29 Haziran 2019 12:56

Mahallenizin hip-hop'cusu

Son yıllarda, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bir alt kültür olarak hip-hop ve onun sözlü ifade biçimi rap müziğin gördüğü ilgi yadsınamaz.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Burak BAĞÇECİ

İstanbul

Son yıllarda, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bir alt kültür olarak hip-hop ve onun sözlü ifade biçimi rap müziğin gördüğü ilgi yadsınamaz. Özellikle gençler sadece bu müziği dinlemekle kalmayıp mikrofonu eline alarak icra etmeyi de ihmal etmiyor. Bir müzik etrafında birleşenler; mevcut altkültürü kendi yerel özgünlükleriyle biçimlendirerek yeniden ve yeniden üretiyor, biraraya geliyor, kuvvetli ifade biçimlerine dönüştürüyor. Lirikler, beatler, punchlarla şekillenen bu ifade birçok yerde de oldukça hızlı bir şekilde karşılık buluyor. Beylikdüzü'nde kurulan ''Mahallenizin Hip-hop'cusu'' örneğinde olduğu gibi. Yeni kurulan ancak şimdiden Beylikdüzü'nde onlarca genci bir araya toplayan bu grup ile biraraya geldik ve ekibin kurulmasına önayak olan isimler ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Mahallenizin Hip-hop'cusu” fikri nasıl ortaya çıktı? Süreç nasıl ilerledi?

Murat: Mahallenizin Hip-hop'cusunda müzik bizim için ikinci planda çünkü bu müziğin yaşattığı hayat daha önemli. Bu kültürde şiir var, edebiyat var, yaşanmışlıklar var. Yaşanmışlıkları lirikle, ritimle anlatmak var. O yüzden müzikte bir değişim oluyorsa o değişim sosyokültüreldir. Hip-hop camiası da şuan bir değişim içerisinde. Artık hip-hop konuşulmaya değer bir aşamada. Türkçe pop tezgahı dağılmasın diye yıllarca Türkiye'de hip-hop anaakım tarafından görülmedi. Rap uzun bir süre diğer müzik türlerine nazaran daha kalitesiz lanse edildi. Ancak jenerasyonun değişmesiyle hip-hop yükselişe geçti. Şimdi de rap'çiler birbirlerinin başarısızlıkları üzerine başarı kuruyorlar. Böyle başarılı olmak imkansız. Biz bunun yerine dayanışma olması gerektiğini düşündük.

Emre: Ben ilkokul sıralarındayken arkadaşlarım bu müziği yapıyordu. İlk başta dalga geçtim onlarla ancak daha sonra ekip olduk ve lise sıralarından bu yıllara geldik. Bu müziği icra etmeye çalışırken bazı sorunlarla karşılaştık. Mesela Beylikdüzü gibi bir yerde bazı isimlerle düet yapmak istiyorsan yeteneğini değil paranı konuşturursun. O yüzden ufak yerlerde kaldık. Avcılar, Küçükçekmece gibi yerlerde hip-hop oluşumlarını başlatma sürecine girdik. Amaç şuydu: Bir yerde bir insanın bu müziği icra edebilme yeteneği varsa biz onu nasıl düzgün bir şekilde yönlendirebiliriz? Ben belli bir zamanda üretmekten kopmuştum o esnada etrafımda dinleyiciler toplamaya başladım. O günlerden bugünlere geldik.

Mahallenizin Hip-hop'cusu'' kendisine nasıl bir misyon biçiyor?

Emre: Amacımız Türkiye’deki hip-hop algısını patlatmak. Bu algı yüzünden küskünlükler var, heyecanını yitirenler var. Mesela ben de heyecanımı kaybetmiştim bir süre önce. İş-okul-aile arasında sıkışıyorsun ve gitmem gereken bu yol değil galiba diyorsun. Ama sen zorlamazsan üstüne gitmezsen o sana gelmiyormuş onu anladık. Mahallenin Hip-hop'cusu bu zorlamayı dayanışma ile birlikte gerçekleştiren bir oluşum bizim için.

Dünden bugüne bu oluşumu kurmanızı sağlayacak koşullar nasıl gelişti? Ya da nasıl geliştirdiniz?

Hakan: Biz mahalleyi çok özlemiştik, mahallemizden kopmuştuk. Aslında piyasa mahalleden koptuğu için bizde sağa sola savrulmuştuk. Şimdi tekrar birleşip güzel şeylere vesile olmak istiyoruz. Beylikdüzü’nde artık bunun koşulları çok daha uygun. Eskiden sosyalleşebileceğimiz alanlar yoktu. Şimdi çok güzel bir Yaşam Vadi'miz var. Eskiden sağda solda köşe başlarında buluşuyorduk artık tüm gençlerin vakit geçirdiği böyle bir alan var. Bizde bu alanı insanlarla etkileşim kurabileceğimiz bir merkez olarak kullandık. İnsanların bizim aramızda olması için rap'çi olmasına da gerek yok. Sadece keyifli vakit geçirmek için, birşeyler anlatmak ve öğrenmek için, sorunu olanın derdini hep birlikte çözebilmek için var Mahallenin Hiphop'cusu. Amacımız bizim kim olduğumuzu, ne yapmak istediğimizi tekrar hatırlamak. Beylikdüzü'nün sihirli bir yer olduğunu düşünüyorum. Başkanımızdan, insanına kadar... Buranın değerini, birbirimizin değerini bilmezsek herşey yok olacak. Mahallenizin Hiphop'cusu bu değeri bize tekrar hatırlatıyor.

Murat: Artık kimseden birşey beklemeden gördüğümüz açığı biz kapatıyoruz. Her şeyi devletten beklememek lazım.

Mahallenizin Hip-hop'cusuBeylikdüzü gençliğine ne vaat ediyor?

Hakan: Biz aramıza katılacak olanlara huzur, saygı, sevgi, kardeşlik vadediyoruz. Sanat, kültür, güzel müzik vadediyoruz.

-Ekip üyelerinden biri araya giriyor.-

Burada herkes birbirine saygı gösteriyor. Abilerimiz de öyle kardeşlerim de öyle. Birbirimiz ile sürekli iletişim kurup güzel işler ortaya çıkarıyoruz. Eğer Mahallenizin Hip-hop'cusu ile tanışmasaydım; şuan evde boş boş oturuyor olacaktım ve belki de hiçbir zaman müzik üretemeyecektim.

Hakan: Sonuç olarak gelmek isteyen herkese kapımız açık.

Gelecekte neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Murat: Mahallenizin Hip-hop'cusu rap müziğin dinamiklerini insanlara gösterecek. Rap müziğin nasıl yapılabileceğini, teknik ekipmanların nasıl kullanılabileceğini, sahne kültürü, dans etmeyi... Bu dinamiklerin hepsini öğreteceğiz. Eğer iyi bir ivme kazanırsak geleceğin büyük rapçilerini piyasaya kazandıracak bir portala dönüşeceğiz.

Emre: Geçmişte engelliler için bir konser organize etmiştik. Şimdi de önümüzdeki günlerde engellilerin rap müzik yapabilmesi hatta break dans yapabilmesi için çeşitli eğitimler vermeyi düşünüyoruz. Bu ve benzeri birçok projemiz var.

Mahallenizin Hip-hop'cusurap'in endüstriyelleşmesi hakkında ne düşünüyor? Siz de piyasanın içine girmek istiyorsunuz, piyasalaşmanın birçok değeri erozyona uğrattığına katılıyor musunuz?

Emre: Kendi fikrimi söyleyeyim, ben bir piyasanın içine girmiyorum. Ben kendi piyasamı yaratıyorum. Ben asla onlar gibi olamam, ben mahallemden kopamam. Mahallemde sorun varsa onu çözerim. Ama biraz da soundların değişmesi lazım artık. Biraz dans edelim, ferahlayalım. Bu arkadaşlar bunu yapıyor, bu da bir katkıdır.

Rap müziğin  protest bir damarı olduğunu söyleyebilir miyiz? Sizin yapacağınız işler de protest olacak mı?

Hakan: Zaten kendimizi durduramıyoruz. Kayıta geçince anlatacak o kadar şeyimiz oluyor ki, insanlara bunları da anlatalım, bunları da gösterelim diye düşünüyoruz.

*Ekip üyeleri hip-hop kelimesini türkçe okunuşu ile kullanmayı tercih ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Üç Kırık Dal

SONRAKİ HABER

“Korkularak” takip edilenlerin ardındakiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...