26 Haziran 2019 03:52
Son Güncellenme Tarihi: 27 Haziran 2019 08:06

Edirne'de minibüse doldurulan 40 mülteciden 10'u yaşamını yitirdi

Edirne’nin Meriç ilçesinde mültecileri taşıyan panelvanın kaza yapması sonucu 10 mülteci ölü ve 30 kişi yaralandı.

Fotoğraf: Cihan Demirci/AA

Paylaş

Edirne'nin Meriç ilçesinde, jandarmanın ‘dur’ ihtarında bulunduğu minibüsün sürücüsü kaçtı. Aşırı hız nedeniyle sürücünün kontrolünden çıkan minibüs, kavşaktaki dükkana daldı. Kazada, koltukları olmayan, penceresiz minibüsün içine doldurulan mültecilerden 10’u öldü, 30’u da yaralandı.

Kaza, saat 04.45 sıralarında meydana geldi. Mültecilerin Yunanistan’a geçmek için kullandığı güzergahlardan biri olan Meriç ilçesinin Büyük Doğanca Mahallesi’nde jandarma karşı bölgeden geçen minibüsün  sürücüsüne ‘dur’ ihtarında bulundu. Ancak ihtara uymayan sürücü, hızlanarak, yoluna devam etti. Bir süre sonra minibüs, aşırı hız nedeniyle kavşakta kontrolden çıkıp, yol kenarındaki dükkana daldı. Ortalık savaş alanına dönerken, kaza sonrası bölgeye, çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi. Ekiplerin yaptığı kontrollerde, koltukları olmayan, penceresiz minibüsün içine balık istifi gibi doldurulan mültecilerden 10’unun yaşamını yitirdiği belirlendi. Yaralanan 30 mülteci ise ambulanslarla çevre hastanelere kaldırılarak, tedaviye alındı. Mülecilerin Yunanistan’a geçmek istedikleri tespit edildi.

Edirne Valiliği de kazayla ilgili açıklama yaptı. Minibüs sürücüsünün jandarmanın ‘dur’ ihtarına uymayıp, yoluna devam ettiğinin belirtildiği açıklamada şöyle denildi: “26.06.2019 günü saat 04.45 sıralarında Meriç ilçemiz Büyük Doğanca Mahallesi’nde durumundan şüphelenilen bir araca Jandarma Komutanlığı ekiplerimizce dur ihtarında bulunulmuştur. Araç sürücüsü ihtara uymayıp hızla kaçmış olup, merkezde bulunan ana kavşakta yolunu alamayarak bir dükkana çarpmıştır. Kazada 10 göçmen vefat etmiş olup, 30 göçmen ise yaralanmıştır.”

MİNİBÜSÜN ŞOFÖRÜ: EHLİYETİM OLMADIĞI İÇİN KAÇTIM

Olayın ertesi günü, minibüs şoförünün ifadeleri ortaya çıktı. Emniyetteki sorgusu devam eden minibüs sürücüsü Tayfun Ö.’nün ifadesinde, İstanbul'da Arap uyruklu bir kişinin kendisinden göçmenleri sınıra götürmesini istediğini öne sürerek, "Jandarmanın 'dur' ihtarından ehliyetim olmadığı için kaçtım. Kaçarken de aracın kontrolünü kaybettim, kaza meydana geldi" dediği belirtildi.

Tayfun Ö.nün, emniyetteki işlemlerinin ardından Uzunköprü ilçesinde adliyeye sevk edileceği bildirildi.

YARALILARIN TEDAVİSİ DEVAM EDİYOR

Kazada yaralanan 29 mültecinin tedavilerinin de devam ettiği belirtildi. Yaralılardan 5'inin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Yaşamanı yitiren Pakistan ve Hindistan uyruklu göçmenlerin kimlik belirleme çalışmaları sürüyor. Edirne İl Göç İdaresi, göçmenlerin kimliklerinin belirlenmesinin ardından büyükelçilik ve konsoloslukları ile temasa geçerek, ülkelerine gönderme işlemlerini başlatacak (Edirne/DHA)


HDP: MÜLTECİLERİN MARUZ KALDIĞI İNSANLIK DRAMININ SORUMLUSU HÜKÜMETTİR

HDP tarafından Edirne’de 10 mültecinin yaşanan kaza sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili yapılan açıklamada “Mültecilerin maruz kaldığı insanlık dramının sorumlusu hükümettir” denildi

“Edirne’de mültecileri taşıyan panelvanın duvara çarpması sonucu 10 mültecinin yaşamını yitirmesini, 30’unun yaralanması haberini büyük bir üzüntüyle öğrendik” denilen açıklamada, Yunanistan’a ulaşmak isteyen en az 10 mültecinin yaşadığı insanlık dramının, kaza değil, cinayet olduğu ve Türkiye’de göçmenlere, mültecilere ve sığınmacılara yönelik yaklaşımın bir sonucu olduğu vurgulandı.

İktidarın insan kaçakçılığı şebekelerine karşı ciddi ve caydırıcı önlemler almadığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Mültecilerin maruz kaldığı bu insanlık dışı muamelelerin ve mülteci cinayetlerinin sorumlusudur. Ege kıyılarında, Meriç Nehri’nde ve Türkiye’nin muhtelif karayollarında hayatını kaybeden binlerce insanın kanlarından büyük paralar kazanan suç örgütlerine karşı kapsamlı önlemler alınması için başta Parlamento olmak üzere tüm yetkili kurumları harekete geçmeye çağırıyoruz. Mültecilerin hayatlarını tehdit eden insan kaçakçılığı trafiğinin ortadan kaldırılması için uluslararası kurumların ve hükümetlerin kirli pazarlıklar yapmak yerine insanların vatanlarını terk etmesine sebep olan krizlere karşı köklü çözümler geliştirmeleri gerektiğini savunuyoruz. Savaş, çatışma ve çeşitli sebeplerle vatanlarını terk etmek zorunda kalan tüm insanların daha iyi ve güvenli bir yaşam imkanlarını kurması için dün olduğu gibi bugün de mücadelemize daha kararlı bir şekilde sürdürecek, mültecilerin haklarını her platformda savunmaya devam edeceğiz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fatih'te Tacikistanlı bir kadın işkence edilerek öldürüldü

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 26 Haziran 2019 Çarşamba

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...