabileceğim bir şeylerin arayışına girdim. Sonra yaşadığım süreç aklıma geldi. Belgesel için konu olarak Sur’daki çocukları, kadınları, işçileri ve emekçileri anlatmak istedim. Sur olaylarını ve doğup büyüdüğüm yeri nasıl anlatabilirim diye düşündüm, metinler yazdım, fikirlerimi yönetmen arkadaşlara anlattım, olumlu baktılar bu fikrime. Sonra ben de sokağa indim. Tamamen doğal bir Sur’u kurgusuz bir şekilde anlatmaya çalıştım. Üç ay boyunca gizli gizli kamerayı kurdum sokaklarda gezdim. Çektim, hatta çektiklerimi çevremdeki yönetmenlere yolladım. Sonra montaj aşaması geldi, orası da zahmetliydi. Müziğinden tut her şeyine bayağı sıkıntılı bir süreçti ama vazgeçmek yoktu. Her şey bittiğinde annem ve babamın gözlerinden hissettim başardığımı ve gururlandım, mutlu oldum. Anlatmak istediğim şeyi anlatabilmiştim. Sonra izleyenlerden yüzlerce mesaj geldi, hepsi olumluydu. Belgesel de böylece çıkmış oldu.”

Belgesel:

https://www.youtube.com/watch?v=af-VHR46RLg

ÖNCEKİ HABER

Tunç-eli ve dersim

SONRAKİ HABER

Taleplerin gerçekliği ve güncelliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...