TÜPRAŞ işçileri Koç’un kapısına dayandı: Sözleşme YHK'de, işçinin sabrı sınırda

TÜPRAŞ işçileri İstanbul Kuzguncuk'ta bulunan Koç Holding binasının kapısına dayandı. Petrol-İş üyesi işçiler, Koç Holding'in tutumuna tepki göstererek "Mücadeleden geri adım atmayacağız" dedi.

26 Haziran 2019 10:39
Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

4 bin 300 TÜPRAŞ işçisi ile Koç Holding arasında yürütülen toplusözleşmede, ara bulucu sürecinde de anlaşma sağlanamayınca işçiler Koç’un kapısına dayandı. İstanbul Kuzguncuk’ta bulunan Koç Holding önüne gelen Petrol-İş üyesi işçiler, Koç Holding'in işi yokuşa süren tutumuna tepki göstererek hiçbir tehdide boyun eğmeyeceklerini, mücadeleden geri adım atmayacaklarını ifade etti.

TÜPRAŞ’ta örgütlü Petrol-İş’e bağlı 4 şubenin yöneticileri ile yüzlerce işçinin Koç Holding önünde yaptığı eylemde konuşan Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, sabrın bir sonunun olduğunu ifade etmek için geldiklerini belirterek “4 şubemizin yürüttüğü ve bizim de merkez olarak arkasında durduğumuz tüm eylemlilikleri, beraberce bugüne kadar getirdik. Bugün de arkadaşlarımızın almış olduğu kararın arkasında durarak buradayız” dedi.

"YÖNETİCİLER DOĞRU BİLGİ AKTARMIYOR"

Gelinen durumun iç açıcı olmadığını ifade eden Ali Ufuk Yaşar şöyle devam etti: Batman’daki, Kırıkkale’deki, İzmit’teki ve Aliağa’daki yöneticilere soruyorum. Burada operatör 7 senede yetişiyor. Herhalde bu yöneticiler bu Koç Holdinge olayı doğru anlatmıyor. Dolayısıyla geldiğimiz noktada halen daha sözleşmenin konusu olmayacak konularla bizi geriyorlar. Buraya biz kimseye saygısızlık etmek için gelmedik. Biz Koç grubunun ne kadar önemli bir kurum olduğunu, 80 bin istihdamı ile beraber, birçok sendikalı çalışanının olduğunu ve sendikayla çalışmak istediğini zaten biliyoruz. Ama zannediyoruz ki yöneticiler size doğru şeyler anlatmıyor. Arkadaşlarımız huzursuz. Huzursuzluk neye yarayacak? Verimsizliğe sirayet edecek. Arkadaşlarımız buradaki aidiyet duygusunu kaybediyor. Farkında değil misiniz?

Sözleşmenin tıkandığı maddelerin sözleşmenin konusu olan maddeler değil kazanılmış haklar olduğuna dikkat çeken Yaşar, “Hep beraber bu masadan kalkarsak iş barışını sağlayabiliriz. Eğer anlaşarak kalkmazsak yarın TÜPRAŞ’ta 4 bin 300 çalışanın aidiyetine, verimliliğine kim garanti verebilir?” uyarısında bulundu.

"KAZANIMLAR PAZARLIK KONUSU DEĞİL"

Hazırlanan basın metnini ise Petrol-İş Merkez Yönetim Kurulu adına Mustafa Mesut Tekik okudu.

TÜPRAŞ’ta Yüksek Hakem Kurulundaki toplusözleşmeye ilişkin üç görüşme yapıldığını aktaran Tekik şunları söyledi: Ülkemizin en büyük sanayi kuruluşu olan TÜPRAŞ’ta sendikamız bu dönemde müzakerede ısrarcı olmuş ve böylesi önemli ve stratejik bir işletmede sözleşmenin işçi ve işverenler dışında bir başka irade tarafından bağıtlanmasını uygun görmemiştir. Bu tavrımızın sürdüğünü belirtiyor, TÜPRAŞ’ta dört ayrı rafineride 4 bin 300 işçiyi kapsayan sözleşmenin müzakere yoluyla bitirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak son görüşmelerde, işverenin bir dayatmaya dönüşen üç maddedeki taleplerinin devam ettiğini görmekteyiz. Daha önce de belirttiğimiz üzere, 3 yıllık sözleşme kapsam süresi, vardiya sisteminde değişiklik ve mazeret izinleri hususunda duruşumuz bellidir. Bu konularda herhangi bir dayatmayı kabul etmiyor, sendikamız ve işyerimizin hassasiyetlerini gözeterek, kazanımlarımızı pazarlık konusu yaptırmayacağımızın bir kez daha altını çiziyoruz.

“TÜPRAŞ’taki 4 bin 300 üyemizin kararlılığından güç alan sendikamızın, hiçbir tehdide boyun eğmeyeceğini vurguluyoruz” diyen Tekik, Koç Holdinge, toplusözleşmeyi araya başka bir irade sokmadan bitirme çağrısı yaptı.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Canan Kaftancıoğlu'nun yargılandığı dava 18 Temmuz'a ertelendi

SONRAKİ HABER

ABD Senatosu, Doğu Akdeniz’de ABD, İsrail, Yunanistan ittifakını onayladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...